Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2015. december

29: Miért hiszek? Nemeshegyi Péter jezsuitával készült egy interjúkötet, melyben vall a rendbelépéséről, missziójáról Japánban, hazatéréséről (Hazavár az Isten, Kairosz Kiadó). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal!
27: A marosvásárhelyi Remeteszegen Szent Család búcsút tartott a plébániai közösség, Szénégető István atya szervezésében. A csonka és az éppé váló családokról elmélkedtünk... Facebook-juk itt!
23: Megjelent a Piaristák MA téli lapszáma, amelynek fókuszában az advent és a karácsony, az országos jubileumok és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. No meg Erdély... Itt lapozhatod!
20: Nagycsaládosok karácsonya - Karácsonyi ünnepséget tartott a Szent Imre Ifjúsági Központban a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, Dánél Sándor főszervezésében. A rendezvényen az egyesület tíz éves fennállását is ünnepeltük. A rendezvényt megtisztelte Zsigmond Barna, csíkszeredai magyar főkonzul és nagycsaládja is... Videóösszefoglalót itt láthatsz!
18: Újabb szép adventi készületet tartottunk a házban, a sok könyv közt, Ibolya testvér főszervezésében, pedagógusok (Emőke és Éva tanítónők) segítségével. Először koszorút készítettünk a ház mögötti fenyő ágaiból, majd a kápolnában az angyalka fényesedett ki, a társalgóban gyöngy-karácsonyfa készült ügyes-suta kezekben, majd a konyhába is érdemes volt kimennünk... Aztán elment a zsivajgó gyerekhad, és mi, szervezők, élő-haló szüleinket idéztük órákon át, könnyezve-hálásan... Képeket itt találsz!
17: Hótalan a hegyek inge címmel karácsonyi ünnepséget tartottunk a Márton Áron Gimnázium jelenlegi és nyugdíjas tanárai, valamint a diákok számára: Énekkar Csiszér István vezetésével, majd "Könnyes tűnődések egy különleges migránsról", utána Lőrincz Éva-Katalin tanárnő vezetésével gyertyás énekek, végül igazgatói köszöntés. Szép délután... A címadó dal, Nagy Gáspár verse, a felvidéki Kicsi Hang zenéje
16: "Minden évben, még mielőtt diákjaink hazamennének falvaikba családjaikhoz az ünnepekre, közösen is megünnepeljük az év legszebb ünnepét, a karácsonyt. Idén a szentmisét itt a bentlakásban tartottuk... Nagyon szép és megható volt együtt zárni az évet, együtt imádkozni szeretteinkért, egymásért és közösségünkért. A misét követően kis ajándékokkal leptük meg diákjainkat, köszönet érte a Pillangó alapítványnak és a keresztszülőknek. Ezen a napon a korrepetáló tanárokról és a nevelő kollégákról sem feledkeztünk meg, kézműves ajándékokkal leptük meg őket." (Ferencz Gabriella, a CSTK vezetője) Képeket itt találsz!
8: Összeállt a Krisztus Világa havilap decemberi száma. Advent és karácsony és szilveszter, ferences nővérek és Benedek Elek, istenkeresők és emberkeresők, mese és derűs oldal... Itt lapozhatod!

2015. november

24: Miért hiszek? Török Mátéval, a Misztrál együttes alapító tagjával készült egy interjúkötet, melyben életéről, családjáról, zenéről, hitéről vall (A dallá vált szavak, Kairosz Kiadó, 2014). A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggelenként 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával - közben sok Misztrál-dallal - három alkalommal! Babits: Zsoltár gyermekhangra
21: Kórusnap Szovátán! A szovátai iskolanővérek (Vera és Luca nővérek, valamint a kórusvezető, Gabi néni) hétről hétre kijárnak a Nyárád-menti falvakba, délutáni éneket tanítani, de megkeresik Szovátán is a nyitott lelkü embereket. A szokásos havi össz-kóruspróba volt szombaton, amelyen több, mint 60 diák vett részt Szovátáról, Nyárádköszvényesről, Nyárádremetéről, Jobbágytelkéről, Mikházáról, Deményházáról és Parajdról... Kisbuszokkal történik (alapítványi pénzekből) a diákok szállítása, most éppen a szovátai Domokos Kázmér Kultúrotthonba. Gyönyörű reneszánsz és modern dalok tanulása (Gabi és Vera nővérek), közben egy kis önismereti foglalkozással (Luca nővér) és nyelvfejlesztő foglalkozásokkal... Kultúra és kedvesség - jól passzolnak... Honlapjuk itt!
20: November 20-21-én zajlott a marosfői plébánia hittantermében a szokásos évi anyanyelvi tábor, a Segítő Mária Gimnázium 9-12. osztályos diákjai részére. 35 érdeklődő vett részt a kétnapos rendezvényen, melynek fő szervezői Farkas Ibolya szociális testvér és Bogos Róbert irodalomtanárok voltak. Az első nap egy kis nyelvműveléssel kezdtünk, majd A tékozló fiú feldolgozásait néztük meg a 20. századi magyar irodalomban, ill. a festészet történetében... Képeket itt találsz!
15: Beszámoló és képösszefoglaló Jozefa-Terézia nővér örökfogadalmáról. Itt!
14: Az Istenszülő Oltalmáról nevezett Jozefa-Terézia nővér, szerzetestársunk, örökfogadalma volt Marosszentgyörgyön, szentmise keretében, Tamás József püspök atya celebrálásában. "Magadnak teremtettél - Érted születtem..." Képeket itt találsz!
13: A hazugság ezer árnyalatával rajzolta át a román nacionalizmus a haza térképét. Daniel Topan írása. "Három juhász. Három nép. Ugyanaz a nyelv. Egyáltalán, de egyáltalán nem sejlik ki belőle semmilyen egységes nemzeti elem… ellenkezőleg..." "A jövő felépítéséhez nincs szükségünk hazugságokra. De a jelen ezeknek a hazugságoknak a terméke: a büszkeség hiánya, az identitásválságok, a rosszul értelmezett nacionalizmus, a kulturális zavar." Itt olvashatod!
3: Összeállt a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt olvashatod!
1: Megjelent a Piaristák MA őszi lapszáma, amelynek fókuszában a rend 47. Egyetemes Káptalana, az országos jubileumok és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. Itt olvashatod!

