Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2020. november

17: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában Ferencz Kornéliával egy Dr. Molnár Szabolcs egyetemi tanár irodalomtörténésszel készített interjút ismertetünk, 2 részben, sok muzsikával színezve. A műsor majd péntekenként, este fél 9-től lesz hallható. Beszámoló itt!
16: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában egy id. Haáz Sándor néprajzkutatóval készített interjút ismertetünk, sok muzsikával színezve. A műsor majd pénteken, este fél 9-től lesz hallható. Beszámoló itt!
14: Szombaton vettünk végső búcsút Kecskeméten Balázs Gergely és Szabó István piarista atyáktól. Beszámoló itt!
11: Megjelent a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt lapozható!

2020. október

9: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! A tartalomból: Szívünkbe vésve, Mérlegeljünk, A Nagyúr, Nézőpont, Magyarok Nagyasszonya... Itt lapozható!
6: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában egy Dr. Ferencz László nyugalmazott egyetemi tanár belgyógyásszal készített interjút ismertetünk, 2 részben, sok muzsikával színezve. A műsor majd pénteken, este fél 9-től lesz hallható. A belgyógyászati diagnosztika kézikönyve (I-IV kötet). Könyvismertetés.
5: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában egy Nagy Olga néprajzkutatóval (Nagyernye, 1921. – Sepsiszentgyörgy, 2006.) készített interjút ismertetünk, 2 részben, sok muzsikával színezve. A műsor pénteken, este fél 9-től lesz hallható. Rövid összeállítás róla.
1: Gyergyószentmiklós mellett Tusnádfürdőn, Székelykeresztúron, Szászrégenben – vagy akár Csíkszentgyörgyön – is olyan jelölt győzött a vasárnapi helyhatósági választáson, akinek diadala elsőre akár meglepetésnek is tűnhet. A legnagyobb siker mégis a marosvásárhelyi független jelölt fölényes győzelme, aki lezár egy húszéves, mély nyomokat hagyó korszakot. Terjedelmes infografikán láthatjuk a választás eredményeit. Itt!

2020. szeptember

19: Pedro Aguado piarista rendfőnök 2020. szeptember 17-én Szakál Ádám atya személyében új tartományfőnököt nevezett ki a Piarista Rend Magyar Tartományának élére. Beszámoló itt!
18: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában egy Szabó György irodalomtörténésszel (1920-2011) készített interjút ismertetünk, muzsikával színezve. A műsor pénteken, este fél 9-től lesz hallható. A Wikipédia összefoglalója itt.
17: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb két adásában egy Csetri Elek történésszel (1924-2010) készített interjút ismertetünk. A műsorok pénteken, este fél 9-től lesznek hallhatók. A wikipédiából.
14: Elkezdtük a tanévet, ún. hibrid-módon (osztálytermi tanítás és vele párhuzamosan online-tanítás). Erőt kértünk a somlyói kegytemplomban, a kezdő Veni Sancte szentmisében, Márton Áron püspök atya közbenjárását kérve... Az iskola honlapja itt!
10: Összeállt a Krisztus világa havilap szeptemberi (vírusmentes) száma. Itt lapozható!

2020. augusztus

29: Felszentelték Csíksomlyón Kerekes László püspököt. Beszámoló itt!
28: Ünnepélyes szentmise és előadás keretében emlékeztünk meg boldogemlékű Márton Áron püspökről születésének 124. évfordulóján szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Beszámoló itt!
21: Csak a medvekergetőket észleltem péntek hajnalban... Beszámoló itt!
18: Kétnapos találkozót tartottak a Piarista Rend Magyar Tartományának szerzetesei Kecskeméten. Beszámoló itt!
15: Összeállt a Krisztus világa havilap augusztusi száma! Itt lapozható!
4: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb augusztusi adásában egy dr. Nagy Attila marosvásárhelyi tüdőgyógyásszal készített interjút ismertetünk. A műsor szerdán, déli fél 1-től lesz hallható. Egy cikk a posztlíceumról!
3: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb augusztusi adásában egy László Attila régésszel készített interjút ismertetünk. A műsor szerdán, déli fél 1-től lesz hallható. Beszámoló itt!
2: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb adásban Wanek Ferenc geológust (szül. 1944) választottuk. A műsor szerdán, déli fél 1-től hallható. Beszámoló itt!

