Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2013. december

30: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Erich Kastner: A repülő osztály című halhatatlan gyermekregényéből olvastunk fel részleteket a Mária Rádió hallgatóinak.
25: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Charles Dickens: Karácsonyi ének c. kisregényéből hallhattak részleteket a Mária Rádió hallgatói.
19: Egyszeri ösztöndíjat adott át ünnepélyesen öt csíkszeredai középiskolás diáknak Tiboldi László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) országos alelnöke. Itt olvashatsz róla!
18: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás tartotta karácsonyát a Szent Ágoston Plébániatemplomban. Szentmise (Isten gazdagságáról és szegénységéről), a diákok műsora, ajándékozás egy skóciai szervezet révén... Ölelések, kacagás... Képeket itt láthatsz!
16: Megjelent ez év utolsó és egyben ünnepi Piaristák MA lapszáma, amelynek fókuszában az advent és a karácsonyra való készülés áll. A színes iskolai élményeken és hagyományos rovatainkon túl olvashatunk az idén 80 éves Borián Tibor atya életéről és hitvallásáról, a Piarista Múzeumról, a baszk piarista evangelizációs folyamatokról, emellett bepillantást nyerhetünk Tomek Vince szellemi örökségébe is. A lap elérhető a piarista iskolákban és templomokban, városi plébániákon. A lap online verziója olvasható itt!
15: A harmadik gyertya is kigyulladt a Csángó Bentlakás adventi koszorúján. Ezúttal A három fenyő legendája tanított bennünket, álmokról, csalódásokról és csodákról... Itt elolvashatod!
14: A Kodály Zoltán Népfőiskola névadója - karácsonyváró hangverseny és szentmise Szovátán, a Római Katolikus templomban. Kodály Zoltán nyomdokain járva a kórusműhely munkájának kiszélesítésére jön létre a Kodály Zoltán Népfőiskola, mely a gyerekek mellett a szülőknek, családoknak is kínál lelkiségi, kulturális programokat. Ezen a karácsonyváró hangversenyen magyar kóruskultúránk kincseit hozta el az énekkar az érdeklődőknek: Kodály Zoltán, Bartók Béla és Kocsár Miklós műveit. Beszámolót és képeket itt találsz!
9: A második gyertyát is meggyújtottuk a csángó bentlakásban. Meghitt együttlét, énekekkel és imával az otthoniakért, a szerte Európában dolgozókért és a Szeredában tanulókért. "A három szív" tanításával...
8: 70 éve kötelezte el magát az akkor 23 éves Chiara Lubich Isten mellett, s kezdődött világotátjáró missziója. A Fokoláre Lelkiségi Mozgalom tartott ezalkalomból lelki napot Csíkszeredában. A szentmisében megemlékeztünk az alapítóról, de a fülöp-szigeteki áldozatokról is... Chiaráról és a mozgalomról itt olvashatsz!
7: A cserkészszövetség székházavatója kapcsán cserkészvezetők találkozója volt a Segítő Mária Gimnázium Bentlakásában. Megemlékeztünk Sík Sándorról és a piarista cserkésznevelésről... Híradást itt olvashatsz.
6: Játékos Mikulás volt házunkban a Szociális Testvérek szervezésében (Ibolya és Éva testvérek). Ima és ének, játék és ajándékkészítés. Egymás megajándékozása. Egymással...
3: Ferencz Gabriella, Csíkszeredai Csángó Bentlakás igazgatónője meghívására a diákok osztályfőnökei tartottak megbeszélést a diákok identitásáról és tanulási gondjairól. Ezt követte a diákok műsora: Csángó lakodalom. A Bentlakás facebookja elérhető itt!
2: Kész a Krisztus világa decemberi száma: édesanyák adventje, igazságkeresők, Barabás Miklós festészete, A három fenyő legendája, karácsonyi ötlettár... Itt lapozhatod!
1: A Szegedi Apafoci tett erdélyi kirándulást és látogatást a Tanulmányi Házban. Bográcsozás, foci, egymás köszöntése, szentmise. Barátság...