2015. október

31: Minden évben kétszer a környék szerzetes rendjei össze gyűlnek, hogy gondolataikat megosszák. Az idei őszi találkozón házigazdáink a székelyudvarhelyi ferences testvérek és a mallersdorfi ferences nővérek voltak. Délelőtt szentmise, majd a Kaplonyból érkező fr. Asztrik osztott meg velünk néhány gondolatot, amit csoportos beszélgetésekben dolgoztunk fel. Ebéd, játék, szentségimádás, zsolozsma - testvéri együttlét... Képeket itt találsz!
29: Rendhagyó gólyabálra került sor a Székely Károly Szakközépiskola étkezdéjében. A bált a Csángó Továbbtanulók Közössége és a Székely Károly Szakközépiskola végzős diákjai szervezték a kilencedikesek számára. A témát közösen választották: egy guzsalyast. Szép színes forgatag volt háromféle viselettel és dallamvilággal. A guzsalyas után a próbák következtek, ahol a kilencedikes diákok ügyességüket és leleményességüket bizonyíthatták. A vacsora után a zsűri kihirdette a bálkirályt és a bálkirálynőt. Az idei bálon Catana Eduard és Antal Renáta nyerte el a megtisztelő címet. Az estét gyimesi és moldvai táncházzal folytattuk... Képeket itt találsz!
27: Miért hiszek? Lezsák Sándorral, az országgyűlés alelnökével készült egy interjúkötet, melyben vall életéről, magyarságáról, hitéről, tanári éveiről (Himnusz kívülről, belülről, Kairosz Kiadó, 2012). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, három alkalommal! Egy interjút Lezsák Sándorral itt tekinthetsz meg!
17: Kolostoravató Árkoson. A Jakubinyi György érsek által celebrált jubileumi szentmisén megemlékeztek az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek tízéves tevékenységéről, és megáldották a most épült a kolostort és kápolnát. Böjte Csaba atya hívására az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei 10 évvel ezelőtt Háromszéken is letelepedtek, és gondozásba vették a Pro Vita Hominis Magzatvédő Egyesület által alapított otthonban a menedéket kereső leányanyákat. Az árkosi Irgalmasság Anyja Kismamaotthon gondoskodásait az elmúlt tíz évben több mint nyolcvan bajba jutott leányanya vette igénybe. Beszámolót itt olvashatsz!
16: A zsúfolásig megtelt Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében tartották a Márton Áron Főgimnázium gólyabálját pénteken este. Izgalmas próbák vártak a kilencedik osztályos gólyapárokra. "A háború túlélői tűz körül melegedtek és törzsi táncot jártak, majd ki-ki saját népe táncát mutatta be. Vándorlásuk kezdetén egy furcsa idegennel találkoztak, aki melléjük szegődött és elkísérte útjuk során segítve őket a próbák leküzdésében..." Videóösszefoglalót itt láthatsz!
11: A Magyar Kurír beszámolója a konferenciáról. Itt olvasható!
10: A Bákó megyei Luncani-ban találkoztak a romániai női és férfi szerzeteselöljárók, ill. delegáltjaik. A kármelita kolostor volt vendéglátónk, Tiberio Scorrano atya szervezésében. Az első nap Mons. Carballo is vendég volt. Viața consacrată de mâine va fi profetică, cu un stil de viață alternativ și contracultural; cu sete de Dumnezeu, cu sete de viață comunitară fraternă, fără nevoie de multe explicații pentru voturi; care să insiste mai mult asupra calității decât a numărului! (Mons. Carballo) Facebook-elérhetőség itt.
8: Jubileumi iskolanapi ünnepséget tartott a csíkszeredai Segítő Mária Gimnázium csütörtökön, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonya napján. Galéria!
3: A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánia, Dávid György plébános szervezésében lelkinapot tartott pedagógusoknak. Témánk: "Egy őranygal átváltozásai" volt. Mrozek novellája és diákok felkérdezése alapján, Kalazancius pedagógiájával, de sportiskolai nyelven... Együtt dolgoztunk-imádkoztunk 30 pedagógussal az új tanévért... A plébánia honlapja.
2: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! Októberi rózsafüzér, marosszentgyörgyi kármeliták ünnepe, Dr. Hirsch Hugó és Szent-Györgyi Albert, mese és derű, rejtvény és elmélkedések, októberi jeles napok és szentekről játékosan... Itt olvashatod!
1: A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia, Botár Gábor plébános atya hirdetése: "Közeledik egyházközségünk búcsúja. Ebben az évben október 1-jén, csütörtökön délután 17,00 órakor lesz az ünnepi búcsús szentmise. Ezt megelőzi egy három napos lelkigyakorlat. A megszentelt élet évében ferences, pálos, piarista és jezsuita szerzetes atyák vezetik ünnepléseinket hétfő, kedden és szerdán este 18,30 órától. 1-jén pedig Lisieux-i Kis Szent Teréz búcsúünnepe. Kalazancius nagyra becsülte a megreformált kármelita lelkiséget, kármelita gyóntatóatyát választott a Rómában épp akkor megtelepedő Kármelből. Nagy betegségében (70 éves korában) Nagy Szent Terézhez és aSzűzanyához imádkozott. A plébánia honlapja.

