Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2016. december

25: Karácsonyi szolgálatok, angyaljárás közepette... Gyóntatás Csíksomlyón, szenteste Ilyés Zsolt atyával Csíkszentléleken, szentmise a Csíkszereda határában fekvő Szécsenyben...
23: Megjelent a Piaristák MA téli lapszáma, amelynek fókuszában a rend 400 éves jubileuma, az aktuális iskolai és rendi hírek, az országos jubileumok és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. No meg Erdély... Itt lapozható!
22: A Márton Áron Főgimnáziumban a tanárok, nyugdíjas kollégák, szülők számára karácsonyi műsort tartottak, elmélkedéssel, énekekkel, imával. Van, aki csalódottan bolondnak tartja Jézust, van, aki átöleli őt... "Csillagpuha fényben"... Megköszönve... A gimnázium honlapja itt.
21: A Csángó Bentlakás nevelői és tanulói megajándékozták pedagógusaikat és egymást a Piarista Tanulmányi Házban. Szívtől... szívig... Néhány képet itt találsz!
18: Karácsonyi ünnepséget tartott vasárnap délután a Szent Imre Ifjúsági Központban a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért. A szentmise után a családok verssel és énekkel ajándékozták meg egymást. Filmösszefoglalót itt láthatsz!
16: Péntek délután adventi összejövetelt tartottunk Ibolya szociális testvér szervezésében (Éva testvér, Évike és Emőke segítségével) házunkban. Karácsonyi díszeket készítettünk, elhatározásokat írtunk karácsonyra, játszottunk, énekeltünk. Nem maradt el a kápolna... S a konyha sem... Néhány képet itt találsz!
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 22. – Bíró Vencel (Vértessomló, 1885. – Kolozsvár, 1962. dec. 2.) Tanulmányait Tatán, a piarista gimnáziumban kezdte, majd Vácott folytatta. 1900-ban belépett a piarista rendbe. Teológiai és egyetemi tanulmányait Kolozsváron végezte, majd az itteni r.k. gimnáziumban lett tanár. 1925-ben az önállósult romániai provincia rendfőnöke, és a kolozsvári főgimnázium igazgatója lett. 1940-től a Ferenc József Tudományegyetem Erdély és Kelet-Európa története tanszékén lett rendes tanár; az MTA is tagjává választotta. 1945–1948 között az újonnan alakult Bolyai Tudományegyetemnek volt a prodékánja. 1949-ben a piarista rendet megszüntették, ekkor a Szent Mihály-templom plébániáján kapott szállást. Sírja a Házsongárdi temetőben található. Gaal György tanulmánya itt!
11: Miért hiszek? - Molnár Tamás filozófussal (1921, Budapest - 2010, Richmond, USA)jelent meg egy interjúkötet (A beszélő Isten, Kairosz Kiadó). A Mária Rádió Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával! Az Erdélyi Mária Rádió honlapja!
7: Elkészült a Krisztus világa havilap adventi-karácsonyi száma! Itt olvasható!
2: A csíkszeredai nagycsaládosok közül többen vendégek voltak házunkban, Dánél Sándor szervezésében. Adventi koszorúkat készítettünk, énekeltünk, elmélkedtünk, imádkoztunk... Néhány képet itt találsz!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 21. – Makk Károly (Berettyóújfalu, 1925. december 23.) Debreceni gimnáziumunkban volt diákunk. Európa-hírű filmrendező és egyike a legismertebb magyar filmrendezőknek. 1951 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, 1975 óta egyetemi tanár. Első játékfilmje a Liliomfi (1954), mely a kor egyik legnézettebb filmjévé vált. Ettől kezdve Makk Károly évente forgatott filmet. 1971-ben készült a Szerelem (Déry Tibor novellái alapján, Darvas Lili, Darvas Iván és Törőcsik Mari felejthetetlen alakításával), mely máig legnagyobb filmje. Ezt a filmjét 2001-ben Minden idők legjobb 100 filmje közé választották. Interjú a Szerelemről!