2013. november

30: A Csíkszeredai Nagycsaládosok egy csoportja adventi előkészületet tartott a házban: koszorúkészítés, éneklése, imádság.
29: A Segítő Mária Gimnázium tanárai voltak a Tanulmányi Ház vendégei péntek este: lelkinapot tartottunk előadással, csoportmunkával, csendes imával.
27: Egy Európai Uniós, Regio-s pályázat keretében a piarista nővérek felújítják a város szívében található zárdát, mely ezután nem áll üresen és elhagyatottan, hanem amellett, hogy visszanyeri régi pompáját, élet tölti majd meg: a jövőben család típusú gyermekotthonként működik majd. Híradást itt olvashatsz.
26: Névadó ünnepségét tartotta csütörtökön és pénteken a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum közössége. Míg csütörtökön a különböző versenyeket tartották meg, pénteken a templomban gyűltek össze, hogy hálát adjanak. A főcelebráns Ft. Schönberger Jenő püspök atya volt, a díszvendég és szónok pedig Ruppert József atya. Híradást itt olvashatsz.
25: Kezdődik a "Plébánia éve". "A hit évének befejezése után pasztorális tervünk a kommunió évében a plébániát célozza meg. A plébániát, de nem mint egy épületet, ahol a pap és esetleg a fizetett munkatársai laknak és dolgoznak, hanem azt a közösséget, amelyhez tartoznak azok, akik ott, azon a területen élnek" - írja Dr. Jakubinyi György érsek. A témákat itt láthatod.
24: Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Csíkszeredában a Csángó napot, amely a moldvai csángó kultúrát, néphagyományt ismertette. Az idei rendezvény a forrófalvi születésű minorita szerzetesre, folkloristára, Petrás Ince Jánosra emlékezett, s díszvendége Forrófalva volt, akik ízelítőt adtak a moldvai népdalokból és táncokból. A műsorban a Csíkszeredai Csángó Bentlakás lakói szép műsort mutattak be. Videóösszefoglalót itt láthatsz!
16: Katalin-napi Jótékonysági bál zajlott a Segítő Mária Gimnázium kollégiumában, zenével, műsorral, jókedvvel - a Szülői Munkaközösség szervezésében. Képeket itt láthatsz!
10: Negyven éve halt meg Cservény Albin kolozsvári piarista tanár. Szirmai Béla atya visszaemlékezése volt tanáráról: "Hat éven át osztályfőnököm és egyben a konviktusban elöljáróm..." Híradást itt olvashatsz.
6: Összeállítottuk a Krisztus világa novemberi számát. Búcsúk gyakorlata, magyar szentek, Chaplin, Befogad és kitaszít a világ, Makovecz Imre, mese...
1: Megemlékező imádságot tartottak a temesvári Gerhardinum diákjai, jelenlegi és volt spirituálisuk vezetésével, a piarista atyák sírkertjénél. Képeket itt láthatsz!

2013. október

30: Megjelent a Piaristák MA rendi folyóirat őszi lapszáma, amelynek fókuszában a Kecskeméten megrendezett nyári Nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó (PYM), valamint az 50 éve elhunyt Sík Sándor volt tartományfőnök, tanár, cserkészvezető, költő és irodalmár áll. A színes iskolai élményeken és hagyományos rovatainkon túl olvashatunk Kállay Emil és Nyeste Pál piarista atyák hivatásáról, az Anyegin című operáról, emellett bepillantást nyerhetünk Tomek Vince exgenerális szellemi örökségébe is. A lap online verziója elérhető itt!
25: Nyolc mágikus erejű gólyapár mérte össze erejét pénteken este a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium gólyabálján. A boszorkány és varázslóképző gimnáziumban az ifjú tanulók bemutatása után, szituációs játékokban kellett bizonyítaniuk kreativitásukat. Videóösszefoglalót itt láthatsz!
24: Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke meglátogatta a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai misszióját, hogy megtekintse építkezési tervüket-telküket. A Polgármesteri Hivatalban megtartott kis műsorban szólt a Kodály-módszerről mint hungarikumról. Vera nővér és Gabi testvér álma egy, a Lakiteleki Népfőiskola hálózatához kapcsolódó multifunkciós kórusterem és lakó-kiszolgáló helyiségek létrehozatala Szováta határában egy (a várostól kapott) saját telken. A nővérek meghívták ünnepségükre segítőiket is. Nagy élmény volt Lezsák Sándor társaságában lenni néhány órán keresztül! Beszámolót és képeket itt találsz!
20: Ünnepi szentmisében emlékeztünk a csíkszeredai Milleniumi templom felszentelésének 10. évfordulójára, az építtető Darvas-Kozma Józseffel, a szentelő Jakubinyi György érsek atyával, és a minket már fentről, az angyalok közül szemlélő tervezővel, Makovecz Imrével. És számtalan hívővel... Videót itt láthatsz!
19: A Szociális Testvérek Társasága fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte a Segítő Mária Gimnázium dísztermében (majd szentmisével a Milleniumi templomban). Meghitt hangulatú, lélekemelő ünneplés volt a zsúfolt díszteremben! Nézz bele a szociális testvérek honlapjába!
11: A Romániai Férfi és Női Szerzeteselöljárók Konferenciájának egy csoportja meglátogatta Tanulmányi Házunkat. Kölcsönös tiszteletben és jókedvben röppent el az óra. Közben közelről is megismerték a piarista munkát Csíkszeredában, valamint múltunkat Erdélyben. A képen balról P. Emilian Catalin minorita provinciális, a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának elnöke.
10: A Romániai Férfi Szerzeteselöljárók (CSMR)évi konferenciája zajlott (együtt a Női Szerzeteselöljárókkal) Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban okt. 8-12. közt. Előadások és megbeszélések a szerzeteséletről, választások. Újabb 3 évre a Konferencia elnöke a bákói Emilian Catalin minorita provinciális. Helyettese a jezsuita tartományfőnök, Marius Talos atya lett, titkár Tiberio Scorrano kármelita atya maradt. A CSMR honlapja és képek itt!
8: Magyarok Nagyasszonya ünnepén a Segítő Mária Gimnázium magyartanárainak szervezésében a gimnázium dísztermében regionális szavalóverseny zajlott - már nem először. Nyolc iskolából vettek részt rajta, szép számmal. Dsida Jenő, Reményik Sándor, Sík Sándor, Babits Mihály, Ady Endre, József Attila, Nemes Nagy Ágnes voltak többek közt a választottak. A 28 kilenc-tizedikes diák közül Pál Csongor lett a legkiemelkedőbb, a 16 tizenegy-tizenkettedikes diák közül pedig Tompos Renáta. Néhány képet itt láthatsz!
6: Krisztus világa, október. Témák: Isten illatos igéje, Venczel József, Oly korban éltem én e földön, A szemlélődő ima, Imák a bárkából, derűs élet... Itt lapozhatod!
5: Különleges volt Csíksomlyón az elsőszombati Mária-köszöntő ez alkalommal. A környék női és férfi szerzetesei vezették a szertartásokat: ferencesek és segítő nővérek, mallersdorfi ferences nővérek és szociális testvérek, meg egy piarista is... Szentórák, szentmise, rózsafüzér, körmenet. Majd agapéval fejeződött be az örömteli imádságos együttlét. 4 szerzetes kiértékelő beszámolóját a Mária Rádióból itt hallgathatod meg.
4: Az Együtt a Fogyatékkal Élőkért elnevezésű, Erdélyben egyedülálló, magyar nyelvű, gyógypedagógiai szakmai konferenciát 2007 októberétől kezdve minden évben megszervezik a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek, pedagógusok, szülők és fogyatékkal élők számára, Csíkszeredában. Az érdekeltek a szakmában elismerésnek örvendő nemzetközi és belföldi szakemberek előadásait hallgathatják és különböző műhelymunkákon vehetnek részt a fogyatékkal élőket érintő aktuális kérdésekről. A konferencia szervezője Demeter Zsuzsa és csapata a Gyulafehérvári Caritastól. A konferencia záró délutánján "Lelki tánclépésekben" tűnődtünk a fogyatékosokról-kísérőikről és Jézus gyógyító figyelméről. Beszámolót itt olvashatsz!
1: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Ferencz Kornélia és Sárközi Sándor beszélgettek és olvastak fel Jefroszinyija Kersznovszkaja: Mennyit ér egy ember? c. művéből (visszaemlékezések szibériai lágeréletére). Közben Glinka: Iván Szuszanyin c. operájából hallhattunk részleteket. A Mária Rádió adása itt meghallgatható!