2015. szeptember

26: Márton Áron püspök emlékére tartottak konferenciát szeptember 26-án a Parlament felsőházi üléstermében. A rendezvényen részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, illetve Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is. Az emlékülésen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Emberkatedrális címmel méltatta Márton Áront, Virt László szociológus Németh László és Márton Áron munkásságát hasonlította össze. Denisa Bodeanu történész a román titkosszolgálat Márton Áronra vonatkozó dokumentumait mutatta be, felszólaltak továbbá Kányádi Sándor költő, valamint Kovács Gergely vatikáni posztulátor és Nagy Zoltán hittantanár. Beszámolót és képeket itt találsz!
25: Márton Áron, a XX. század püspöke címmel Kárpát-medencei vetélkedőt hirdetett a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum, a Lakiteleki Népfőiskola, a Székelyföld Alapítvány és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. A játékos versenyre Kárpát-medencei középiskolásokból álló háromtagú csapatok jelentkeztek. Három internetes fordulót követően a 63 jelentkező csapatból 24 jutott be a Lakiteleki Népfőiskolán megszervezett döntőbe. A Országházban megtartott eredményhirdetés alkalmával első díjat vehetett át a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Fehér füst-csapata, azaz Kósa Johanna, Tankó-Gábor Tihamér és Kovács Róbert tanulók, felkészítő tanáruk Lőrincz Éva Katalin hitoktató, akárcsak a második díjas csapatnak is, amelyet Lázár Aletta, Lázár Andrea és Péter Loránd, szintén a Márton Áron Gimnázium tanulói alkottak. Beszámolót és képeket itt találsz!
22: Tanévnyitó szentmisével nyitottuk meg a tanévet a Csángó Továbbtanulók Közösségében. Beszámolót és képeket itt találsz!
19: Szerzetesek Tere! A megszentelt életet középpontba állító kétnapos rendezvényt szeptember 18-án nyitották meg Budapesten, a Március 15. téren felállított nagyszínpadon. A „Veled együtt vagyunk rendben!” mottó jegyében hívtak a szerzetesrendek találkozni, életüket, szolgálatukat megismertetni sok-sok érdeklődőt... Beszámolót és képeket itt találsz!
14: A Márton Áron Gimnázium tanévnyitója volt az iskola sportpályáján, majd Veni Sancte a somlyói kegytemplomban. A zenét a Psallite ifjúsági ének- és zenekar adta, az iskola Magnificat ifi-csoportja felkérésére. Galilei és Kalazancius kapcsolatáról elmélkedtünk...
11: A Szociális Testvérek nyári, marosfői táborának tagjait látta vendégül házunk. A tábor képeit tekintettük meg, közben sok énekkel, játékkal, végül egy mese előadásával. A képek magukért beszélnek... A képek!
10: VB Csíkdánfalván! VakációBúcsúztató volt Csíkdánfalván Kelemen Erzsébet és Szőcs Judit hitoktató-tanárnők valamint munkatársaik szervezésében, melyen közel 140 gyermek-fiatal vett részt. A megszentelt élet éve kapcsán a környék szerzeteseit hívták meg, hogy csoportmunkában, forgószínpad-szerűen bemutassuk rendünket. Minden rend egy-egy kis szigeten volt, ahova a hajótöröttek eljutottak és meghallgatták a szigetlakókat (szerzeteseket) életükről, no meg erőt is merítettek ottlétükből. A végén elmondták tapasztalataikat a szentmise keretében a látottakról... Néhány képet itt találsz!
7: Összeállt a Krisztus Világa szeptemberi száma. Ifi és derűs oldal, Szent-Györgyi Albert és Piarista nővérek, szórványlét és mese, CsIT és rejtvények... Itt lapozhatod!
6: Román történészek, a román történelmi filmekről, önkritikusan. Mítoszépítések a dákokról, a Mihály Vitéz-féle "egyesítés"-ről, Stefan cel Mare életéről, a nemzeti romantika és a Kárpátok Géniusza lendületében. „Még a történelmi kalandfilmekben (pl. a Betyár-sorozat, vagy a Mărgelatu-sorozat), vagy a háborús és rendőrös filmekben (Moldovan felügyelő-sorozat) a bojárok vagy a burzsoá szereplők kapzsik, gyávák, arrogánsak és képmutatók. Ezzel szemben a betyárok, az illegális kommunisták kizárólag bátrak, őszinték, segítőkészek és szimpatikusak lehettek” – mondja Călin Hentea. A cikk itt olvasható!
1: Miért hiszek? Dr. Kásler Miklós egyetemi tanárral, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosával beszélgetett hitéről, turini lepelről, betegekről, gyógyításról Mezei Károly, mely egy kis kötetben látott napvilágot (Isten tenyerén, Kairosz Kiadó, 2014). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal! Portréfilmet itt láthatsz vele!

2015. augusztus

30: "A Csíkszentdomokoson megtartott, IV. Márton Áron emlékkonferencia néhány vonatkozását szeretném előtérbe helyezni. Az egyik és talán a legfontosabb: miközben rengeteg tudományos megbeszélésen, konferencián, kongresszuson előadások közben is jönnek-mennek a résztvevők, itt erről szó sem volt: a mintegy kétszáz főnyi falusi-városi, értelmiségi-nem értelmiségi hallgatóságot annyira lebilincselték a hallottak-látottak, az egész, apró részleteiben is kommunikációs hozzáértéssel megtervezett rendezvény, hogy több mint négy órán át mindenki élénken figyelt, sőt még a szünet után sem maradt egyetlen üres szék sem." (Székedi Ferenc) A cikk itt olvasható!
29: Immár negyedik éve szervezett a Márton Áron Múzeum megemlékezést és konferenciát Márton Áron püspök születésnapja környékén a püspök szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Előadók voltak: Dr. Bodó Márta újságíró, a Keresztény Szó főszerkesztője, Dr. Denisa Bodeanu történész, Márton Áron Securitate-dossziéjának kutatója, Mons. Dr. Kovács Gergely kánonjogász, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora és Mons. Dr. Marton József nagyprépost, egyetemi tanár. A múzeum honlapja itt elérhető.
25: A nagyvilág, de legalábbis a Kárpát-medence lelki központja volt kedd délben Nagykároly. A Kossuth-rádió a Kalazanci Szent József római katolikus templom búcsújára való tekintettel az impozáns templom harangjainak hangját szórta szét az éterbe. Megemlítették ugyanakkor azt is, hogy a zárdaépület megszentelésére is akkor került sor. Ismét imádsággal teli gyerekzsivaj tölti meg a nagykárolyi zárdaépületet. Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök a felavatóünnepségen ezért mondott köszönetet mindenkinek, aki hozzájárult mindehhez. Beszámolót és képeket itt találsz!
22: Egyszerű fogadalomtétel záródott a magyar rendtartomány kecskeméti éves gyűlése. - Márkus Roland és Szabó Dániel tettek fogadalmat, szegénységet, tisztaságot és engedelmességet fogadva, valamint "különleges törődést a gyermekek-fiatalok nevelésére", a piarista rend keretein belül. Ünnep volt! Képeket itt láthatsz!
15: Evangelizációs hetet tartott a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánia, Dávid György plébános és számos segítője szervezésében, melyen általános iskolás korúak vettek részt. Közülük csaknem 500 gyermek és kísérő szülő-pedagógus érkezett 15-én, 6 busszal, a háromszéki Esztelnekre, hogy megtekintse az ősi ferences kolostort, és találkozzon szerzetesekkel. Zoltán ferences testvérrel együtt fogadtuk őket, szentmisével, játékkal, piknikkel, kolostormegtekintéssel, ferences és piarista barátságban. A plébánia honlapja: www.krisztuskiraly.ro Képeket itt láthatsz!
14: A CSIT-en, a szerzetesi bemutatkozó napon a piarista múlt és jelen is megelevenedett. Egy család adta önzetlen segítségét... Képeket itt láthatsz!
13: CSIT! Aug. 11-15. közt zaljik a Csíksomlyói Ifjúsági találkozó, melynek 3. napján a szerzetesrendek is bemutatkoztak. A csaknem ezer résztvevő közvetlen beszélgetéseken, csoportokban ismerkedhetett egy-egy szerzetesrenddel és képviselőjükkel: a ferences, a jezsuita, a pálos, a szalvatoriánus és a piarista renddel, illetve a ferences nővérekkel, a klarisszákkal, a Máriás nővérekkel és a Szociális Testvérek Társaságával. Ezt követte egy fórum, kedves és zavarbahozó kérdésekkel... Összefoglalót itt olvashatsz!
11: Miért hiszek? Tempfli József nyugalmazott nagyváradi püspökkel beszélgetett hitéről, kultúráról, nevelőiről Kozma László, mely egy kis kötetben látott napvilágot (Nagyváradi harangszó, Kairosz Kiadó, 2008). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, három alkalommal! Egy interjút láthatsz vele.
3: Történelmi tapasztalataik folytán a románok rendkívül bizalmatlanok az idegenekkel szemben, a munkára pedig az emancipálódás eszközeként tekintenek – vázolta a román néplélek legfontosabb jellemzőit Daniel David kolozsvári pszichológiaprofesszor. "Gyermekeink hiába rendelkeznek magas értelmi és kreativitási potenciállal, ha a túlhaladott romániai tanterv nem ösztönzi ezt a teljesítõképességet, emiatt a PISA-teszteken elért teljesítményük, valamint az ország innovációs hányadosa rendre alacsony. A románok másmilyennek képzelik el magukat, mint amilyenek valójában: azt látják, amilyenek lenni szeretnének, a saját potenciáljukhoz viszonyítják magukat." Az interjú itt olvasható!
1: Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóságának jelentéséből: Tíz év alatt hétezerrel csökkent Hargita megye lakossága... A nők átlagban 78,61 évig, a férfiak viszont csak 71,48 évet élnek... A fiatalok masszív elvándorlása, a társadalom elöregedése... Fertőző nemi betegségek... Három terhességből 2 abortusszal végződik... Cikk itt olvasható!

