Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2017. december

29: Megjelent a Krisztus világa havilap 2018. januári száma! Itt olvasható!
23: Megjelent a Piaristák MA téli, karácsonyi lapszáma. A tartalomból: Piarista elöljárók látogatása a Vatikánban, Visszatekintés az ünnepi évre, HIVATÁS: Balogh Tamás, Piarista Pedagógiai Napok Siófokon, Kerényi Lajos Nagykanizsán... Itt lapozható!
22: Miért hiszek? - Dalotti Tibor koreográfus. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2008-ban egy interjúkötet a táncművész-koreográfussal. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részeket Ferencz Kornéliával két alkalommal is, táncról, halálélményekről, hitéről! Portréfilm a művésszel.
20: Idén december 20-án tartotta karácsonyi ünnepségét a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közössége, amely a Szent Kereszt plébánia Milleniumi templomában kapott méltó helyet. Az esti mise után a Bentlakás Izva csoportja karácsonyi népénekekből állított össze koncertet. Gyönyörűen csengtek a dalok az üvegkupola alatt, mindannyiunk lelkében elhozva a karácsony örömét. A koncertet követően a hittanteremben kis ünnepségre került sor, megajándékozásokra... Híradás és képek itt!
16: Farkas Ibolya szociális testvér szervezésében nyári táborozóinkat láttuk vendégül a házban, adventi-karácsonyi készületként... Képeket itt találsz!
6: Megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma! A tartalomból: Brenner János és Tempfli Mária, Játékos ismerkedés szentekkel és karácsonyi ötletek, mese a zenélő hídról és kárpátaljai értéktár, versek Rónay Györgytől és Csávossy Györgytől... Itt olvasható!
1: Imádság Háza Konferencia zajlott Marosvásárhelyen, a Bolyai János Líceumban, nov. 30 és dec. 3 közt, Margulescu Cotiso szervezésében. A péntek 12:00 órai (vallomásos-önironikus) tanítást hallhatod: Jézus számomra... Itt!

2017. november

30: Egy kedves képes beszámoló a medgyesi estről... Itt olvasható!
24: Csíki Szabolcs atya meghívására sokan eljöttek, hogy halljanak a piarista múltról Medgyesen, valamint a piarista karizmáról és a csíkszeredai jelenlétről. Közben József Attila gyermek- és istenes verseiben is gyönyörködhettünk... A plébánia honlapja itt!
18: Kiengesztelődés!” – mottóval 2017. november 18-án lélekemelő- építő hangulatban zajlott le az őszi szerzetes találkozó Esztelneken. A találkozó fő színhelye a Nagy Mózes általános iskola volt, valamint a Ferences Kolostor és templom. A találkozó moderátorai a jezsuita atyák voltak, házigazdák a ferencesek. Köszönet nekik! Beszámolót itt találsz!
17: Az iskolanővérek szovátai Mariánum házában Szentírás és művészet címmel újabb előadás hangzott: Pilátustól a Krisztusig címmel. Versek (Ady, Reményik Sándor, Berde Mária, Muraközy Gyula), köztük Munkácsy Mihály: Krisztus Pilátus előtt c. festményének részletei, ill. Schumann Szimfonikus etűdök zongoramuzsikája Szalay Gergő előadásában. Telt házban, szívtől szívig szóló műsor... Az etűdök egy 1971-es, Richter-előadása itt!
15: Nagyszabású művelődéstörténeti kiállítás nyílt a 400 éves piarista rendről a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában, amely 2018. február 25-ig tekinthető meg. A kiállításon megtekinthető piarista gyűjteményi kincsek Privigyéről, Tatáról, Gyulafehérvárról, Pákáról és számos más helyről érkeztek a múzeumba. Képeket itt láthatsz!
12: A Magyar Nyelv Napja tiszteletére szervezték meg az idei Csángó Napot Csíkszeredában. Az ünnepségbe bekapcsolódott a Szent Kereszt Plébánia, a Csíki Játékszín, a Csángó Továbbtanulók Közössége, valamint Hargita Megye Tanácsa. Megható, hiteles és színes vallomásokat, példákat hallottunk a moldvai magyar nyelvváltozatokról. Kájoni János díjat adományozott Hargita Megye Tanácsa Borbáth Erzsébet nyugalmazott pedagógusnak, Halász Péter néprajzkutatónak, Duma András költőnek, Ferencz Gabriella vezető-pedagógusnak és Dr. Nyisztor Tinka néprajzkutatónak. Bensőséges, tartalmas ünnepünk vidám táncházzal folytatódott. Képeket itt láthatsz!
10: Gólyabál a CSTK-ban! Képeket itt láthatsz!
8: Elkészült a Krisztus Világa havilap novemberi száma. A tartalomból: Készülődés az Eucharisztikus Kongresszusra, Szent László-év záró írása, Kárpátalja és Értéktára, II. János Pál pápa szenttéavatási csodái, a Mese Birodalmának újabb epizódja és Kozma László verse... Itt olvasható!
3: Miért hiszek? - Török József egyháztörténész. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2011-ben egy interjúkötet a professzorral. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával két részben a professzor életét, gondolatait történelemről és hitéről! Dr. Török József előadása XII. Pius pápáról.
1: Megjelent a Piaristák MA őszi, kibővített lapszáma! A tartalomból: Faustino Míguez, az új spanyol piarista szent, magyarországi piarista jubileumok, pedagógiai világkonferencia Chilében, HIVATÁS: Dósai Attila SP, piarista gasztro: jubileumi torta... Itt olvasható!