2016. november

27: Jubileumi évet kezdenek a piaristák. A KALAZANCIUSI JUBILEUMI ÉV TOVÁBBI PROGRAMJA: Itt!
25: Szegedi iskolánk Patrociniuma különleges volt, hiszen idén ünnepeltük az újraindítás 25. évfordulóját, egy kétnapos rendezvénysorozatban. Néhány képet itt találsz.
22: Lucian Boia történészprofesszor új könyvének címe: Játék szabályok nélkül. A történelem kiszámíthatatlanságáról. Részlet a vele készült interjúból: "- Egy fejezet Románia megjelenéséről szól, mely akár el is maradhatott volna. Nem volt megírva a csillagokban, állítja ön… - Remélem, ez nem fog sokkot okozni a nacionalistáinknak. Nemcsak Romániáról van szó, hanem mindarról, ami a történelemben történik. Megtörténhetett, ezt bizonyítja, hogy megtörtént, de akár el is maradhatott volna. Ami Romániát illeti, itt mégiscsak van egy érdekes dolog." Az interjú itt olvasható.
20: Kétnapos kiránduláson vett részt a Márton Áron Főgimnázium tantestületének nagy része. A szervezőtanár, Orbán Zsolt idén Moldvát tűzte ki uticélul. Az időpont: nov. 19-20, szombat és vasárnap volt. A fejedelmi várakat és a (festett) kolostorokat tekintettük meg. Kihagyhatatlan. Néhány képet itt láthatsz!
16: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 20. – Pilinszky János (Budapest, 1921. nov. 27. – Budapest, 1981.) A huszadik század egyik legjelentősebb magyar költője. Budapesti gimnáziumunkban tanult 1931–1939 közt. Egyszer iskolásbarátai elvitték a solymári barlangba, ahol eltévedtek. Pilinszky azzal az ötlettel állt elő, hogy szavaljanak verseket a nagy sötétben. Ott szembesült először azzal, hogy a szerzők, akiket korábban nagyra tartott, érvénytelennek hatnak az ilyen jellegű pillanatokban; később katonaévei alatt élt át hasonló szűrőerejű hatást, amikor is csupán a Bibliát tartotta meg magánál. Az evangéliumi esztétikát vallotta és művelte. „Csönd akartam lenni / és dobogás. Lépcső közé szorult világ, / senki és semmi. Hétvégi remény.” Pilinszky interjú - Fotel
12: Simó Irma pszichológus szervezésében lelkinapot tartottunk Hargitafürdőn, a Lelkisegély-telefonszolgálat önkénteseinek. Sok kérdés, nagy beszélgetések... Egy korábbi interjú, 10 év mérlegéről.
11: A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje. Az ünnepi búcsúra háromnapos lelkigyakorlattal készültünk. Híradás itt.
10: A csíkszentmártoni lelkigyakorlatos szentmise a Mária Rádió Archívumában, 2016.11.10.18 órai adásában hallható. Itt.
7: Elkészült a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt lapozható!
6: 24 órás hivatáskereső-hivatástisztázó lelkinapot tartottak magyarországi iskolanővérek a szovátai iskolanővérek Mariánum házában, a környékbeli fiataloknak. Vasárnap délelőtt zártunk, szentmisével: Zakeus Jézus közelében. Az iskolanővérek honlapja itt!
4: Kettős jubileumot ünnepeltek Gyimesbükkön. A gyimesi nagytemplom felszentelésének negyvenedik és a Dani Gergely Általános Iskola névadó ünnepségének tizedik évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében több helyszínen szerveztek megemlékezéseket. Nem bántuk meg, akik ott voltunk... Cikk és képek!
2: November elsején gyertyák fénye árasztotta el a bentlakás lépcsőit, folyosóit. Halottainkra emlékezve gyújtottunk gyertyát, távol az otthontól, távol a családjainktól, csendben, imával. Néhány képet itt találsz.
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 19. – ifj. Xantus János (Kolozsvár, 1917. – Kolozsvár, 1982.) Földrajztanár, szakíró, Erdély és Európa utazója. A természet iránti érdeklődését és szeretetét a neves szülői ház szelleme oltatta belé. Abban a történelmi korszakban élt, amikor Erdélyben a hivatalos politika a magyarság szerepét igyekezett egyre jobban visszaszorítani; ezekben az évtizedekben ő volt a magyar nyelvű tudományos ismeretterjesztés legjelentősebb képviselője, sajtóban, rádióban, filmekben, "országjáró bakancsaival" és "világjáró bakancsokkal". Középiskolai tanulmányait a kolozsvári piarista gimnáziumban végezte. Műveiből érdekes részleteket itt olvashatsz!

2016. október

31: Emil atya az utóbbi másfél-két évben egészségi állapota miatt nem (ill. alig) tudott jönni Csíkszeredába. Orvosai javaslatára és tartományfőnöke döntése alapján Budapesten marad, a Kalazantinum Rendházban. Isten áldja és éltesse a 88 éves atyát! Pedro Aguado rendfőnök 2014-es méltatásával búcsúzunk.
27: A CSTK-tól a Szent Ágostonig. Moldvai és kosteleki diákok látogattak el Csíkszeredába a szüleikkel. A látogatásra olyan 7-8. osztályos diákok jelentkezhettek, akiket foglalkoztat a magyar nyelvű továbbtanulás gondolata. Magyarfaluból, Lábnikból, Külsőrekecsinből, Klézséból, Somoskából és Kostelekből összesen 49 személy jelentkezett az útra. Megtekintették az új bentlakást, a Márton Áron Főgimnáziumot, a Sapientia Egyetemet, végül a Szent Ágoston templomban, imával zártuk az együttlétet... Beszámoló és képek itt!
24: Megjelent a Piaristák MA őszi lapszáma, amelynek fókuszában az aktuális iskolai és rendi hírek, az országos jubileumok és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. Itt olvasható!
21: Az utca másik oldalán - piaristák az 1956-os forradalomról. Benkő Andor, Borián Tibor, Jelenits István, Kállay Emil, Kemenes László, Pázmándy György, Urbanek Rudolf mesélnek a Rádió körül történtekről, a Mikszáth tér eseményeiről. A film itt tekinthető meg.
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 18. – Fábri Zoltán (Budapest, 1917. október 15. – Budapest, 1994). Noha a háromszoros Kossuth-díjas Fábri főhelyet kapott a szocialista kultúrpolitika kirakatában, filmrendezői életművét (1952-1983) meghatározták a letiltott forgatókönyvek, ezért milliós nézőszámokat elérő irodalmi adaptációkban mondta el a világról, diktatúrákról és emberi kapcsolatokról alkotott üzenetét: a „Körhinta” (1955) drámai hintajelenetétől - „A Pál utcai fiúk” grundjáig (1968), a „Hannibál tanár úr” (1956) expresszív stadionjától - Latinovits Zoltán őrnagyának abszurd dobozolásáig („Isten hozta, őrnagy úr”, 1969). „A tanú”-ban színészként is csodáltuk. Budapesti gimnáziumunkban érettségizett. Diákunkból – tanítónk lett… 6 percben róla.
14: Egymillió csillag a szegényekért. Az akció ötlete Franciaországból származik, Székelyföldön immár nyolc éve több településen is megszervezik, a helyszínen elhelyezett perselyekben összegyűlt pénzből rászoruló családoknak és egyedül élő idős személyeknek készítettek élelmiszercsomagokat. Az idén is több mint ötezren vettek részt, és eddig összesen 40.784 lejt adományoztak. Csíkszeredában a Csángó Továbbtanulók Közössége énekelt, egy atya pedig József Attila gondolataival a vacogó szívekről és a csillagokról szólt... Híradás és képek itt!
11: Megjelent a Krisztus Világa havilap októberi száma! A tartalomból: Szent László Év közeledte és Széchenyi öröksége, Vasnővér és Damjanich, A csökönyös kiselefánt és Jókívánságok, Derűs oldal és Rejtvények... Itt lapozható!
9: A gödi Piarista Szakiskolában működő Serényi Tamás SchP a papszentelése utáni első szentmiséjét a kecskeméti piarista templomban mutatta be. Rendtársunk kecskeméti születésű, a Bányai Júlia Gimnáziumban érettségizett, majd elméleti fizikus lett a szegedi egyetemen. Ezt követően lépett be a Piarista Rendbe... Beszámoló és képek itt!
4: Áthurcolkodott a Csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közössége egy még szűkebb helyre, A Székely Károly Szakiskola Bentlakásából a Kós Károly Szakközépiskola Fiúbentlakásának másfél-két felső szintjére. Próbálunk elhelyezkedni... A város nem tartott bennünket arra érdemesnek, hogy a most (magyar pénzből) megépített, új Márton Áron T.K.-ban adjon helyt. Egyébként hívtak oda, csak engem, lelkiség-szervezőnek. Maradok itt, azokkal, akik már 7 éve becsülnek. Én is őket. A CSTK facebookja itt!
3: Szent Ferenc Tranzitusának miséjére készülve lelki délutánt tartottunk házunkban az árkosi Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreivel közösen. Imában, elmélkedésben, beszélgetésben. Méltón... Témánk: IGENEK ÉS NEMEK (Teréz anya, Szent Ferenc, Kalazancius – és a mi életünkben…) A szentmise itt!
2: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 17. – Ottlik Géza (Budapest, 1912. – Budapest, 1990. október 9.) A budapesti Piarista Gimnáziumból került a kőszegi katonai alreáliskolába 1923–1926-ig, 1926-tól pedig a budapesti katonai főreáliskolában folytatta tanulmányait. A katonaiskola mikrotársadalma, az itt szerzett élmények szolgáltatták „Iskola a határon” c. regényének élményanyagát. Csak 1959-ben látott napvilágot főműve, amely a modern magyar regény egyik legfőbb darabja. 1969-ben jelent meg a „Minden megvan” című elbeszéléskötet. „Próza” c. tanulmánykötetéből (1980) hallgassunk egy részletet! Ottlik Géza - Körkérdés Jézusról