2015. július

31: A Váci Piarista Gimnázium most és korábban érettségizett diákjai, Juhász Gábor tanár vezetésével házunkban töltöttek 2 éjszakát. "Kerékpárral Mária útján" elnevezésű keréppártúrájuk (Laudetour) 17 napig tart, július 23-tól augusztus 8-ig. Vácról indultak, majd Máriapócs, Nagykároly, Nagybánya, Beszterce, Gyergyó és Csíksomlyó következett. A feleútnál jól esett nálunk egy napos pihenő. Épp a csíkszeredai városnapok kezdeténél. Visszaútjuk Segesvár, Nagyenyed, Nagyvárad, Karcag érintésével Vácott fejeződik be.
30: A csíksomlyói kegyszobor megalkotásának 500. évfordulója alkalmából az erdélyi ferencesek Mária-évet hirdettek, amely ráirányítja a figyelmet a Szűzanyára. Az emlékév részeként a Csíki Székely Múzeumban nagyszabású emlékkiállítás nyílt, amely másfél hónapig még látogatható. Sokan voltunk a megnyitón! Videóösszefoglalót itt láthatsz!
28: Miért hiszek? Czigány György költővel, műsorvezetővel (Ki nyer ma?) beszélgetett hitéről, kultúráról, humorról és szorongásról Simon Erika, mely egy kis kötetben látott napvilágot (Kairosz Kiadó, 2009). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával! Egy portréfilm róla!
25: Orbán Viktor Tusványoson. Tőkés László, majd Orbán Viktor beszéde. Utána válaszaik a kérdésekre. Itt követheted!
21: Nagykanizsán a napokban tartották a Pirrotti Szent Pompiliusz tiszteletére rendezett templombúcsút a 250 éves piarista iskola és rendház szervezésében. Az ünnepi szentmisét Ruppert József atya celebrálta, akivel a helyi, Kanizsa címet viselő lap riportere interjút készített. Itt olvasható!
18: Hétfő estétől péntek délig tartott Farkas Ibolya szociális testvér főszervezésében a szokásos marosfői nyári gyermektábor. Ezúttal az Utazás volt a téma. Utazás Meseországba, Utazás és kincskeresés hegyen-völgyön, Úton Jézussal. Délutánonként kézművesség és nyelvtanulás, szentmise, esténként pedig éneklés-tánc-tábortűz-jelenetbemutatók voltak programjaink. Úgyhogy a 32 gyermek-fiatal nem unatkozott! Ezzel összefüggésben a segítő felnőttek sem... Néhány képet itt találsz!
10: Magyar nap a káptalanon. A világ több pontjáról kb. 60 káptalani atya tárgyalja az elmúlt és az újabb 6 esztendő piarista szolgálatát Esztergomban. Július 10-én meghívásukra mintegy 30 magyarországi rendtárs érkezett a káptalanra, egynapos látogatásra. Közös szentmise, majd diákbemutatók és műsor a magyar népi kultúra gyöngyszemeiből. A "többnyelvű" ebéd után még volt lehetőség egymással beszélgetnünk Costa Ricáról és Szenegálról, a Fülöp-szigetekről és Devonról, Gödről és Csíkszeredáról, Szegedről és Nagykanizsáról, Kecskemétről és Mosonmagyaróvárról... A romániai magyar kisebbségi életet nagyon jól érti a Spanyolországban maga is kisebbségből, Baszkföldről származó generális atya, Pedro Aguado. Értékeli és becsüli is a székelységi-erdélyi piarista munkát. Kölcsönös megbecsülésben és felszabadult jókedvben telt el a nap... Képeket és beszámolókat a káptalanról rendi hanlapunkon és facebookunkon találsz!
7: Az egyetemes káptalan megválasztotta a generálisi asszisztenseket. Urbán József lett az ázsiai cirkumskripcióért felelős generálisi asszisztens. Asszisztensi szolgálata a Fülöp-szigetek, India, Indonézia, Japán és Vietnám alkotta ázsiai cirkumskripcióra terjed ki. Urbán József 1964. július 12-én született Budapesten. 2003-tól 2011-ig a rend magyar tartományának provinciálisa volt. Érdekli a teológia, a filozófia, a szociológia, a pszichológia, és a történelem is. Emellett szeret sportolni, mozogni; különösen a csapatjátékok és a csoportos kirándulások vonzzák. Beszámolót itt találsz!
6: Miért hiszek? Budai Ilona népdalénekessel beszélgetett hitéről, életéről, szakmájáról Gréczi László, mely egy kis kötetben látott napvilágot (Kairosz Kiadó, 2014). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával! Egy ének és egy népmese Budai Ilonától!
5: A Piarista Rend 47. egyetemes káptalana Esztergomban Pedro Aguadót, a korábbi generálist választotta meg a rend legfőbb elöljárójának az elkövetkező hat évre. Pedro Aguado Bilbaóban született 1957-ben. Először tanári szakot végzett, majd Pamplonában teológiát tanult. Első papi éveit a pamplonai „Kalazancius” iskolában töltötte, tanárként és a lelkipásztori teendők felelőseként dolgozott. Piaristaként sok éven át ifjúságpasztorációval, lelkipásztori munkatársak képzésével foglalkozott. Sokat tett a Piarista Testvériségek felkarolásáért, a világiakkal közösen végzett küldetés előmozdításáért és a hivatásgondozásért. Beszámolót itt találsz!
4: Idén is ezreket vonzott a Csíkszereda Megye Jogú Város Polgármesteri Hivatala, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes és az Ezer Székely Leány Alapítvány által szervezett Ezer Székely Leány Napja a csíksomlyói nyeregbe. Videóösszefoglalót itt láthatsz!
3: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap július-augusztusi duplaszámát, Darvas-Kozma József főszerkesztővel és Balázs Tünde szerkesztőtársammal. Isten a történelemben és primiciák, Az elásott kincs és a Zarándokút Czestochowába, Semmelweis és Szent István, Találkozások és szórványok, Iskolanővérek és derű... Itt olvashatod!
2: Sarlós Boldogasszony a csíksomlyói kegytemplom búcsúünnepe. A szerzetesek éve alkalmából a szentmisét Jakubinyi György érsek mutatta be a kegytemplomba zarándokoló szerzetesek részvételével. Egy egész napos programban voltunk együtt, imádságban és találkozásokban, ebédlőben és templomban, szerzetesi hivatásról és örömről elmélkedve, a szentatya útmutatásaival. Barátok a barátok közt... A szentmise...