2020. július

17: A temesvári Püspökség sajtóirodája a napokban kapta a hírt, hogy július 10-én, pénteken délelőtt Pál József Csaba megyéspüspök találkozik Ruppert József piarista szerzetestanárral, a kegyes tanítórend romániai megbízottjával, aki búcsúlátogatásra érkezik Temesvárra. Ez alkalomból készült vele egy interjú. Itt!
16: Összeállt a Krisztus világa havilap júliusi száma! Itt lapozható!
14: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb két adásban Hollanda Dénes gépészmérnök, egyetemi tanárt (szül. 1939) választottuk. A műsor szerdán, déli fél 1-től hallható. Beszámoló itt!
13: Néhány napos erdélyi túrát tettek rendtársaim, melynek célpontja Csíkszereda volt, rendtársi együttlét. Útjuk igen gazdag volt: Máriaradna, Páring hegység, Vidra-tó, Nyerges-tető, Altorjai Apor kúria, Torjai büdösbarlang, Szászföld. De együttlétünk is szívmelengető: nagy beszélgetések, neszmélyi bor és gulyásleves, közös szentmisék. Salve, Regina! Néhány képet itt találsz!
12: Végleges eredmények: a diákok 64,5 százalékának sikerült az érettségije - a Maszol.ro portálról Beszámoló itt!
11: Elemzés: így teljesítettek az erdélyi magyar diákok az idei érettségin. Itt!
5: Folyó év augusztus 1-jével az alábbi személyi változásokat rendelte el Kovács Gergely érsek a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében. Itt olvasható!

2020. június

15: Megjelent a Krisztus világa havilap júniusi száma! A tartalomból: Visszarendeződés, Az igazak vére, Bölcső és bagoly, Jézus szelid szíve, Szent II. János Pál pápa, A kakaska és a jércike, Derűs oldal... Itt lapozható!

2020. május

28: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb adásban a nemrég elhunyt kolozsvári professzort, Tövissi József földrajztudóst (1927-2015) választottuk. A műsor szerdán, déli fél 1-től hallható. Beszámoló itt!
14: Megjelent a Krisztus világa havilap összevont április-májusi száma! Itt lapozható!
8: Piaristák MA - tavasz! Idén tavasszal, a járványügyi helyzetre való tekintettel, a Piaristák MA rendi magazin digitális formában jelenik meg, amelyet elektronikus úton terjesztünk. E lapszám fókuszában a megújulási folyamatok, a digitális pedagógia, ezen belül pedig a március közepe óta érvényben lévő távoktatással kapcsolatos tapasztalatok állnak. Természetesen ismét jelentkeznek a kedvelt kulturális, művészettörténeti és rendtörténeti rovatok is, emellett a tavasszal 60. születésnapját ünneplő Nyeste Pál atyával készült interjú is olvasható a lapban. Itt lapozható!

2020. március

14: Nagyböjti lelkinapot tartottunk a Búzamag karizmatikus közösség számára. Az elmélkedés 3 hegyről szólt: a Megkísértés hegyén, a Tábor hegyén és a Koponyahelyen, eközben János apostollal voltunk Jézus közelében. A Közösség honlapja itt!
10: Összeállt a Krisztus világa folyóirat márciusi száma! Itt lapozható!

2020. február

22: Püspökké szentelték és hivatalába iktatták Kovács Gergely érseket. Beszámoló itt!
11: Bizakodó vagyok: Bodó Márta beszélgetése a kinevezett gyulafehérvári érsekkel, Kovács Gergellyel. Az interjú itt!
10: Hargitafürdőn tartottuk az erdélyi szerzetesek idei székelyföldi találkozóját. A Szent István-kápolnában összegyűlt harminc résztvevőt Urbán Erik ferences tartományfőnök és házigazdaként Bátor Botond pálos szerzetes köszöntötte. A találkozón végig jelen volt Tamás József püspök atya is. Beszámoló itt!
7: Összeállt a Krisztus világa folyóirat februári száma! A tartalomból: interjú Kovács Gergely leendő érsekünkkel, írások Dsida Jenőről, Kristófokról, elmélkedés a türelemről és az almáról, Esti háladal, mese és tréfák... Itt lapozható!

2020. január

27: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb adásban a nemrég elhunyt kolozsvári professzort, Gábos Zoltán részecskefizikust (1924-2018) választottuk, 2 folytatásban. A műsor szerdán, reggel 8 órától hallható. A Kolozsvári TV megemlékezése.
15: Házszentelést tartottunk a CSTK-ban: Ó, szép Jézus, ez új esztendőben, légy híveidben... Néhány képet itt találsz!
13: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb adásban Faragó József (1922-2004) néprajzkutató, író, egyetemi tanárt választottuk. A műsor szerdán, reggel 8 órától hallható a Mária Rádióban. Wikipédia cikke itt!
12: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunkban a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb adásban Domokos Pál Péter néprajzkutatót (1901-1992) választottuk. A műsor szerdán, reggel 8 órától hallható a Mária Rádióban. Egy rövidfilm róla.
10: Összeállt a Krisztus világa folyóirat januári száma! Itt lapozható!
8: Megjelent a Piaristák MA téli száma, melynek fókuszában a magyar tartományban elindult pedagógiai megújulási folyamat áll. Itt lapozható!
4: Egész napos piarista összejövetelt tartottunk Budapesten. A személyes találkozás mellett olyan fontos témákról tanácskoztunk, mint a biztonságos iskola megteremtése, a piarista szerzetesi hivatás megismertetése, részvétel a nemzetközi eucharisztikus kongresszuson. Beszámoló itt!