2013. szeptember

28: A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánián Varga György plébános szervezésében zajlott lelkinap. Az Y-generáció az iskolában - és a jézusi pedagógia... Előadásokkal, csoportmunkával, énekekkel... Néhány képet itt láthatsz!
21: Ünnepség keretében áldotta meg a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum új épületszárnyát csütörtökön Schönberger Jenő püspök atya. Az ünnepségen Ruppert József atya képviselte a piarista rendet. Híradást és képeket itt találsz!
20: A csíki hitoktatók továbbképzése zajlott péntek délután a Tanulmányi Házban Lőrincz Éva-Katalin hittanárnő szervezésében. Tanév eleji tudnivalók, tankönyvkérések, a tanfelügyelőnő információi. Majd pedagógiai előadás, amelyet kiscsoportos megbeszélések követtek (a tanított diákok korcsoportjai szerint). Ebből születtek plakátok, színielőadás. Szentmisével zártunk. Valóban imádkozva és megerősödve. Kellett is. Képeket itt láthatsz!
19: Bensőséges Veni Sancte szentmisét tartottunk - előző nap szentgyónási előkészülettel - a Szent Ágoston Plébániatemplomban, a Csíkszeredai Csángó Bentlakás diákjainak és nevelőinek. Simon farizeusnál vendégségben, egy hívatlan asszony, majd az esti tűnődő lenyugvás Simonnál, és a boldog feltámadás az asszonynál... Néhány képet itt találsz!
18: A megbékélés fontosságát hirdette Böjte Csaba ferences szerzetes a csíksomlyói kegytemplomban bemutatott Veni Sancte szentmisén, amelyen a Szent István Kollégium lakói vettek részt. Sándor atya a túlzott leterheltség ellen szólt, valamint a tanulásban való segítségről. Ez nincs felvéve. Minek? Videoösszefoglalót itt láthatsz!
15: Molnár Lehel és Radnics Zoltán 14-én tették le örökidőre szóló szerzetesi fogadalmukat a piarista rendben, az ifjúság tanítására-nevelésére. Mindketten tanítanak már. Lehel segesvári születésű! Képeket itt láthatsz!
14: Játékdélután zajlott a házban, az augusztus eleji marosfői gyerektábor résztvevőivel. Fotónosztalgia, lufisjátékok, éneklés, csocsó, süti...
13: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás előkészítő tábort tartott a 20 idei kilencedikes diáknak, magyar nyelvből és matematikából. Egy "színielőadásunk" is volt: Mátyás király és a varga. Képeket itt láthatsz!
12: A Segítő Mária Gimnázium magyartanári munkaközössége szervezésében szept. 10-12. közt irodalmi tábor zajlott Marosfőn. Az első nap kommunikációs gyakorlatokat vezetett, majd a haiku műfajával ismertette meg a diákokat Orbán Zsuzsa tanárnő. A második nap Sík Sándor életével és költészetével ismerkedtek. Jó volt újból együtt lenni abban a házban, ahol Sík Sándor is megpihent 1941-44. közt. A második napról képeket itt találsz.
11: A Csíksomlyó üzenete őszi számához kért Erik testvér és Borsodi László egy cikket: mit jelent piaristaként Csíksomlyó erőterében élni? Itt olvashatod!
9: Előkészületre, lelki napra gyűltek össze temesvári utódiskolánk, a Gerhardinum tanárai. Román és magyar nyelvű csoportban délelőtt és délután is elmélkedést hallgattak meg Ruppert József atyától, melyeket aztán közös megbeszélés követett. Az első téma Kalazanci Szent József lelki tanítása, a második pedig pedagógiai üzenete volt. A lelki nap délután közös szentmisével zárult.
8: Krisztus világa, szeptember. Témáink: Mária-köszöntő, Pio atya, Sík Sándor a katedrán, Erdélyi RIO, rejtvények...