2015. június

23: Miért hiszek? Bagdy Emőke pszichológussal beszélgetett hitéről, életéről, szakmájáról Ferenczi Andrea, mely egy kis kötetben látott napvilágot. A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával! A testi betegségek lelki okairól egy interjú vele!
22: "Cselekedj úgy, hogy ne szégyellje románnak nevezni magát és majd meglátod, hogy büszkén fog állni a román zászló előtt, szívesen hallgatja a himnuszt, és minden alkalommal elmondja, hogy román állampolgár és Románia a hazája. De amikor tőről metszett románok gyilkolásszák a román nyelvet, nagyon kevés tudásbázissal kerülve be a Parlamentbe vagy más köztisztségbe és -méltóságba, amikor azt látod, hogy mi, románok űzünk gúnyt abból a földből, melyről fellengzősen azt állítjuk, hogy szeretjük, hogy csak a himnusz első versszakát ismerjük – azt is csak akadozva –, akkor hogyan követelhetjük meg a magyaroktól, hogy legyenek román hazafiak és tudjanak románul? Erőszakkal? Ahhoz, hogy valakit oktass, előbb magadat kell képezned, meg kell értened a másikat..." (Lili Crăciun: România prosperă lasă maghiarul să înveţe în limba lui c. cikkének fordítása) Itt olvashatod!
18: Tanévzáró szentmisét tartottunk a ház kertjében. Mínákat adni és kapni... Felhasználni és elpazarolni... Potyázónak lenni vagy hálásnak? Erről volt szó a szentmisében. A többit olvashatod. Beszámolót és képeket itt találsz!
17: Már hagyománnyá vált, hogy a Csángó Továbbtanulók Közösségének végzős diákjait a tanév végén megvendégelik a bentlakás nevelői. Ez az este nem csak a vacsoráról szól, hanem a diákjainktól való elbúcsúzástól, a bentlakástól való megválásról. Beszámolót és képeket itt találsz!
12: 40 éves érettségi találkozón voltunk együtt. Kovács Katalin, Kánya Gyula, Ladó Dénes, Deák Gyula, Csiszér Adél és Boda Jenő osztályai, Eigel Ernő igazgatósága alatt... A szentmise, Jézus szíve ünnepén, kis képekből állt össze - életünkből és az evangéliumból: "Megesett(-e) rajta a szíve".
11: Összeállt a Krisztus Világa júniusi száma. Jézus szíve és Vuk, Szórvány és Világnapok, Klarisszák és Burma... Itt olvashatod!
8: Tanév-végi foci a Segítő Mária Gimnázium tantestületével és utána együttlét házunkban (szalonnával, ordával és sörrel). Jó műfaj ez!
7: Miért hiszek? Tokody Ilona operaénekesnő vall életéről, a művészetről és hitéről. A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható! Egy vallomása Verdiről és a hitről
2: Miért hiszek? Beer Miklós váci megyéspüspök vall életéről, hitéről, a hit gettósodásáról és elsivatagosodásáról Európában, a kisközösségek erejéről és reményeinkről. A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható! Képösszefoglalót itt találsz!
1: A Márton Áron Gimnázium 6 végzős osztályának ballagásáról egy másik videóösszefoglaló. A kicsengetésen immár másodszor adtuk át a Piarista Tanulmányi Ház nevében a Pietas et Litterae-díjat, a Hit és Kultúra párbeszédében jeleskedő végzős diákjainknak. Ezévi elismerésünk a következő diákoknak szólt: 12.A – Balló Renáta, Dobos Ágota, 12.B – Makai Edina-Lívia, 12.C – Geréd Bíborka, 12.D – Nagy Annamária, 12.E – Antal Árpád, Hompoth Loránd, 12.F – Udvari Balázs. Megbecsüléssel és barátsággal... Az év díjazottjairól itt olvashatsz: http://www.mag.ro/hir.php?Zj05. Videóösszefoglaló.