2016. szeptember

29: Szeptember 29. - Márton Áron püspök halálának 36. évfordulója alkalmával megemlékeztünk a püspökről, és koszorút helyeztünk el a róla elnevezett főgimnázium előtti szobránál tanárok, diákok részvételével... Néhány kép.
28: Módszertani napot tartottak Hargita megye vallástanárai számára Lőrincz Éva-Katalin vallástanár szervezésében, a Segítő Mária Katolikus Gimnázium nagytermében. "Szondi apródjait" vizsgáltuk Arany János nagykőrösi tanárságában, és a 100 évvel későbbi, Márton Áronhoz hű teológushallgatók hűségében. Az összejövetelt szentmisével zártuk, a jézusi "Kövess engem!" - "Követlek Téged..." gondolatkör jegyében.
25: Csíkkozmáson búcsúünnepet tartott a község, Fejér Mátyás plébános szervezésében, piarista segítséggel. Témánk: Jézus kétféle figyelme a Bethesda fürdőnél. Csíkkozmásról.
21: Az előző évekhez hasonlóan közösségünk ezt az évet is a kilencedikes diákok felkészítő táborával, valamint egy csapatépítő nappal kezdte... A mai nap pedig a Szent Ágoston Plébániatemplomban tartottuk az évkezdő Veni Sancte szentmisét, kérve Kalkuttai Teréz anya, Kalazancius, Szent Ágoston és Szent Mónika fenti támogatását. A CSTK facebookja itt!
16: Első alkalommal tartották meg Csíksomlyón a Szakrális Művészetek Hetét, szept. 12.17. közt. Kiállítások, koncertek, istenes versek. A programról Hegedűs Enikő művészettörténész, a rendezvény szakmai konzultánsa szólt. Híradás itt olvasható.
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 16. – Belon Gellért (Füzesabony, 1911. szeptember 24. – Pécs, 1987), hitvalló jánoshalmi plébános, püspök. Írásait közel egy évtizeden át még a katolikus sajtó sem közölhette. A szorongattatások enyhültével, a 80-as évektől végre szélesebb tömegek felé is fordulhatott. Legismertebb könyvei: Imádkozzál, Jézus lelkülete, Ellesett pillanatok, Bibliai elmélődések. 1975 óta beteg, fél tüdővel élt, ugyanakkor ő mindezt úgy fogta fel, mint „Jézus názáreti rejtett életéhez való hasonlóságot”. Az akkori szellemi élet több ismert személyével is közeli kapcsolatban állt. Az idős Kodolányi János az ő közbenjárásával tért vissza a katolikus hitre. Szintén ő temette el Dienes Valériát és Illyés Gyulát is. Kecskeméten volt diákunk. Imája a Szentlélek 7 ajándékáért.
13: Tanévnyitó szentmisét tartottunk a Márton Áron Főgimnázium diákjaival és tanáraival a csíksomlyói kegytemplomban. A most szentté avatott Kalkuttai Teréz anya életéből elmélkedtünk át 5 mozaikot: egy szelet kenyér Skopjéban,Isten csendje, Egy riksában, Dübörgő vonat a hegyekbe, Kézfogások közt... Néhány kép.
12: Megjelent a Krisztus Világa havilap szeptemberi száma! A tartalomból: Teréz anyától Puskás Öcsiig, Galíciától Rióig, Mátyás királytól Krakkóig... Itt lapozható!
3: Kalkuttai Teréz anya szentté avatásának előestéjén róla is megemlékezett Urbán Erik ferences templomigazgató a csíksomlyói pápai kisbazilikában bemutatott elsőszombati Mária-köszöntőn. A rózsafüzér elimádkozása után gyertyás körmenetet tartottunk. Összefoglaló itt!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 15. – Homoki-Nagy István (Mezőtúr, 1914. szeptember 2. – Budapest, 1979), filmrendező, operatőr. Kecskeméten, a piarista gimnáziumban érettségizett. Elsősorban természetfilmesként lett híres, filmjei a magyar tájat és élővilágát mutatták be az 1950-60-as években: Vadvízország, Cimborák… Filmjeit maga rendezte, írta és fényképezte; állandó munkatársai feleségéből, Zsoldos Zsuzsából és néhány, szakmailag nélkülözhetetlen emberből álltak. Sírján Nimród, a sólyom képe található, és alatta ez a felirat: „Gyöngyvirágtól lombhullásig”. Pletyka délutánja – rövidfilm.