2013. augusztus

30: A nagykárolyi Piarista nővéreket és "lányaikat", a plébániát és a kibővült iskolát látogattuk meg Máramarossziget után Ruppert atyával. Szállásunkat Schönberger Jenő püspök atyának köszönjük Szatmáron. Az egyházmegye honlapja itt!
29: Máramarosszigeti volt diákjaink (65 evés) érettségi találkozóját ünnepeltük együtt a (piarista) plébániatemplomban, Reszler Mihály főesperes atyával. A szentmise után Ruppert József atya tartott előadást a piarista rend romániai helyzetéről. Majd az öregdiákok gazdagon vendégül láttak bennünket. Jutott idő egy temetőlátogatásra is: az elhunyt piarista tanárok sírjaira került koszorú. A találkozót László Irén-Etel szervezte. A Máramarosi visszhang beszámolója itt!
23: Rendtartományunk tagjai idén is a Kalazanci Szent József ünnepét megelőző két napon, augusztus 23-án és 24-én tartották éves találkozójukat Kecskeméten. Beszámolót és képeket itt találsz!
18: Augusztus 17-20. közt Tiszaugi Hétvége, az ártérben lévő piarista csónakháznál! Naponta egyszeri főzés. Zsíros és lekváros kenyér korlátlanul fogyasztható. Hozz magaddal sátrat (ha nincs, előzetes megbeszélés alapján adunk)! A programból: hétfő 17 órakor előadás - Sárközi Sándor - „Életképek Erdélyből - piarista szemszögből". Valamint beszélgetések, napi szentmisék, strandolás, kenuzás, tábortűz, stb.
11: Vasárnapi ökumenikus istentiszteletet tartottunk Bartos Károly református, Gál János unitárius lelkésszel közösen a 9. EMI-tábor zárónapján (Sorbán A. Örs elnök meghívására). Az írástudók árulása (Julien Benda, 1927) kapcsán kétféle árulást hangsúlyoztam. Az egyik, ha etnikai közösségünket elfeledjük, csak karrierépítésünkre használjuk, a másik pedig, ha közösségeinket fanatizáljuk ill. hagyjuk magunkat fanatizálni. Írástudói-emberi felelősségek és buktatók. Sokan figyeltek...
9: A Szociális Testvérek Társaságának marosfői házában, a testvérek szervezésében (kis piarista segítséggel) gyermektábor zajlott aug. 8-13. közt. Sok játék, ének, szentmise, kirándulás, foci, tábortűz, éjjeli szentségimádás, esti mesék... Kell ennél jobb? Képeket itt láthatsz!
3: A csíksomlyói elsőszombati esti Mária-köszöntőn - szokás szerint - segédkeztünk a gyóntatásban. Sok-sok gyónó, énekes körmenet a szentmise és a rózsafüzér után, majd közös papi szusszanás a ferences ebédlőben.
1: Néhány napig vendége volt házunknak kecskeméti iskolánk igazgatóhelyettesének (Suba Adrienne) családja. Nagy pihenések, nagy kirándulások, nagy beszélgetések...