2015. május

30: A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 89 végzőse ballagott szombaton. Az ünnepség szentmisével kezdődött a gimnázium kápolnatermében, majd megkoszorúzták Márton Áron és Majláth Gusztáv Károly püspök mellszobrát. Utána a sportpályán folytattuk az ünneplést... Néhány képet itt láthatsz!
29: A hagyományokhoz híven a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium hat ballagó osztályközössége énekszóval búcsúzott el a tanáriban péntek délelőtt, mielőtt kiléptek a gimnázium hatalmas ajtaján... Itt beletekinthetsz!
28: Elbúcsúztak iskolájuktól és diáktársaiktól, tanáraiktól a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola végzősei csütörtökön. Az iskolacsengő jelképesen öt szakközép- és egy szakiskolai osztály tanulóinak szólalt meg utoljára, összesen 125-en ballagtak. Köztük hatan a CSTK-ból... Képösszefoglalót itt találsz!
27: Hálaadó szentmisét tartottunk a csíksomlyó kegytemplomban a MÁG diákjai és tanárai számára. A 4 évfolyamnak megfelelően négy, Márton Áron életéből vett képpel búcsúztunk: egy kirándulás (Máramarosszigetről Bukarestbe), egy beszélgetés (Petru Grozával), Szondi apródjai (kispapjai 1951-ben)és két ölelés (egy Zsögödi Nagy Imrétől és egy VI. Pál pápától). Közben emlékeztünk a saját beszélgetéseinkre, kirándulásainkra, hűségünkre és öleléseinkre.
26: „A név kötelez” – hangzott el a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium névadásának 25. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen kedd délután az iskola dísztermében-kápolnájában. Képösszefoglalót itt találsz!
23: Teljes búcsúval járó pápai áldásban részesültek a csíksomlyói búcsú zarándokai a pünkösdszombati ünnepi szentmise végén. A zarándoklat ünnepi szónoka, Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke, a romániai örmény katolikus ordinariátus apostoli kormányzója arra hívta fel a figyelmet, hogy maradjunk hűek szent hitünkhöz, szülőföldünkhöz és anyanyelvünkhöz-kultúránkhoz. Szóbeli- és videó-összefoglaló itt!
22: Az 1995-ben érettségizettek találkoztak, 20 éves érettségi találkozón. Szentmisével kezdtünk, 2 szál cigarettát "kapott" mindenki Márton Árontól... Képösszefoglalót itt találsz!
19: A MÁG 12. A osztályával év végéhez közeledve lazítottunk... Játék és vidámság, irónia és pantomim... Közmondásokat jelenítettünk meg. Egyébként a közmondásokban is van élettapasztalat, bölcsesség és humor... Vajon mit sikerült az év vallásóráiban átadni ennek a kedves csapatnak? Viszlát! Képeket itt találsz!
16: Vidám hétvégét töltöttünk együtt, ugyanis az elmaradt majálist tartották meg a CSTK-ban. Itt olvashatsz-nézgelődhetsz a hétvégéről!
15: Majális... a Csángó Továbbtanulók Közössége nálunk. Képes beszámoló itt!
10: A csapatversenyről képeket láthatsz! Itt!
9: A névadás 25. évfordulóját ünneplő Márton Áron Gimnázium vetélkedő házigazdája volt. Középiskolás diákok mérték össze tudásukat a szent életű püspökről, és vallottak a maguk elképzelése szerint életének számukra jelentősebb pillanatairól. „Valamikor tavaly ősszel, tanévkezdés előtt, amikor a pedagógus az új tanév új kihívásain gondolkodik, hátul a Micsurin-kert és tornaterem közti viharzónában, a Piarista Tanulmányi Házban, ahol a ház mögött magasodó fenyőfa Márton Áron püspöki címerére emlékeztet, megszületett a vetélkedő gondolata” – mesélte a történetet az egyik szervező, Sárközi Sándor piarista atya, a diákok lelki vezetője. Az ötletgazda és főszervező, Lőrincz Éva Katalin vallástanár, akinek szívügye a Márton Áron-kultusz, lévén édesanyja révén csíkszentdomokosi, és aki gyermekkorától álmodott arról, hogy egyszer majd a nevét viselő iskolában adja tovább a nagy püspök tanítását. Kellett hozzá természetesen sok olyan szervezőkész kolléga, mint Borsodi L. László magyar szakos tanár. Így küldték ki Hargita megye valamennyi középiskolájának a versenyfelhívást... Beszámolót itt olvashatsz!
5: Lucian Boia: a kommunizmus alatt sikerrel járt Románia elrománosítása. „Románia ma románabb, mint valaha volt. Ez egy olyan következtetés, amely örömmel kellene eltöltse a nacionalistáinkat. Túl sokan élnek manapság a múltban, és azt is fontos kiemelni, hogy ez sokszor csak egy képzelt történelem. Ha Erdély ma Románia része – és nem tevődik fel, hogy ne lenne az -, akkor az egyszerűen azért van, mert a románok számszerűleg többségben voltak Erdélyben” – mondta. Az ország elrománosítása azzal is járt, hogy a románok eltávolodtak az európai kultúrától és civilizációtól. A cikket itt olvashatod!