2016. augusztus

31: Új bentlakás. A magyarországi támogatásból megépített vadonatúj létesítményt illetve az ezzel egyszerre felhúzott sportlelátót szeptember 12-én avatják fel. A létesítmény 200 férőhelyes, ebből ötvenet a Székelyföld Labdarúgó Akadémia tagjainak tartanak fenn, a többi 150-re pedig pályázni lehet. A bentlakásban helyet kapó középiskolásoknak étkezést is biztosítanak, ez a szállással együtt havi 400 lejbe kerül. Mindegyik szobában internet-hozzáférést biztosítanak. Cikk itt olvasható!
30: Pótérettségi. Hargita megyében a vizsgázók 29,20 százalékának sikerült átmenő osztályzatot szereznie. Országos szinten a pótérettségiző diákoknak alig 24 százaléka szerzett átmenő átlagjegyet. A cikk itt olvasható.
24: Augusztus 22-24. között tartottuk Kecskeméten az éves rendtartományi találkozót. Témáink: A szerzetesi életút örömei és buktatói... Tervezések... Jubileumok... A rendtartomány facebook-ja itt!
18: 2016 aug. 15-19. közt az iskolanővérek újonnan elkészült, szovátai Mariánum házában tartottak kórusnapokat Vera nővér és Czakó Gabriella karvezető. Elsősorban Kodály Zoltán gyermekkaraiból énekelt a kb. 40 gyermek. Közben ping-pong és röplabda, szentmise, kézművesség és egyéb, kreativitást igénylő játékok színesítették az együttlétet. A finom falatokról Tóduczné Cecília gondoskodott. Képeket itt találsz!
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 14. - Bibó István (Budapest, 1911. augusztus 7. – Budapest, 1979.) jogi doktor, egyetemi tanár. 1956-ban a harmadik Nagy Imre-kormány államminisztere. 1957-ben életfogytiglani börtönre ítélték, 1963-ban szabadult, amnesztiával. Nemzetközileg kimagasló, hazai viszonylatban pedig a 20. század legnagyobb demokrata politikai gondolkodója. A szegedi piaristáknál tanult, 1921-től. Életéről, munkásságáról röviden itt!
2: Miért hiszek? - Kozma Imre irgalmasrendi szerzetessel, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetőjével jelent meg egy interjúkötet (Gyökerek és fények, 2008). A Mária Rádió Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, több alkalommal! AZ EVOLÚCIÓ KÖVETKEZŐ LÉPCSŐJE SEGÍTSÉGNYÚJTÁS
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 13. - Bálint Sándor (Szeged, 1904. augusztus 1. – Budapest, 1980.) néprajzkutató és művészettörténész, a 20. századi magyar néprajz egyik legnagyobb alakja. Fő kutatási területei az Alföld néprajza, vallási néphagyományok és Szeged néprajza voltak. A szegedi piaristáknál érettségizett, majd a Ferenc József Tudományegyetemen szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát. Tanítási engedélyét 1950-56 között megvonták, 1965-ben pedig „rendszerellenes izgatás” vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Mindkét időszakban mély vallásos meggyőződése miatt szenvedett üldöztetést. Boldoggá avatása folyamatban van! Bálint Sándor: KARÁCSONY, HÚSVÉT, PÜNKÖSD - A nagyünnepek hazai és közép-európai hagyományvilágából

2016. július

24: Július 21-24. közt lelkigyakorlat zajlott a Szociális Testvérek Társaságának kültagjai részére, Edit szociális testvér szervezésében. A helyszín: Marosfő, Pax villa. Témánk: Menyegzőre meghívva, Jézus példabeszédei és életünk. A lelkigyakorlat vasárnap zárult a marosfői templomban, a kültagok ígéret-tételével. Egy-két felvételt itt találsz.
23: Tusványos 2016: Orbán Viktor és Tőkés László teljes beszéde. A miniszterelnök a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen tartott előadásában a nemzeti szuverenitás visszaszorítását az európai jogkörök javára az egyik legnagyobb veszedelemnek nevezte. Hozzátette, hogy a hamis önértékelést szintén be kell fejezni. Az angolok unióból való kilépésével lezárult egy korszak, amely arról szólt, hogy az EU a világpolitika globális szereplője. Itt megtekinthető.
16: Gyermektábor zajlott Marosfőn, a Szociális Testvérek Társasága nyaralójában, Ibolya testvér szervezésében. Kedd volt a megérkezés estéje vacsora és ismerkedés. Majd az első nap témája: az irgalmasság testi cselekedetei. A második nap: az irgalmasság lelki cselekedetei. A harmadik nap: irgalmasság a természethez. A záró szombaton kiértékelés és hálaadó szentmise. Közben pedig ilyesfélék történtek, amiket láthatsz... Néhány képet itt találsz!
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 12. - Hevesy György (Budapest, 1885. – Freiburg im Breisgau, 1966. július 5.) Budapesten nőtt fel, nyolcgyermekes családban, a Piarista Gimnáziumban érettségizett 1903-ban. 1911-ben az angliai Manchesterbe utazott, ahol Rutherford laboratóriumában dolgozott. Itt kötött barátságot Niels Bohrral. 1943-ban a "radioaktív izotópok indikátorként való alkalmazásáért a kémiai kutatásban" indoklással neki ítélték oda a kémiai Nobel-díjat. 1959-ben az Atoms for Peace Awards kitüntetést vehette át a radioaktív izotópok békés felhasználásért. 1966-ban a pápa külön audiencián fogadta. Hevesy György kémiaverseny.
6: A X.NEMZETI HÉT zajlott Balatongyörökön, Piszter Péter szervezésében, július 6–10. közt. A határokon kívüli magyar közösségek napján Márton Áronról hangzott el egy előadás, sok érdeklődő körében. A rendezvényt Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke nyitotta meg. A program.
3: Nyomdában már a Krisztus világa havilap július-augusztusi száma! Foci EB és táborozások, Márton Áron és Benedek Elek, játékos ismerkedés a szentekkel és kispapok elmélkedései, Psallite együttes és mese A juhászlegény három szeretőjéről... Itt lapozható!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 11. - Passuth László (Budapest, 1900. júl. 15. – Balatonfüred, 1979. jún. 19.) Az írói, irodalomtörténeti és főleg a kritikai körökben amolyan mértéktartó sértegetési forma, ha egy regényt lektűrnek, vagyis olvasmányosnak mondanak. Miközben az olvasók legnagyobb hányada azért olvas, hogy figyelmét lekösse, tehát érdekes legyen a könyv. Ezt a titkot a 20. század magyar regényírói közt alighanem Passuth László tudta a legjobban. Évtizedeken át ő volt a legtöbb kiadásban, legnagyobb példányszámban megjelenő magyar író. Ezt tulajdonképpen életében sem, halála óta sem bocsátották meg neki az irodalom bennfentesei. Kolozsvári diákunk volt. Esőisten siratja Mexikót 1. rész 3. fejezet / hangoskönyv

