Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2018. május

25: Elballagtak a Márton Áron Főgimnázium végzősei. Szép ünnepség, sok díj. A Piarista Tanulmányi ház Pietas et Litterae-díjban részesített 3 diákot, a Kereszténység és a Tudományok párbeszédében való tevékeny részvételükért: Csiszér-Szokol Szilárdot, Keresztes Olivért és Rusu Andrást. Az iskola honlapja itt!
24: Tanévzáró szentmisével és szép műsorral búcsúztattuk a Márton Áron Főgimnázium csaknem 170 végzős tizenkettedikesét, az iskola dísztermében-kápolnájában. A Szentlélek adományai kerestek (és találtak) tárt szíveket... Az iskola honlapja itt!
19: Szombaton aztán kiballagtunk Somlyóra, ki csak a kegytemplom előtti térig, hogy gyóntasson, ki pedig fel a Hármashalom oltárig. Ünnep volt mindegyikünknek... A búcsúról képösszefoglalót itt láthatsz!
18: A pünkösdi búcsúra érkezve nálunk szállt meg egy csapat szegedi diákunk, Tőzsér Pál vezetésével. Az esti gulyásleves után a kertben tábortüzet tettünk, nagyot beszélgettünk, majd a csillagok feljöttével énekeltünk: Ó én édes Jóistenem...
13: Elsőáldozás volt a csíkszeredai Milleniumi templomban. Elkelt a segítség előző nap délután a gyóntatásban... Az esperes-plébános atya blogja itt érhető el!
12: Ibolya szociális testvér szervezésében (és Emőke tanítónő segítségével) utó-anyáknapi összejövetelt tartottunk, melyben ajándéktárgyakat készítettek a gyermekek édesanyjuknak, de jutott idő játékra, imára és agapéra is. Néhány képet itt láthatsz!
7: Hétfőn kezdődött a Csíki Anyák Hete programsorozat, melyet a Vár téren a Születés fája megöntözésével és imádsággal kezdtünk. Solymosi Alpár unitárius lelkésszel elmélkedtünk és imádkoztunk jelenlevő és elhunyt édesanyákért-gyermekeikért... Képeket itt láthatsz!
5: Elsőszombati Mária-köszöntőt ünnepeltünk a csíksomlyói kegytemplomban. A gyóntatásban segédkeztünk... Itt végigimádkozhatod.

2018. április

30: Elkészült a Krisztus világa havilap májusi száma. A tartalomból: Pünkösdre hangolódva, liturgikus elmélkedések, vajdasági hungarikumok, Katóca újabb meséje, Vas István verse, zarándoklatok ismertetői... Itt lapozható!
26: Nagyszabású rendezvénynek voltunk házigazdái Közös beszélgetésre, gondolkodásra hívtuk diákjaink szüleit, osztályfőnökeit. Ferencz Gabriella vezetőnő beszámolóját itt olvashatod! Beszámoló és képek!
2: Megjelent a Krisztus világa havilap áprilisi száma. A tartalomból: Aranymisés püspök, Ételszentelés, Ég és föld között, Felvidéki értéktár, Mese, Az aranyeső imája... Itt lapozható!

2018. március

30: Nagypénteken és nagyszombaton Csíksomlyón egész napos gyóntatás volt. Elkelt a segítség... Csíksomyló honlapja itt!
29: Nagycsütörtök este az utolsó vacsora miséjét ünnepeltük Szovátán, az iskolanővérek Mariánum házában, a kórustagokkal, szüleikkel, a város és környéke híveinek lelkes tagjaival... Az Iskolanővérek honlapja itt!
27: Keresztutat végeztünk nagykedden a Csángó Továbbtanulók Közösségével a somlyói kegytemplomban. Egymásért, élő és elhunyt szeretteinkért, furulyaszóval, énekekkel és sok imával... Néhány képet itt láthatsz!
26: Virágvasárnap este kaláka-gyóntatás és piarista-szentmise volt a csíkszentmártoni teli templomban, Vakaria Béla plébános atya szervezésében... Csíkszentmárton honlapja itt!
25: Miért hiszek? - Pitti Katalin. A Verbum Kiadó gondozásában jelent meg 2006-ban egy interjúkötet az operaénekesnővel, Égi mezőkön címmel. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, két részben! J. S. Bach - Charles Gounod: Ave Maria
24: Húsvétra készült a Csángó Továbbtanulók Közössége házunkban: tojásfestés, társasjátékok, éneklés, Zefirelli Jézusfilmjének részlete, népszokások átbeszélése. A szombat délután palacsintaevéssel zárult. Még hóember, ill. hónyuszi is készült... Volt hozzá hó bőven! Néhány képet itt láthatsz!
21: Triduummal készültünk Zsögödben a húsvétra...
18: Március 18-án családfagyógyító lelki napot tartottak Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi ház K termében Bocsa József váci piarista szerzetes vezetésével. A lelki nap keretében engesztelő imaóra, előadás, gyóntatás és szentmise volt, piarista együttműködésben. Bocsa József honlapja itt!

