Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2021. április

13: 2007-ben érkezett Kállay Emil és Sárközi Sándor Csíkszeredába. Az elmúlt tizennégy év tapasztalatairól, az erdélyi piarista küldetésről Márkus Roland beszélgetett a csíkszeredai piarista misszió vezetőjével. Itt hallható.
11: A hétvégén Kolozsvárra utaztam az EMKE-díjátadásra. Előtte sikerült találkozni Fodor György konfráterünkkel, és Balázs Kornél piarista öregdiákkal is. Konfráterünkkel együtt mentünk a díjátadásra, ahol Vera nővért tapsolhattuk meg. Ünnep volt ez a 2 nap számomra! Az Öregdiákok Baráti Körének egy ténykedése, melynek Balázs Kornél volt az elnöke.
10: Átadták az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület díjait. Nagy Éva Vera Boldogasszony iskolanővér is részesült idén kitüntetésben. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) idei díjkiosztó gáláját április 10-én tartották meg a kolozsvári alsóvárosi (kétágú) református templomban. Beszámoló itt!
7: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap áprilisi számát. A tartalomból: Érseki üzenet, Vissza a jövőbe, Belon Gellért elmélkedése Tamásról, Kegyes atyák és az Úr kutyái, Bolondos Gyurka, Az erdő ébredéséről Fekete István tündéri novellája, Szent Bernadett életéről... Itt lapozható!

2021. március

28: Szép hétvégét töltöttünk Molnár Lehel rendtársammal, aki egy hónapon belül már másodszor is eljött Csíkba. A Szent Kereszt tempolom egésznapos adorációjába bekapcsolódtunk, a Szerzetesek és papok zsolozsmájába. Majd az Angyalkás templomban a virágvasárnap előesti szentmisébe is. Otthon aztán nagyot beszélgettünk, jövőt terveztünk, jelent értékeltünk. Sándorfőzte csirkepaprikás enyhítette étvágyunkat... A ház honlapja.
25: Új épületbe költözhetett a Csángó Továbbtanulók Közössége. Folyik továbbra is a lelkiélet gondozása és a tantárgyi korrepetálás. És keresztutat is tartottunk, a közeli Szent Ágoston templom kertjében. A Közösség honlapja itt!
10: Elkészítettük a Krisztus világa havilap márciusi számát! A tartalomból: Ismerd meg Tenmagad!, Belon Gellért Nikodémusról, Az Úr kutyái, Regásiasítás, Tompa László költészetéről, In memoriam Farkas Árpád, Interjú Molnár Levente operaénekessel, A pipakupak gyerek meséje, Molnár Lajos kvíz, Sík Sándor tavaszhívogató verse... Itt lapozható!
9: Erdélyi tudósok a 20. században. 2 adás erejéig is Gazda Klára (Zalán, 1944. –) muzeológus, néprajzkutató, egyetemi oktató gondolatait ismertetjük a Mária Rádióban. A műsor péntek esténként fél 9-től lesz hallható. Rövid képösszefoglaló.

2021. február

22: Erdélyi tudósok a 20. században. 2 adás erejéig is Szilágyi N. Sándor (Újfegyvernek, 1948 – ) erdélyi magyar nyelvtudományi szakíró, szerkesztő, publicista, egyetemi tanár gondolatait ismertetjük a Mária Rádióban. A műsor péntek esténként fél 9-től lesz hallható. Egy rövidfilm róla.
20: A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum az online térbe hívta négy egyházmegye területén (gyulafehérvári, szatmári, temesvári és nagyváradi egyházmegyék), kilenc római katolikus teológiai líceumában tanuló IX–XII. osztályos diákjait és tanáraikat szombaton, 2021. február 20-án, hogy részt vegyenek a Hivatások nyomában elnevezésű projektnapon (Böcskei László püspök atya és Benedek Ramóna főszervezésében). Pálosok, premontreiek, piaristák... A piaristák bemutatkozása itt látható.
13: Megjelent a Krisztus világa havilap februári száma! Itt lapozható!
18: Gyulafehérvárról jöttek látogatók Tódor Attila spirituális és Farkas Ervin prefektus vezetésével. A Hivatások nyomában projektnapra készülve a piarista múltról és jelenről beszélgettünk, amiből egy 5 perces filmet készítettek. Itt!

2021. január

27: A 20. századi erdélyi tudósok c. sorozatunk újabb adásában Ferencz Kornéliával egy, Marosi Ildikó irodalomtörténésszel készített interjút ismertetünk, 2 részben, sok muzsikával színezve. A műsor péntek este fél 9-től lesz hallható. Rövid interjú vele.
18: Összeállt a Krisztus világa havilap januári száma! Itt lapozható!