2016. június

26: "A románok gondját nem a szomszédok jelentik. Még csak nem is a Székelyföld autonómiáját követelő magyar politikusok. A problémát általában nem a zöld románok vagy magyarok okozzák. Mindez semmiség az országban naponta történő drámákhoz képest. A románok nem Székelyföldet hagyják el, hanem Romániát. Nem gyávaságból, hanem tehetetlenségből. Távoznak a kilátástalanságból, a reménytelenségből, nehéz lélekkel, könnyes szemekkel, összeszorított szájjal, két bőrönddel, és ennyi..." - Cella Dan írása(Forrás: Corbiialbi.ro). A cikk magyarul itt olvasható!
23: A CsTK tanévzáró szentmiséjét tartottuk a Szent Ágoston Plébániatemplomban. Témánk: Nem mindenki mehet be a Mennyek országába, aki csak mondja: Uram, Uram, hanem aki meg is cselekszi az Atya akaratát...
17: A Csángó Továbbtanulók Közössége a bentlakási napok keretében péntek délután és este házunkban tartott kerti partit. A nagy hőségben jólesett lehűlni a házban, kiskanalak segítségével, majd nosztalgiázni az elmúlt év(ek)ről. Utána játékos csoportmunka a kertben (annak bemutatása, hogy mi is ez a bentlakás), versenyfeladatok, közben mics-sütés, majd szabadtéri táncház. Esti imával zártunk... Néhány képet itt találsz!
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 10. - Sánta Ferenc (Brassó, 1927. – Budapest, 2008. június 6.) Kolozsvárt a Piarista Iskolában kezdte meg tanulmányait. 1945-től Magyarországra telepedtek, 1968 óta írói munkásságából élt. Feledhetetlen az Isten a szekéren c. válogatott novelláskötete (1970). Több művéből készült film és tévéfilm. A Húsz óra (1965) és Az ötödik pecsét (1975) Fábry Zoltán rendezésében nemzetközi sikert is aratott. Isten a szekéren, meg a metrón
12: Nagy József plébános szervezésében, a környékbeli papság imáival kísérve búcsúsmisén vettek részt a csicsói hívek. Simon farizeus történetén és a "szívváltozásokon" elmélkedtünk... Néhány képet itt találsz!
11: A Csángó Továbbtanulók Közössége újabb diákokat búcsúztatott. Szorgalmukkal, hozzáállásukkal mindannyian iskolájuk színe-javához tartoztak. Isten áldjon Benneteket... Néhány képet itt találsz!
6: MÁG kicsengetés: beszédmondók, díjazottak, képösszefoglaló. Itt!
5: A csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium 90 végzőse ballagott szombaton. Három osztály népviseletbe öltözött diákjai sorakoztak fel a gimnázium mögötti sportpályán a szülők, rokonok és barátok jelenlétében. Tamás Levente, a gimnázium igazgatója, Darvas-Kozma József esperes és Antal Attila polgármester búcsúztatták őket. Kalamár Renáta verssel, Erős Tünde énekszóval búcsúzott iskolájától... Videó-összefoglalót itt láthatsz!
4: 171 népviseletbe öltözött fiataltól vettek búcsút pénteken a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium ballagási ünnepségén. A végzősöktől Varga László igazgató és Antal Attila megbízott polgármester köszöntője után Lázár Aletta, XI. osztályos diák búcsúzott. És sok tanár... Videó-összefoglalót itt láthatsz!
3: Két nappali tagozatos és egy esti osztály, összesen negyvenhat diák ballagott el péntek délelőtt a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában. Az időjárási viszonyok miatt az ünnepséget idén a tornateremben tartották meg. Sok kedves arc, 4 év emlékei, tanárok és diákok közt... Videó-összefoglalót itt láthatsz!
2: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 9. - Örkény István (Budapest, 1912. – Budapest, 1979. június 24.) a világirodalmi rangú magyar groteszk próza megteremtője. „Nekünk, emlősöknek nem mellékes kérdés, hogy mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak-e meg.” 1930-ban érettségizett a Piarista Gimnáziumban. 1958-63 közt az 1956-os forradalomban való részvétele miatt publikációs tilalmat róttak ki rá – ez idő alatt az Egyesült Gyógyszergyárban dolgozott vegyészmérnökként. A stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben látott napvilágot. Nem csak Magyarországon, de a világirodalomban elismerést keltett ezekkel és a Tóték c. tragikomédiájával. Örkény István – Anyu. Mesélő: Őze Lajos
1: 83 szakközépiskolát és 44 szakiskolát végzett diák ballagott el szerdán a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző falai közül... Négy év munkája és szeretete... Videó-összefoglalót itt láthatsz!