2013. július

27: Szombaton a Szent Anna-tó melletti kápolnánál búcsút tartottak. A több mint 250 éve kisebb-nagyobb rendszerességgel megtartott zarándoklat ezúttal rendhagyó jelleggel bírt, hiszen új harang szentelésének lehettek szemtanúi a jelenlevők. A tó két regéje alapvető emberi-egzisztenciális tapasztalatainkról szólnak: a versengésről és kegyetlenségről (A két testvér vetélkedése) - és a csábításról, manipulációról, a lelkiismeret kiiktatásáról (A tó tündérei és a harang). Egyúttal az örök férfi és női elcsúszásokról. De a harang mégis zeng bátorítóan... Beszámolót itt találsz!
21: Közép-európai nemzetközi Piarista Ifjúsági Találkozó zajlott július 15- 21. közt Kecskeméten, a Piarista Gimnáziumban, ahová erdélyi, lengyel, szlovák, cseh, olasz, osztrák és magyar piarista iskolákból láttak vendégül 10-11-12. évfolyamos diákokat. A találkozón kb. 200 diák vett részt. Jól esett találkozni velük! Képeket itt találsz!
10: A Boldogasszony Iskolanővérek (nővérek és társult tagok) erdélyi körutat tettek, hangversennyel egybekötve. Útjuk egyik fontos célja volt Szovátán Vera nővér és Czakó Gabriella, ill. a nyárádmenti falvak meglátogatása. Egy napot közösen tölthettünk. Beszámolót és képeket itt találsz!
7: Nyári duplaszám a Krisztus világa, július-augusztus. A tartalomból: Játékos ismerkedés a szentekkel, Szent Kamill, Kompendium, Testvér-féltékenység, Születésnapi kultúrcsokor, ifi-oldal és mese...
4: Zarándokutunk volt Márton Áron nyomában, július 4-7. közt, Kovács Gergely atya és Ferencz Kornélia szervezésében. Felkerestük a püspök életének főbb állomásait, találkoztunk néhány egykori közvetlen munkatársával. A program: Július 4. - Csíksomlyó: találkozás a kegytemplom előtt, 7.30-kor szentmise - Csíkpálfalva: templomát Áron püspök szentelte fel - Csíkdánfalva: találkozás Mons. Bara Ferenc főesperessel, Áron püspök titkárával - Csíkszentdomokos: szülői ház, templom és Márton Áron Múzeum meglátogatása (ebéd) - Ditró: Márton Áron első kápláni helye - Gyergyószentmiklós: káplán és hittanár (templom és állandó kiállítás megtekintése) - Nyárádszereda: találkozás Mons. Csíki Dénessel (vacsora és szállás) Július 5. - Marosvásárhely: találkozás Júlia testvérrel, az idős püspök ápolójával - Máramarossziget: börtönlátogatás és szentmise (vacsora és szállás) Július 6. - Kolozsvár: Szent Mihály templom meglátogatása és szentmise - Gyulafehérvár (vacsora és szállás) Július 7. - 9.00 szentmise (székesegyház), Márton Áron kiállítás a csonkatoronyban; püspöki palota és udvar; kripta; szeminárium - Nagygalambfalva: találkozás Mons. Borbély Gáborral - Este megérkezés Csíksomlyóra Képeket itt láthatsz!

2013. június

26: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Ferencz Kornélia és Sárközi Sándor beszélgettek Lev Tolsztoj elbeszéléseiről (Az ördög és a kenyérhéj, Három aggastyán) - közben Muszorgszkij: Egy kiállítás képei c. művéből hallhatók részletek, valamint kor- és honfitársuk, Repin festményeiből láthatunk néhányat. Itt meghallgatható a műsor!
23: Kállay Emil piarista atyát hatvan évvel ezelőtt, 1953. június 14-én szentelték pappá Esztergomban. A hat éve másodmagával Erdélyben szolgáló szerzetes vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban celebrált gyémántmisét Tamás József püspökkel és Darvas-Kozma József plébánossal közösen. Videót itt láthatsz!
17: Áder János köztársasági elnök a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából határon túli magyar fiatalokat fogadott a Sándor-palotában. A felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, délvidéki és őrvidéki középiskolás fiatalok a Fővárosi Önkormányzat által szervezett Kárpát-medencei Ifjúsági Találkozóra érkeztek Magyarországra. A Márton Áron Gimnáziumból Lőrincz Éva-Katalin tanárnő vezetésével 4 diák. Az elnök honlapján a jún. 4-i dátumra kattints!
14: Emléktáblát avattak 2013. június 14-én délelőtt a Pozsony megyei Tallóson, az egykori Esterházy-kastély előkertjében. 250 évvel ezelőtt ebben az épületben nyílt meg Magyarország első állami árvaháza, amelyet tizenhat éven át, 1766-tól 1782-ig piarista szerzetesek vezettek. A tábla készíttetője és az ünnepség szervezője Puss Sándor szlovákiai magyar jezsuita volt. A családias hangulatú ünnepségen a polgármester köszöntője után Ruppert József mondott beszédet. A kastélyban jelenleg szlovák állami kisegítő iskola működik. A megemlékezés délután Galánta mellett, a Kaskady konferenciaközpontban folytatódott, ahol pedagógiai tudományos konferenciát tartottak „Gondoskodás az elhagyott gyerekekről – múlt és jelen” címmel. Jelenits István a piarista iskolák pedagógiájáról beszélt, Koltai András levéltáros a piaristák által működtetett 18. századi árvaházakról. Képeket itt láthatsz!
12: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás végzőseinek búcsúvacsorája volt ezen a napon. Az alsóbb évesek műsorral készültek, a nevelők pedig az ételről-italról gondoskodtak. Egy családias közösség jó hangulatú, kacagós-könnyes együttléte. Képeket itt találsz!
8: A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium adott otthont június 7–9. között az első Erdélyi tehetségpontok találkozójának, amelyen tíz erdélyi megyéből több mint negyven iskola, civil szervezet és intézmény képviseltette magát. A program.
6: Összeállítottuk a Krisztus világa júniusi számát. A tartalomból: Jézus szíve, Ferenc pápa a triumfalizmusról, Csecsemőkkel, Vonatos zarándoklat a Fekete Madonnához, Karinthy-anekdoták...
5: Június 4-én a Nemzeti összetartozás napját a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Gimnázium diákjai és tanárai két helyszínen ünnepelték. "Idén először hívott meg testvériskolánk, a Dugonics András Piarista Gimnázium, hogy ebből az alkalomból a határ két oldalán élő szegedi és temesvári diákok együtt erősítsék az ugyanahhoz a nemzethez, kulturához és anyanyelvhez tartozás tudatát...Az itthon maradt harminchét IX-XI-es diák pedig bekapcsolódott a temesvári belvárosi református templomban megrendezett ökumenikus istentiszteletbe." Beszámolót és néhány képet itt találsz!
4: Nagyon sokan köszöntötték virággal a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola végzős diákjait. Az iskola mögötti sportpályát zsúfolásig megtöltötték a szülők, barátok, rokonok. A tanintézetből tizenkét osztály diákjai ballagtak el. Köztük sok kedves ismerős... Videót itt láthatsz!
2: Elballagtak a csíkszeredai Venczel Jószef Iskolaközpont diákjai. Az ünnepségen az iskola hagyományait követve, a végzős tanulók búcsúszalagot tűztek az iskola zászlójára, majd továbbadták a tudás jelképes kulcsát a következő évfolyamnak. Sok kedves ismerős a ballagók közt!... Videó-összefoglalást itt láthatsz!
1: Tedeumos szentmise majd ballagási ünnepség. Útravalóul jó tanácsokkal látták el a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium végzős diákjait, akiknek utoljára szólalt meg az iskola csengője. Videó-összefoglalást itt láthatsz!