2015. április

28: Összeállt a Krisztus világa havilap májusi száma. Pálosok és ferencesek, Pünkösd és Csíksomlyó, Világnapok és Márton Árpád, Szórványok és derű... Itt belelapozhatsz!
25: Koncelebráltunk Boros Károly nyugalmazott felcsíki főesperes-plébános aranymiséjén a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmise végén sokan köszöntötték az ötven éve Istent szolgáló plébánost, aki jelenleg Felvidéken tölti be papi hivatását. Összefoglalót itt láthatsz!
22: Több diák hagyja ott a romániai oktatási rendszert évente, mint ahányan bekerülnek oda – ismertették kedden a román közszolgálati televízióban. Adataik szerint Romániában egy tanév alatt átlagosan a diákok 17 százaléka hagyja ott az iskolát, ami több mint 280 ezer tanulót jelent, egy új tanévben pedig mintegy 180 ezer diák kezdi el tanulmányait. Elemiben 65 ezerre, felső tagozaton 50 ezerre, középiskolában 174 ezerre tehető az iskolaelhagyók száma egy évben. A tanulmányaikat abbahagyók vagy osztályismétlésre maradók nagy része vidéki fiatal, akik általában azért hagyják ott az iskolát, mert munkát találnak. A cikk itt olvasható!
20: Szomszédaink. 1-1 film arról, hogyan vélekednek román emberek a (romániai) magyarokról... Azután Szlovákia és Szerbia...Idegeseknek nem való! Itt megnézheted!
18: Molnár Imre felvidéki történész "Esterházy János élete és mártírhalála" című könyvét mutatták be a Lázár-házban Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának közreműködésével. Molnár Imre missziónak tekinti, hogy minél több emberrel megismertesse Esterházy János életét. Egy olyan emberét, aki valódi Krisztus-hívőként tudatosan vállalta a kisebbségi sors nehéz keresztjét, és ezt nagy szenvedések közepette egészen a haláláig hordozta. Esterházy János a felvidéki magyarság számára azt jelenti, mint Márton Áron püspök az erdélyieknek. Mindkettőnek a magyar nemzet legtisztább vértanúi között van helye. Valódi embermentők, akik vállalták a sorsközösséget a kisebbségben élő magyarokkal. A Mária Rádióban Ferencz Kornélia meghívására beszélgettünk a szerzővel, Esterházy Jánosról. A műsor szerdán reggel 8-tól lesz hallható, 2 részben, 2 héten át. Híradást a könyvbemutatóról itt találsz!
17: A Kecskemétről Csíkszeredába való visszaúton megálltam Szovátán is, az iskolanővéreknél. Nagy erőfeszítéssel, sok-sok ember hozzájárulásával épül a "szelesdombon" az a ház, ami befogadhatja őket is, az általuk alapított Kodály Zoltán Gyermekkórus 60 tagját is, próbákra-felkészülésekre, és tervezett népfőiskolai programjaik előadóit, meghívottjait is. "Tündérkert" lesz! Legyen... Honlapjuk itt!
16: Takó István atya szervezésében a Kolozsvári Egyetemi Lelkészségen volt témánk a Piarista Szerzetesrend, egy rendhagyó irodalomóra keretében, József Attila verseiben bujkálva... Simon István atya egykori szobája van átalakítva csoportteremmé. A számos résztvevő egy élő és egy mennyből alátekintő piarista tanúságát hallgatta-látta. Nagy beszélgetés alakult ki a végén költészetről, tanításról, Kalazanciusról, papságról. S külön öröm volt találkozni-kezetfogni-beszélgetni a résztvevők közt a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium Kolozsváron tanuló egyetemistáival, de a szovátai Kodály Zoltán Gyermekkar "felnőttjeivel" is! Az Egyetemi Lelkészség honlapja itt!
15: A kecskeméti Piarista Óvoda gyűjtése jóvoltából balavásári nagycsaládosoknak tudtunk gyermekruhát, játékokat, könyveket, tanszereket eljuttatni. Köszönet Horváth Andrea vezető óvónőnek, a többi segítőkész alkalmazottnak és a jólelkű szülőknek! Nem felejtem el, amikor Balavásáron Hajnalka, a 12 éves kislány megtalálta az iskolatáskát, a babákat! És azt sem, hogy a leginkább a mesekönyvnek örült. Pedig alig tud olvasni... 7 testvére van.
8: Egész héten zajlik Mátraverebély-Szentkúton a négyévente tartott rendtartományi káptalanunk. Április 8-án a káptalan a választásokkal folytatta munkáját. A délelőtti szentmisében a Szentlélek kegyelmét kértük a választásokhoz. A káptalan Labancz Zsoltot választotta meg újabb négy évre a tisztség betöltésére. Délután döntés született a négy leendő asszisztens feladatköreiről (A küldetésért, a közösségekért, a világiakért, az ifjúságpasztorációért és hivatásgondozásért felelős asszisztens) is; Urbán Józsefet, Wettstein Józsefet, Guba Andrást és Szakál Ádámot bízták meg a feladatok ellátásával. Híradást itt találsz!
7: Megjelent a Piaristák MA tavaszi lapszáma, amelynek fókuszában a húsvéti ünnepkör és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. Ízelítő a tartalomból: Török Jenő, a könyvkiadó piarista, Piarista jubileumok: Tata és Nagykanizsa 250 éves, Fogadalmak Nagykárolyban: Rab Melinda és Tóth Borbála nővér... Itt olvashatod!
3: Összeállt a Krisztus világa áprilisi száma. Itt átlapozhatod!
2: Keresztutat végeztünk a somlyói kegytemplomban a csíkszeredai csángó diákokkal. Énekek, stációk, imák közösen-egymásért-másokért... A CSTK facebookja itt!
1: A Szent Ágoston templomban nagyheti triduum zajlott. Hétfőn a témánk: Isten vendégségben, kedden: A két kézzel ajándékozó Isten, szerdán pedig Az elutasított Isten volt az elmélkedések témája. A plébánia honlapja itt!

2015. március

28: Nagyböjti délelőttöt tartottunk a házban, Dánél Sándor szervezésében a nagycsaládosok számára. "Bűnbánóknak menedéke", szeretetnyelvek, kiskeresztek a jövő hétre, pantomim-játékok, ima a kápolnában együtt, Őelőtte... Néhány képet itt találsz.
27: Ruppert József atyával felkerestük a környékbeli piarista atyák sírjait. Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön Czika László atya sírját és Kézdiszászfaluban Kádár József sírját, pénteken pedig Marosvásárhelyt Erdély István piarista atya sírját. Emlékek, fényképek, imák...
26: Módszertani nap volt házunkban a felcsíki, alcsíki, gyimesi hitoktatók részére, Lőrincz Éva-Katalin vallástanárnő szervezésében. Témánknak mondhatnánk: "Gary Chapman mondandója az iskolában tanító vallástanároknak". De ez túl hosszú. Úgyhogy: "Kollegák közt, őszintén".
22: Ifjúsági lelkinap volt szombaton, 21-én a felcsíki-alcsíki-gyimesi fiatalok részére, Hanuleac Tamás atya szervezésében, sok paptárs segítségével, a Segítő Mária Gimnázium Bentlakásában. Szívek tisztultak, hálók szövődtek...
21: "Szeress, és tégy amit akarsz" - Ifjúsági Nagyböjti Lelki Nap volt Gyergyóremetén. Végül kiegyeztünk abban, hogy a mottó után legalább egy kérdőjel szükséges... A program.
18: "Egy szerzetesnek, mint a sónak, ízesnek kell lennie, s mint a gyertyának, világítania kell a sötétben" - mondta Vereb Zsolt piarista atya, Tóth Borbála szerzetesi fogadalomtétele előtt, Nagykárolyban. - Új szerzetest köszöntött szerda este Nagykároly, hiszen Boldog Celestina Donati emléknapján a Kalazanciusi Nővérek Kongregációjának tagja lett Tóth Borbála. A különleges eseményre sokan elmentek imádkozni az új hivatás kiteljesedéséért, Isten kegyelméért. Képeket, beszámolót itt találsz!
15: A miniszterelnök ünnepi beszéde a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. S a körüllevők... Itt megnézheted.
13: Miért hiszek? Jakab Antal titkos ordináriusként a romániai börtönökben. Varga Gabriella és Vencser László: Megalkuvás nélkül c. könyvéből közlünk részleteket a püspök atya börtönéveiről, 1951-1964 közt, Ferencz Kornéliával az Erdélyi Mária Rádióban. A műsor szerda reggel 8 órakor hallható. Életéről összefoglaló.
12: "Szívünk lelkünk most kitárjuk, Utad Jézus veled járjuk. Kérünk mélyen belevéssed Szíveinkbe szenvedésed." Keresztutat végeztünk a (a Csángó Továbbtanulók Közössége) a Szent Ágoston templom körül. Az esti szürkületben megemlékeztünk imáinkban családjainkról, segítőinkről, a bajbajutottakról, áldozatokról. Közben hallatszott a gépfegyverek ropogása a hegyoldalról, de a harang zúgása is fentről. Gondviselésszerűen... Néhány képet itt találsz.
7: A mai nap a gyóntatás jegyében telt. Délelőtt a Búzamag Közösség nagyböjti lelkinapján a Szent Kereszt templomban, este pedig a somlyói kegytemplomban, az elsőszombati Mária-köszöntőn volt - kiengesztelődés, megnyugvás, könnyes hazatérés Urunkhoz... "Apja már messziről észrevette. Megesett rajta a szíve..." A Búzamag Közösség honlapja.