2016. május

31: Hamarosan megjelenik a Krisztus világa havilap júniusi száma, mely Márton Áron püspöknek állít emléket! Itt lapozhatod!
30: A Marianum Házról cikk jelent meg az Építészfórum online újságban! "Kodály Zoltán zenei öröksége, és a helyszín építészeti hagyományaihoz leginkább a nagy erdélyi építész, Kós Károly szellemisége által ihletett építészeti formanyelv adhat méltó keretet, a tervezett épület erre az örökségre épít. „Ami zenében Kodály Zoltán, az az építészetben Kós Károly” ‐ mondja Callmeyer László építész, aki úgy formálta meg az épületet, hogy az jelképe is lehessen a helyi közösség nemzeti hagyományainak..." Cikk és képgaléria itt!
23: Miért hiszek? – Bíró László tábori püspök idén 66 éves, a csíksomlyói pünkösdi búcsú főcelebránsa volt. A Mária Rádió Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható – életéből, gondolataiból ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal (Hívom a családokat, 2007)! „A gyermek szeretetében ott van a család szeretete is, hiszen a gyermek nem tud létezni család nélkül.” Egy interjú Bíró László püspökkel - családról, házasságról, együttélésről.
17: Pünkösd vasárnapján Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József segédpüspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a csíkszeredai Szent Kereszt plébániához tartozó 98 bérmálkozónak. Az ünnepi szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök is. Hírösszefoglalót itt találsz!
16: Szovátán hétfőn felszentelték a Boldogasszony Iskolanővérek Marianum-háznak nevezett lelkiségi és kulturális központját. A központ több mint kétszáz nyárádmenti és szovátai gyermek rendszeres zenei oktatását és nevelését teszi lehetővé. A magyar állami támogatással felépített épületet Jakubinyi György gyulafehérvári érsek szentelte fel. A térség népfőiskolája lehet az új központ. Hírösszefoglaló itt!
15: Ezrek voltunk ott, amikor megáldották a Márton Áron-szoborkompozíciót Csíkszereda főterén. Áder János és Lezsák Sándor jelenlétében - Jakubinyi György érsek. Hírösszefoglaló itt!
14: A csíksomlyói pünkösdi búcsún, százezrekkel együtt... A Duna TV élőadás-felvétele.
13: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 8. - Oláh György (szül. Bp, 1927. 05. 22.). Középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte. Ezután a Műszaki Egyetemen tanult kémiát, ahol 1949-ben doktorált. A következő években az egyetemen tanított. Az 1956-os forradalom után családjával együtt elhagyta Magyarországot. 1971-től amerikai állampolgár és vegyészprofesszor lett. Az MTA 1990-ben tiszteletbeli tagjává választotta. Kutatásainak legjelentősebb eredményét a karbokationok kutatásával érte el, e munkájáért a Svéd Tudományos Akadémia 1994-ben kémiai Nobel-díjjal jutalmazta. Egy interjú Oláh Györggyel.
12: Megjelent a Piaristák MA tavaszi lapszáma, amelynek fókuszában az aktuális iskolai és rendi hírek, az országos jubileumok és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. És egy kis Erdély is... Lapozható, internetes verzió!
11: Április 29-én Csehimindszenten adták át a Mindszenty bíborosról elnevezett emlékérmeket. Ezúttal ketten vehették át az elismerést Lezsák Sándortól, a társaság elnökétől: Ruppert József piarista szerzetes, tanár, a Romániai Piarista Provincia delegátusa - és Gasztonyi László, győri vállalkozó. A kitüntetést a szervezet azoknak ítéli oda azoknak, akik a névadó példáját követve munkásságukkal mások és az ország javát szolgálják. Hírösszefoglaló itt!
10: A CSángó Továbbtanulók Közössége Ferencz Gabriella vezetőnő szervezésében vendégül hívta a diákokat tanító osztályfőnököket, tanárokat, önkénteseket. Heteken át tartott a készülődés, majd kedd délután 5-től kerekasztal-beszélgetés következett. Ezután egy színvonalas kiállítást tekinthettük meg, majd a diákok zenés-táncos műsorát, amelyben bemutatták a gyimesi és a moldvai viseleteket is. Végül megkóstoltuk a csángó ételek finomságait, amik a szülők készítettek és hoztak! Köszönet mindenkinek a szép délutánért-estéért! Néhány képet itt láthatsz!
7: Elsőszombati ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón. Szentségimádás, majd szentmise (Mihály testvér), rózsafüzér (Erik testvér), körmenet... Sok gyónó, sok ima, mindenkiért... Itt végigimádkozhatod újból.
6: Megjelent a Krisztus Világa havilap májusi száma! A tartalomból: Erdély legszeretettebb embere és szoboravató Csíkszeredában, Bakó Mária Hajnalka könyveiről, a Tokaji aszú és a Vizsolyi Biblia mint hungarikumok, A lusta leány meséje és Ismeretlen, szép szerelmem... Egyszóval: A május újra száz csodát ígér! Itt is olvasható!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 7. - Lénárd Ödön (Budapest, 1911 – Kismaros, 2003. május 23.) Kecskeméti gimnáziumunkban végezte középiskolai tanulmányait, majd 1926-ban belépett a piarista rendbe. A kommunista hatalommal való szembenállása miatt három koncepciós perben is elítélték, 18 és fél évet töltött börtönökben. 1977-ben VI. Pál pápa személyes közbenjárására engedték szabadon. 1979-től előbb Budapesten, majd 1985-től Kismaroson vezette az illegálisan alakult ciszterci nővérek közösségét. 1991-ben minden ellene hozott bírósági ítéletet semmisnek nyilvánított a Legfelsőbb Bíróság. Ezt követően haláláig a katolikus papok politikai pereinek kutatásával foglalkozott. Egy riportfilmet láthatsz vele.