2013. május

31: Nagyon sokan gyűltek össze pénteken a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium ballagóinak köszöntésére. Az iskola mögötti sportpályán öt osztálynyi középiskolai végzős sorakozott fel népviseletben. Egy év közös etika-órái kötnek össze bennünket... Az Úr vezessen végig az úton... Videó-összefoglalást itt láthatsz!
30: Szemerkélő esőben búcsúztak el iskolájuktól a csíkszeredai Nagy István Művészeti Szakközépiskola végzősei. A tanintézet huszadik ballagási ünnepségén két osztály, 57 diák ballagott. Psallitések is... Videó-összefoglalást itt láthatsz!
29: A 12. osztályosok búcsúztatóját tartottuk a díszteremben, szentmisével (amelyben a piarista ház tárgyai "búcsúztak") és énekekkel-műsorral (Lőrincz Éva-Katalin és Csiszér István vezetésével).
19: Pünkösdszombat este csángómagyar misével ünnepeltünk Csíksomlyón. Viseletük színei mintha direkt piros Pünkösd szép ünnepére lettek volna tervezve, olyan szépek, és ők annyi méltósággal tudják viselni!! Jó volt a csángó misén velük együtt imádkozni-énekelni, a csíkszeredai Csángó Bentlakás fiataljaival közösen! A misét itt tekintheted meg!
18: Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. A legnagyobb magyar zarándoklatra az idén is több százezer zarándok érkezett Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról. A meghívott szónok Ternyák Csaba egri érsek volt. Áder János magyar köztársasági elnök magánszemélyként vett részt az eseményeken, felesége társaságában. A Piarista Tanulmányi Ház szerzetesei segédkeztek a gyóntatásban. Nagy örömmel látták vendégül Görbe László és Dósai Attila rendtársaikat, valamint Papp Jánost, kecskeméti gondnokunkat. Beszámoló és videó itt!
15: A MÁG 12. A osztályának újabb négy produkciója (Történetek "mese"országból) a Piarista Tanulmányi Házban! Képeket itt láthatsz!
14: Május 14-én Weöres Sándor verseiből rendeztek szavalóversenyt a magyartanárok a Segítő Mária Gimnázium dísztermében, a költő születésének 100. évfordulóján. Bevezető előadást tartott "A kis főhercegről" S. Sándor. Kiemelkedők voltak: V-VII. o.: Benő Szilveszter, Ambrus Ágota, Molnár Tímea; IX-X. o.: Tompos Renáta, Dánél Krisztina, Bartalis Johanna; XI-XII.o.: Szabó Rita, Székely Beáta, Szőcs Huba. Képeket itt láthatsz!
11: Május 7-11. közt rendezte Csíkszeredában a Csíki Anyák Egyesülete az Édesanyák hetét, változatos előadásokkal, programokkal. Az utolsó napon a lelki útravalót Kosztolányi Dezső: A fejetlen szeretet című varázslatos írása alapján kaphatták az érdeklődők, piarista tolmácsolásban. A programról itt olvashatsz!
6: Krisztus világa, erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja, május. A tartalomból: A csíksomlyói búcsú történetéből, Máriaradna, Zarándokvonat, Ottlik: Körkérdés Jézusról, Erdei iskola újabb meséje, Ave mundi Domina...
5: Anyák napja. Tűnődés és virágok... Köszönet...