2018. február

28: Megjelent a Krisztus világi havilap márciusi száma. A tartalomból: Nagyböjti írások, Szeretetláng mozgalom, Gyümölcsoltó Boldogasszony és a 3 névnap, Kávé Jézussal, Felvidéki értéktár felé, Tündérmese... Itt olvasható!
24: Férjek és édesapák hétvégéje zajlott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Szénégető István atya és a Családpasztorációs Központ szervezésében. A gyóntatásban elkelt a segítség... A Családpasztorációs Központ honlapja itt!
18: Az Iskolanővérek szovátai Mariánum házában Vera nővér szervezésében Luca nővér lelkinapot tartott ifiknek, a tékozló fiú és Isten szeretete témakörben. Már 17-én este sokan megérkeztek, és egy hajnali fél 1-ig tartó aktivity-játékban hangolódtunk egymásra. Másnap, vasárnap szentmisével kezdtünk, majd folytatódott a lelkinap. Senki nem maradt megszólítatlanul... Az ebédet egy mikházi édesanya készítette, senki nem maradt éhesen... Néhány képet itt láthatsz!
16: Miért hiszek? - Balázs Antal, a ferences Ivó testvér. A Verbum Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ben egy visszaemlékező-kötet a 2000-ben elhunyt gyergyókilyénfalvi ferences szerzetesről, Az életével beszélő ember címen. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, két részben! A csíksomlyói ferencesek honlapja itt!
15: Úgynevezett homoktérképes vizualizációval mutatja be Csala Dénes hálózatkutató egy átlagos erdélyi hétköznapját és hétvégéjét. A hétköznap dereka három pólus – munka, net és kaja – körül mozog... Itt megnézheted!
9: Hogy újra megtalálj, Atyám. Verses, zenés összeállítás lesz hamvazószerdán reggel 8 órakor a Mária Rádióban. Versek Simándi Ágnestől, Sík Sándortól és Babits Mihálytól, közben pedig Dvorák: Requiemjéből részletek. Nemcsak hamvazószerdára... A Requiemből egy részlet.
4: Miért hiszek? - Cseri Kálmán lelkipásztor. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben egy korábbi interjúkötet a budapesti pasaréti gyülekezet elhunyt lelkipásztorával, Csendes csodák címen. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával két részben életét, gondolatait! Egy elmélkedése: A nyugalom forrása.
3: Nálunk gyűltek össze a nyári táborozók, Ibolya testvér szervezésében, Évike tanítónő segítségével, hogy közösen farsanguljunk. Előző nap feldíszítettük a társalgó-termet, másnap pedig következett a maskarák bevonulása, bemutatkozása, farsangi történetük, majd a bál. Közben a konyhában is volt mit találnunk, a szülők jóvoltából. A mulatság végeztével még sokáig rendezkedtünk és tartottuk a kiértékelést. Néhány képet itt láthatsz!
2: Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának az ünnepe. Csíksomlyón a fél 11 órakor kezdődő szentmisében ünnepeltük a Megszentelt élet világnapját, a kegyhelyre zarándokló szerzetesekkel és szerzetesnővérekkel. Hogyan is történhetett Jézus bemutatása a templomban? A szentmise itt ünnepelhető újból.

2018. január

26: Megjelent a Krisztus világi havilap februári száma. A tartalomból: Szeretetláng mozgalom, Fele farsang s fele böjt, Felvidéki értéktár felé, Szent Kamill és Pio atya, Mese és derű, Márai Sándor verse... Itt olvasható!
19: Házszentelést tartottunk a CSTK bentlakásának szobáiban, erőt és áldást kérve Urunktól az itt lakók számára... Néhány képet itt láthatsz!
13: Csíkszentdomokoson gyűltek össze az erdélyi segítő nővérek, tartományfőnöknőjük, Stefanie nővér látogatása alkalmából. Szombat este pedig szentmisét ünnepeltünk, közösen... A nővérek honlapja itt!
3: A kolozsvári piarista/egyetemi templom betleheménél imádkoztunk régi diákjainkért és a mostani segítőkért. Fodor György konfráterünk szervezi évek óta a véndiákok összejöveteleit, valamint a házsongárdi temető piarista sírkertjének gondozását...

A lap elejére