2016. április

27: Miért hiszek? - Dr. Csókay András idegsebész, agykutatóval jelent meg egy interjúkötet (Magyarság a hivatásunk, 2007). "Lelkileg, testileg tönkremenve próbáltam 42 évesen gyermekkorom neveltetéséhez visszafordulni, és kértem a Jóistent, hogy segítsen..." A Mária Rádió Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - életéből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal! Arckép, 2011-ből.
25: A nyári marosfői táborozók gyűltek össze újból házunkban, Ibolya szociális testvér szervezésében, Emőke tanítónő segítségével. Anyák napjára és pünkösdre készültünk, énekekkel, imával, játékokkal, kézművességgel. Örömteli és gazdagító együttlétben... Néhány képet itt láthatsz!
16: Moldvai nyolcadikos diákok látogattak el a CSTK-ba. Ők azok, akik ősszel Csíkszeredában szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat. A város és a Bentlakás bemutatása után a szórakozásra is jutott idő, sétálás és fagyizás a tavaszi napsütésben a városban, este pedig a Csíkszeredai Piarista ház kertjében grillezés. A talpalávalót a "zenészeink" húzták,a gyimesi és moldvai táncházban. Vasárnap a Csíksomlyói kegytemplomban volt a szentmise. Néhány képet itt láthatsz!
14: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 6. - Esterházy Péter Budapesten született 1950. április 14-én. A budapesti piarista gimnáziumban érettségizett 1968-ban. 1974-ben az ELTE-n matematikusi diplomát szerzett. 1978-tól szabadfoglalkozású író. A hetvenes években indult írónemzedék jelentős tagja. Szellemi elődeit a Nyugat–Újhold (Kosztolányi–Ottlik) vonalon jelöli ki. Műveiben a posztmodern próza számos sajátsága fellelhető. 1993-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja. Könyvei szinte a világ minden nagyobb nyelvén olvashatók. Négy gyermek – Dóra, Marcell, Zsófia és Miklós – édesapja. Egy interjú vele!
7: Megjelent a Krisztus Világa havilap áprilisi száma! A tartalomból: Mária Légió és akolitus-avatás, a Jézus Szíve Társasága nővérek és betegpasztoráció, a Hortobágy mint hungarikum és nyári táborok, A bolondos legény meséje és bolondos percek... Itt is olvasható!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 5. - Antall József (Pestújhely, 1932. április 8. – Budapest, 1993.) magyar politikus, könyvtáros, orvostörténész, muzeológus, Magyarország első, szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után. 1942-től a budapesti Piarista Gimnáziumban tanult, ahol 1950-ben érettségizett. „Mint ennek a 10 milliós országnak a miniszterelnöke, lélekben 15 millió magyar miniszterelnöke szeretnék lenni.”(1990. jún.3.) Egy dokumentumfilm róla 2001-ből.

2016. március

29: Miért hiszek? - Dr. Ébner Jenő lazarista szerzetes. "Azóta sok víz lefolyt már a Maroson, pedig milyen kicsiny a forrása. Mária országa ugyanolyan közel van nekünk, és ugyanolyan távol nekik. Közel nekünk, akik itt éltünk, élünk, szerettük és tiszteltük,- és távol nekik, akik rettegtek, féltek és meggyilkolták Őt." A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - életéből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal! Életéről itt olvashatsz!
28: Nem a nagytakarítás és a bevásárlás a legfontosabb húsvét előtt, hanem, hogy közösen hangolódjunk rá az ünnepre... Interjú a Dánél-családdal. Itt olvasható!
27: Húsvétvasárnap ünnepén Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését, amelyre több ezren gyűlnek össze. Kereszténységünk legnagyobb ünnepén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte az összesereglett sokaságot Tamás József püspök: „Békesség veletek!” Híradást itt olvashatsz!
23: Triduummal készültünk húsvétra Csíkcsicsóban, Nagy József plébános atya szervezésében. Sok gyónó és áldozó, teli templom, a végén gyönyörű havazás terítette leplét a falura... Honlapjuk itt elérhető!
19: 70x7x - Hetvenszer hétszer címmel tartottak lelkinapot a gyergyói medence ifjúságának, őszülő szerzetesek segítségével. Harag és megbocsátás, rontások és jóslások, Isten és az ördög erőterében és más nyalánkságok...
16: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 4. - Hajós György (Budapest, 1912 – Budapest, 1972. március 17.) matematikus, egyetemi tanár. Középiskolai tanulmányait a Budapesti Kegyesrendi Gimnáziumban 1921-1929 közt végezte. Éveken át a természettudományokat nagyra becsülő Kalazancius szerzetes-tanára akart lenni. 1935-től a budapesti műegyetem, majd 1949-től haláláig az ELTE geometriai tanszékének tanszékvezető tanára. Értékes eredményeket ért el a diszkrét geometria, a rácspont-geometria, a gráfelmélet és a numerikus analízis területén is. Nemzetközi hírnévre tett szert. Nevét viseli a Hajós György Matematikaverseny. A 2013-as versenyről beszámoló itt!
8: Miért hiszek? A most 100 éves Olofsson Placid bencés atya mesél rab éveiről, majd a kiszabadulása utáni évtizedekről. A Mária Rádió műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - Placid atya életéből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal is! Egy interjút itt láthatsz vele!
5: Március 4-6. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartották a feleségek, édesanyák hétvégéjét: „A duzzogástól a kézfogásig” címmel. Rengeteg jelentkező, tartalmas foglalkozások, mély szentgyónások... Hírt itt olvashatsz róla!
4: Megjelent a Krisztus világa havilap márciusi száma! A tartalomból: Anyanyelvek és szerelem-nyelvek, Teréz anya nővérei Sepsiszentgyörgyön, Emlékezés Botár Gábor atyára, hungarikumok (Herendi és Zsolnay porcelán), Miért vörös a róka c. népmese, Derűs oldal nőkről és férfiakról... Itt is olvashatod!
3: A Csángó Továbbtanulók Közösségével keresztutat végeztünk a Szent Ágoston templom körüli kereszteknél, családjainkért, közösségünkért, bajban levőért, segítőinkért. Választ is kaptunk a végén, a nem várt, de messzecsengő harangszóban... A CSTK facebook-ja itt!
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 3. - Fényes Adolf (1867, Kecskemét - 1945. március 14. Budapest). 1902-ben alakult meg a szolnoki művésztelep, a realista hagyományokat ápoló és modern törekvéseket felölelő életképfestészet egyik központja. Meghatározó egyénisége Fényes Adolf volt, akinek a munkássága csaknem négy évtizedig kötődött a városhoz. A kecskeméti rabbi fia, aki a kecskeméti piaristákhoz járt, 1897-1908 között, első nagy korszakában festette a Szegény emberek élete c. sorozatát, melynek darabjaiból néhányat megtekinthetsz. Itt!