2013. április

19: Ápr.18-21. között a Segítő Mária Gimnázium adott otthont a Magyar Nyelv Napjai rendezvénysorozatnak, amelyet idén 21. alkalommal szervezett meg az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége. A rendezvény keretében zajlott a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő országos szakasza, három korosztályban is (IV., V-VIII., IX-XII.). Emellett szakmai tanácskozásra, felcsíki kirándulásra, táncházra, kézműves foglalkozásokra, városnézésre és múzeumlátogatásra került sor. A rendezvény egyik ünnepi mozzanata volt a Sütő András Nyelvőrzés Díj átadása. Az idei díjazott Hegyeli Attila, aki a moldvai csángómagyar oktatási program megalapítója és vezetője volt 12 éven át. A díjat átadta dr. Péntek János, az AESZ elnöke. A nyitóünnepségen közreműködtek a Csíkszeredai Csángó Bentlakás diákjai is. Néhány képet itt láthatsz!
11: A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar kórusa a Csíksomlyói Kegytemplomban énekelt a Csaba testvér által celebrált szentmisén. Rövid videót itt láthatsz!
10: A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar 3 napos tavaszi kórustábora zajlott a Csíksomlyói Szent István Gyermekotthonban. Kóruspróbák, kirándulások, szentmise a Kegytemplomban, nyelvi órák, a Piarista Tanulmányi Ház meglátogatása... Néhány képet itt láthatsz!
9: Könyvbemutató - piarista vonatkozással a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében április 9-én. Bodó Márta a Vasárnap és a Keresztény Szó szerkesztője ismertette a Kolozsváron kiadott Jóbarát, katolikus szellemiségű ifjúsági (piarista) lap történetét. A könyv merítést nyújt a kor ismert szerzőitől, többek közt Sík Sándor, Áprily Lajos, Mécs László, Reményik Sándor és Dsida Jenő alkalmi és vallásos versei, színdarabok és novellák olvashatók benne. Cikket itt olvashatsz!
5: Április 4-5-én a Piarista Tanulmányi Házban csoportfoglalkozások keretében beszélgettünk-dolgoztunk mártonáronos diákokkal a következő témában: keresztény hit helye mai életünkben, Márton Áron püspök a hitről. A foglalkozásokat vezette: Lőrincz Éva-Katalin vallástanárnő. Néhány képet itt láthatsz!
4: Befejeztük a szerkesztését, és megjelent a Krisztus Világa, erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja 2013. áprilisi száma. A tartalomból!
2: Megjelent a Piaristák MA tavaszi száma. Itt beletekinthetsz!

2013. március

31: Húsvétvasárnap ünnepén az ételszentelésre a hagyományokhoz híven a csíkszeredai Szabadság téren gyűlt össze a hívő sokaság. A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését tartják évről-évre Csíkszeredában. Kereszténységünk legnagyobb ünnepén Tamás József püspök köszöntötte az összegyűlteket. Videót itt láthatsz!
30: A II. vatikáni zsinat aktualitása a ma egyházában. Lukács László piarista, a rangos magyarországi katolikus folyóirat, a Vigilia főszerkesztője, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Egyetem tanára volt a kolozsvári Katolikus Akadémia vendége március 21-én. Átfogó előadása bevezetett a zsinat fogalmának rejtelmeibe: az első zsinatok fontosabb jellegzetességei után jobban érzékelhetővé vált a II. vatikáni zsinat rendkívülisége. Cikket itt olvashatsz!
23: Bátor Botond pálos tartományfőnök látogatta meg házunkat. A jövőbeni erdélyi pálos tervekről, és a (piarista) missziós lelkületről beszélgettünk, villásreggelivel egybekötve. Cikk érkezésükről.
21: Nagyböjti triduumra hívott Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. A lelkigyakorlat tavasszal kezdődött, de véget már télen ért, az újból ránk köszöntő hidegben, hófúvásban. A természet megfordult, és sokak lelke is... A településről itt olvashatsz.
20: Mit üzen a Csíksomlyó Üzenete? A negyedévente megjelenő kegyhelylap idei első, húsvéti száma a hit évében a hitről szól (családokban, egyetemisták közt, valamint a kamaszok világában - ez utóbbi piarista szemmel). A lapot Fr. Urbán Erik OFM, Takács Éva és Borsodi L.László szerkesztik. Itt olvashatod!
16: Elköteleződési lelkinapot tartott a Búzamag Közösség a Jakab Antal Tanulmányi Házban Csíksomlyón, Dánél József vezetésével. Az elköteleződés szentmise keretében történt, Lélek-várás, Lélek-áradás keretében. Néhány képet itt találsz.
13: Boldog Celestina Donati mennyei születésnapjának ünnepén, március 18-án, az ünnepi szentmise keretei között kerül sor a rendalapító képének megáldására és a kép elhelyezésére éppen abban a templomban, amely Kalazanci Szent Józsefről van elnevezve, aki hivatásában, a közösség karizmájának megválasztásában a legigazabb példaképpé vált Celestina anya számára. Ugyanebben a szentmisében ünnepeljük azt is, hogy közösségünk gazdagodik hivatásban. Tóth Borbála megkezdi a noviciátust, Kanti Ágnes pedig leteszi első fogadalmát és felölti a szerzetesi ruhát, s ezzel elindul szerzetesi életútján a Piarista Nővérek Közösségében. Jelmondatos képeket a piarista hivatásról itt találsz!
9: Felnőtt Teológiai képzés, 2013.: Emil atya a 2. félévi a dogmatikában eszkatológiát és szentségtant tanít a lelkes csoportnak. Néhány képet itt találsz.
6: Krisztus Világa, 2013. március. Az Erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapjának márciusi számát is összeállítottuk-szerkesztettük, immár a 4. évfolyamban járunk. Kapható és megrendelhető Csíkszeredában, a Szent Kereszt Plébánián. Beleolvashatsz...
3: Szombaton zajlott tartott a Csíki Főesperesi Kerület tanulói számára a vallásolimpiász, szentmisével, versennyel, Márton Áron szülőfalujának megtekintésével. Helyszín a Segítő Mária Gimnázium volt. Szervezési feladatok: Lőrincz Éva-Katalin hittanárnő. Néhány képet itt találsz!
2: A Búzamag Közösség nagyböjti lelkinapja volt e napon, Tamás József püspök atya vezetésével, gyóntatási besegítéssel. Klikk ide!