2015. február

28: Regionális hittanverseny zajlott a szeredai gimnáziumban, sok diákkal a 7-12. osztályokból, valamint számos kísérő vallástanárral. A főszervező Lőrincz Éva-Katalin vallástanárnő volt, a házigazda Tamás Levente igazgató. Szentmisével kezdtünk...
27: És ilyen lesz a márciusi szám! Belenézhetsz!
15: Miért hiszek? Harai Pál, nemrég elhunyt medgyesi plébános atya vall a Duna-deltában töltött rabéveiről (1958-1964). A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható, 2 részben, február két utolsó hetében. Ma turistahely a Duna-delta.
14: Megjelent - ha késéssel is - a Krisztus világa, erdélyi családi katolikus havilap februári száma. Játékos ismerkedés szentekkel, A fametszés erdélyi koronázatlan királya – Gy. Szabó Béla, Szerzetesrendek Erdélyben – A Szociális Testvérek Társasága, Szórvány éve: mit jelent a diaszpóra, Böjtölés, hamvazószerdára és nagyböjtre készülve... Itt lapozhatod!
10: Miért hiszek? Lackfi János író-költő vall életéről, a költészetről, hitéről. A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható. Egy rövid interjú életéről itt!
4: Mintegy félszáz résztvevő előtt zajlott a Vox Populi magyar–román vitafórum első rendezvénye a sepsiszentgyögyi Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bibó István Termében. A meghívottak – Sánta Imre bikfalvi református lelkész és Daniel Şanta, a magyar–román közeledést is zászlajára tűző civil szervezet, a Közösségért Egyesület elnöke – szókimondó, de mindvégig civilizált vitát folytattak. Még akkor is, ha a téma: miért nem lehet a magyarok számára ünnep december elseje? A cikk itt olvasható!
2: Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe egyúttal a szerzetesek világnapja. A környék női és férfi szerzetesei a csíksomlyói kegytemplomban ünnepeltünk-imádkoztunk. Egymásért..., a ránk bízottakért... Itt végigimádkozhatod újból...
1: Farsangoltunk a Piarista Tanulmányi Házban, Ibolya szociális testvér szervezésében. A palacsintát Éva testvér sütötte, az almáspitét Emőke tanítónő. Komolytalan jelmezeket viseltünk komolyan, játszottunk játékosan, és még imádkoztunk is... Néhány képet itt találsz!

2015. január

31: Miért hiszek? Jelenits István piarista atyával készített interjút Bodnár Dániel, a Vigilia folyóirat 2015/1. számában, életéről, hivatásáról, a piarista iskolákról. Ebből közöltünk részleteket az Erdélyi Mária Rádióban Ferencz Kornéliával. A műsor szerda reggel 8 órakor hallható. Weöres Sándor: Hála-áldozat c. versét szavalja Jelenits István.
30: Ezen a napon került sor a Márton Áron Gimnázium XII. osztályosainak nagykorúsítási ünnepségére. A 6 végzős osztály tanulóit az iskola dísztermében Varga László igazgató és Juhász-András Réka aligazgató köszöntötték, majd az osztálytermekben a XI. osztályok tanulói ünnepi műsorral várták. Este bál, táncház és jó hangulatú mulatság zárta az ünnepséget. Néhány kép itt látható!
24: Miért hiszek? Nemeshegyi Péter jezsuita atya vall hitéről, életéről, Japán-beli missziójáról. A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható. Egy előadását itt meghallgathatod!
17: Miért hiszek? Varga László atya, aki huszonöt éve a váci székesegyház karnagya, vall a zenéről, hitéről. A liturgikus és egyházi zenét, mint elmondta, az evangelizáció eszközeként műveli. Erről tanúskodnak a váci székesegyház több mint száztagú Szent Cecília Kórusának itthoni és európai fellépései. A párizsi Notre-Dame-ban végzett liturgikus közreműködésük és az azt követő hangversenyük után a katedrális zeneigazgatója, miután gratulált a kizárólag magyar műveket megszólaltató koncerthez, a következőket mondta: „Hozzánk nagyon sokan jönnek szerepelni a világ minden részéről, az Önök megszólalása azonban nem fellépés, hanem valóban istenszolgálat volt.” A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható. Gounod: Szent Cecília miséjének Kyrie tétele.
12: „Új esztendőben, új szívekkel, dicsérünk Jézus, énekekkel” - házszentelés a bentlakásban. Megáldottuk a csángó közösség épületérészét, nevelőszobáját, és minden (lakó)termét. Azért imádkoztunk szobáról-szobára haladva, hogy megmaradjon az itt lakókban és nevelőikben az egészség, a szeretet és a tanulás-fejlődés iránt érzett elkötelezettség. Néhány képet itt találsz.
10: Miért hiszek? Teremtő szerénység... Kárpáti Tamás szentendrei festőművész vall a festészetről, hitéről, az alkotási folyamatról. A Mária Rádió műsora szerda reggel 8 órakor hallható. Egy portréfilm a festővel.
8: Megjelent a Krisztus Világa havilap januári száma. A tartalomból: Bemutatkoznak a Segítő Nővérek, Világháborús visszaemlékezések, Gárdonyi Géza egy örökzöld novellája, Mit teszel a céljaidért, Cioran elmélkedése, Batthyány-Strattmann László, Csíki festők, A favágó kívánsága és színházi anekdoták... Itt belelapozhatsz!
5: "Ha iskola nincs, tanító rend sem lesz." Molnár Judit interjúja Jelenits István atyával a felekezeti oktatásról, a hittantanításról - és életéről (Krónika online). Az interjú itt olvasható.
3: A Miért hiszek? újabb adásában vall hitéről és betegeiről Dr. Egri László baleseti sebész. A műsor a Mária Rádióban hallható jövő szerdán reggel 8-tól. Egy interjút olvashatsz vele.

A lap elejére