2016. február

29: Irgalmasság a magyar irodalomban – Jelenits István beszél Arany, Babits és Kosztolányi egy-egy művéről. A cikk itt olvasható!
28: Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde. "Nincs kőből a szívünk, de az agyunk sem." Itt olvasható-hallgatható.
21: Hatodik alkalommal szervezték meg a férjek és édesapák hétvégéjét Csíksomlyón. A kétnapos rendezvényre Székelyföld és Erdély egész területéről érkeztek a résztvevők. Előadások, keresztút, tartalmas beszélgetések-gyónások... Besegítettünk. A kézdivásárelyi Polyp Televízió felvétele
20: Lelkinap volt szombaton a gyászolóknak Csíkszeredában, Zelma szociális testvér szervezésében, a Milleniumi templom alagsorában. Előadónak Homa Ildikó szociális testvér jött Kolozsvárról. Segítettünk a szentgyónásoknál...
14: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 2. - Kurtág György. Az utóbbi évtizedek nemzetközileg legsikeresebb magyar zeneszerzője. Lugoson született 1926. febr. 19-én. Gimnáziumi tanulmányait Temesváron a piaristáknál végezte. 1946-ban – Budapestre átköltözve - a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola növendéke lett. 1967-től a Zeneakadémia zongora-, majd kamarazene-tanára, olyan előadóművészek is a tanítványai, mint Kocsis Zoltán vagy Schiff András. Berlinben, Bécsben, Hágában, Amszterdamban, Párizsban zenélt, tartott mesterkurzusokat. 2001-ben feleségével Franciaországban, Bordeaux közelében telepedtek le. Most 90 éves. Bach-ot interpretál.
8: Farkas Ibolya szociális testvér szervezésében együtt farsangoltunk a nyári, marosfői gyermektábor résztvevőivel. A képek magukért beszélnek! Itt!
3: Hamarosan megjelenik a Krisztus világa havilap februári száma! A tartalomból: Betegek világnapja és Mallersdorfi ferences nővérek, a szászrégeni szórvány és hungarikumok, Mennyit bír ki a búzaszem? meséje és Tóth Árpád: Téli verőfény c. verse... Itt olvashatod!
2: Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén zárult a megszentelt élet éve. Az Erdélyi Főegyházmegye - az érsek és a püspök atyával - a csíksomlyói kegytemplomban zárta a szentévet a főegyházmegye területén szolgáló szerzetesek és szerzetesnők részvételével. Imádkoztunk egymásért és a ránk bízottakért... Itt átimádkozhatod a szentmisét, velünk együtt.
1: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 1. - Bogdánffy Szilárd. Százöt éve, 1911. február 21-én született a Torontál vármegyei Feketetón. A temesvári Piarista Főgimnáziumban érettségizett 1929-ben… 1949. febr. 14-én titkos püspökké szentelték. A román állambiztonsági szervek alig két hónappal később letartóztatták. Négy éven keresztül minden jogalap nélkül tartották fogva és kínozták a korszak rettegett börtöneiben (Jilava, Capul Midia, Máramarossziget). 1953. október 2-án a nagyenyedi börtönben belehalt az elszenvedett kínzásokba. 2010. október 30-án boldoggá avatták a nagyváradi székesegyházban... Szilárd püspök, könyörögj érettünk! Bővebben itt!

2016. január

31: Irányfény (diákunkból – tanítónk)... Új sorozatunkban kéthetenként idézünk emlékezetünkbe egy-egy 20. századi diákunkat, aki tanítójává lett tudományban és emberségben nemzetének, olykor fél Európának. Pilinszky János költőtől Antall József politikusig, Bogdánffy Szilárd püspöktől Oláh György kémikusig, Kurtág György zeneszerzőtől Bibó István történészig. Kultúrájukkal, horizontjukkal, emberi minőségükkel belénk épültek... Nemcsak nosztalgiázni akarunk, hanem irányfényeket kapni - adni életünkhöz.
25: Miért hiszek? Balás Béla kaposvári püspökkel készült egy interjúkötet, melyben vall a pappáválásáról, Nagymarosról, Bajótról, püspökségéről (Zsákutcákból irányfények, Kairosz Kiadó, 2014). A Mária Rádió Miért hiszek? műsorában - mely szerda reggel 8 órakor hallható - ebből ismertetünk részeket Ferencz Kornéliával, két alkalommal! Somogyi Arcképek - Beszélgetés Balás Béla püspökkel
22: Deák Tamás író és Nagy István zeneművész tiszteletére rendeztek ünnepséget a magyar kultúra napja alkalmából a csíkszeredai Márton Áron Főgimnáziumban. A megemlékezésben előadtak egy hosszabb jelenetet Deák Tamás: A hadgyakorlat c. drámájából is (Deák Tamás Temesváron járt a Piarista Gimnáziumba, +1986). Az esemény záróakkordjaként a díszteremben leleplezték Nagy Istvánnak, az iskola diákjának emléktábláját (+1983). Videóösszefoglalót itt láthatsz!
Házszentelés a CS.T.K.-ban. Immár hagyománnyá vált, hogy januárban megszenteljük a bentlakást, azokat a szobákat, termeket, ahol élnek, tanulnak diákjaink nevelőikkel, és segítik, bátorítják egymást. Krisztust hozza el hozzánk a házszentelés, hogy egész évben erőt és hitet merítsünk belőle, bármilyen nehézség vagy megpróbáltatás elé is állítson a sors... Képeket itt találsz!
11: Összeállt a Krisztus világa havilap januári száma! Mallersdorfi nővérek és szórványlevél Kerelőszentpálból, A magyar kultúra napjáról és Európai Gyökerekről, Gershwinről és Zsögödi Nagy Imréről, mese (A bölcs pásztorfiú) és humoros világnézetkereső... Itt lapozhatod!
1: Áldott új esztendőt kívánok kedves Olvasóinknak, régi és új Diákjainknak, hűséges Barátainknak! A Ghymes egy dalával!

A lap elejére