2013. február

27: Családi zűröket improvizált a MÁG 12. A osztálya, 4 csoportban: kisgyerekek és a kamaszok, apa és anya, számítógépcirkusz és kései, ittas hazajövet... Egy kis rendhagyó vallásóra. Képeket itt láthatsz!
22: Az ökumené folytatásában vacsorával egybekötött lelkipásztori összejövetelt tartottunk a házban. Vendégeink voltak a református, evangélikus és unitárius lelkipásztorok, feleségükkel. No meg egy bogrács magyaros halászlé!
21: Úgy szerette Isten a világot... A csángó bentlakásban nagyböjti készületet tartunk minden csütörtök délután (szentgyónási lehetőség, elmélkedés, közös ima). Jézus megkísértései és mi... Képeket itt találsz!
13: A piarista rend generálisi kongregációjának köszönete XVI. Benedek pápa munkájáért. Itt olvasható.
8: Pénteken délelőtt tartották a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium 137 végzősének maturándusz ünnepségét. A nagykorúsítás alkalmából Varga László igazgató és Juhász-András Réka igazgatóhelyettes köszöntötte a diákokat, majd az ünnepség osztályok szintjén folytatódott, amelyen a 11. osztályok adtak műsort a végzősöknek, majd feltűzték a szalagot. Este táncos buli várta az érkezőket. Videót itt láthatsz!
6: Elindult a szovátai iskolanővérek új honlapja: Az Erdélyi Tündérkert Alapítvány és a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar közös honlapja néven. Szováta város önkormányzata egyébként pro urbe díjjal tüntette ki Czakó Gabriellát és Nagy Éva Verát "azért az elkötelezettségért és kitartásért, amellyel közösségünkért fáradoznak, illetve mert városunk hírnevét bearanyozták." A díjat 2013. január 31-én adta át Péter Ferenc polgármester Szováta város közgyűlése jelenlétében. Itt elérhető a honlap!
2: A megszentelt élet világnapját ünnepelték a régió szerzetesei a Csíksomlyói Kegytemplomban: ferencesek és klarisszák, pálosok és piaristák, szociális testvérek és segítő nővérek... Videót itt láthatsz!
12: Csak összeállt a februári szám is! Krisztus világa - erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja. A Szemle itt olvasható!

2013. január

31: Egyházi és világi elöljárók köszöntötték az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok két képviselőjét csütörtök este a hargitafürdői Szent László Központban. A pálosok – egyelőre – két hónapot töltenek el a „székelyek szent hegyén”. Videót itt láthatsz!
20: Imahét a Krisztus-hívők egységéért Csíkszeredában jan. 20-27 közt. Videót itt láthatsz!
19: Egész hétvégén át, péntektől vasárnapig tartó rendezvénysorozat által tisztelegtek Márton Áron püspök emléke előtt azon erdélyi (egyházi jellegű) középiskolák képviselői, akik a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium meghívására érkeztek Csíkszeredába. Videót itt láthatsz!
17: Első alkalommal történt a házszentelés-szobaszentelés - meghitt, családi körben - a Csíkszeredai Csángó Bentlakásban... Képeket itt találsz!
16: A Krisztus világa januári száma is boldog új esztendőt kíván olvasóinak! A Szemle itt olvasható!
12: 2013-ban immár a VII. évfolyamába „lépett” az évente kétszer megjelenő Szikla, a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Kato­likus Teológiai Líceum folyóirata, melynek decemberi számában a Piarista Szerzetesrendet is bemutatták. Cikket itt olvashatsz!
8: Heti rendszerességgel vesszük fel a Mária Rádió Csíksomlyói Területi Stúdiójában a Miért hiszek c. műsort, sok muzsikával tarkítva. Akiket mostanában "forgatunk": Pilinszky János, Szvorák Katalin, Jókai Anna, Freund Tamás... A műsorvezető: Ferencz Kornélia. Az adás minden kedden négytől hallható.
3: Piarista öregdiákok kiállítása - December 12-én nyílt meg, és február 1-jéig látogatható a kolozsvári Báthory István Líceum Klub-galériájában egy képzőművészeti kiállítás, amelyen a néhai kegyesrendi elődiskola két piarista öregdiákja, Bokor Ernő és Grünwald Ernő festményeit, akvarelljeit és grafikáit állították ki. Beszámoló itt!
1: Áldott új esztendőt kívánunk Olvasóinknak, Ismerőseinknek! A Ghymes egy dalával!

A lap elejére