2017. október

31: Mindenszentek napjára a CSTK diákjai nem utazhattak haza, hogy családjuk körében emlékezzenek elhunyt hozzátartozóikra. Ezért az ünnep alkalmával közösen imával, elmélkedéssel és gyertyagyújtással elmékeztünk azokra, akik sokat jelentettek számunkra de már nincsenek velünk... Híradást itt találsz!
11. alkalommal rendezték meg a Segítő Mária Gimnázium magyar-tanárai (Farkas Ibolya testvér, Orbán Zsuzsa és Bogos Róbert) szervezésében az Isten kezében, regionális szavalóversenyt a csíkszeredai gimnázium bentlakásának aulájában. Számos középiskola 40 diákja szép szavalatait hallhattuk, 20. századi magyar költők istenes verseit tolmácsolva. A legjobbak a 9-10. évfolyamból: Halmágyi Hilda, Sándor Rita és Unguran Szidónia, a 11-12. évfolyamból pedig: Gál Renáta, Bara Tamás és Miklós Noémi. Néhány képet itt találsz!
6: Elkészült a Krisztus Világa havilap októberi száma. A tartalomból: Őrangyalok és Mária neve, József atya emlékei és Filmajánló, a Mese Birodalmának újabb sorozata és Kozma László verse Márton Áronról... Itt lapozható!
5: Szent László emlékezetére csapatverseny zajlott a Segítő Mária Gimnáziumban, Simó Gáspár spirituális szervezésében. 9 csapat mérte össze tudását, írásbeli fordulóban, majd Power Pointos bemutatóban (Kerékpárral Szent László nyomában, a Székelyföldön), Képfelismerésben és Drámajátékban. A leglátványosabb rész természetesen a drámajáték volt. A közönségben ott ült az egész gimnázium diáksága, a zsüriben mi, meghívottak... Néhány képet itt találsz!
2: Miért hiszek? - Koch Sándor. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2006-ban egy interjúkötet a professzorral. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával két részben a 2009-ben elhunyt orvos, virológus életét, gondolatait! "A gyermekbénulás elleni Salk-vakcinát már az 1958-59-es év során sikerült elõállítanunk, amit a Koppenhágai Stetens Seruminstitut hivatalos nemzetközi ellenõrzése jónak is talált..." Szubjektív önéletírása, a Természet Világában!

2017. szeptember

30: Szeptember végén - A nyári marosfői táborozás élményeire emlékeztünk, egy játékdélután keretében a csíkszeredai piarista házban. Ibolya szociális testvér szervezte mindkettőt. Foci és házicsokievés, ügyességi feladatok és imádság, mozizás és levélkészítés. Szívtől szívig... Folytatjuk! A képek magukért beszélnek...
29: Halála napján, Szent Mihály ünnepén megkoszorúztuk a Márton Áron Főgimnázium névadójának szobrát. Nemcsak névadó, hanem példaadó, lélekadó is... Néhány képet itt találsz.
28: A csíki hitoktatók módszertani továbbképzése zajlott házunkban, Lőrincz Éva-Katalin szervezésében. Tájékoztatások, az új 5.-es hittantankönyv módszertana, új kollégák bemutatkozása...
27: Tanévkezdő szentmisét tartottunk a Piarista Tanulmányi Házban a Csángó Továbbtanulók Közössége számára. Családias együttlét, szép énekek és imák, erőgyűjtés a tanévre... Kalazancius áldásával... A CSTK facebook-oldala itt!
22: Szovátán, az iskolanővérek Mariánum házában ünnepi est zajlott: költészet, festőművészet és zene, a tékozló fiú jegyében. A 20. századi költők mellett Rembrandt művei, majd csúcspontként Liszt: Obermann völgye (Zarándokévek, Svájc)c. zongoradarabja csendült fel, Szalai Gergő zongoraművész előadásában. Megtelt a gyönyörű előadóterem a szovátai és környékbeli hallgatósággal, s terveink szerint nem utoljára... Képeket itt találsz!
21: Az Ars Sacra hét keretében, az Áradat Egyesület és Hegedűs Enikő művészettörténész szervezésében előadás hangzott el "A Himnusz nyomában, Kölcseytől Kodályig" címmel a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban. Kis számú, de lelkes közönség volt a befogadó. Az Áradat Egyesület honlapja itt!
16: Szabó Gábor és Vass Bálint rendtársaink örökfogadalmat tettek a budapesti Piarista Kápolnában, rendtársaik, családtagjaik, barátaik körében. Híradást itt olvashatsz!
11: Az új tanévet a Márton Áron Főgimnázium sportpályáján kezdtük, majd a csíksomlyói kegytemplomban, szentmisével folytattuk. A gimnázium honlapja itt.

2017. augusztus

30: Elkészült a Krisztus világa havilap szeptemberi száma! A tartalomból: beszámoló a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóról, Pálos búcsú, Intelmek Szent Istvántól, a koronaküldő pápa, a Székely Nemzeti Múzeum értékei, interjú Márk József atyával, iskolakezdésre készülve... Itt olvasható!
25: Az idén 400 éves Piarista Rend alapítójára, a Rómában e napon, 1648. augusztus 25-én elhunyt Kalazanci Szent Józsefre emlékeztünk a kolozsvári Piarista templomban is. Az ünnepélyes hálaadó szentmise után a templom kriptájában, ezt követően pedig a Házsongárdi temető piarista sírkertjében helyeztünk el koszorúkat a kegyes tanítórendi atyák sírjainál. Beszámolót és képeket itt találsz!
21: Szent István-búcsút tartottak a pálos atyák Hargitafürdőn, melyre sokunkat meghívtak. Egyúttal ekkor szentelték fel a templom mellett felállított Szent Özséb-szobrot, valamint az Özséb-kertecskét is. Csúcs Mária fotóiból itt!
20: Nyugdíjas ugyan, de még mindig ő vezeti a csíksomlyói Ferences Rendház Domus Historiáját, gyóntat, sőt a közösségi oldalaknak is aktív tagja Márk József OFM. A ferences atya 60 éves papi szolgálatáért augusztus 20-án, Szent István király ünnepén este mutatta be gyémántmiséjét a csíksomlyói kegytemplomban. Együtt mondtunk hálát vele... Egy interjút olvashatsz József atyával.
19: A Magyar Kurír beszámolója a CSIT-ről. Itt olvasható!
18: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban. A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vehette át többek közt Dr. Kállay Emil atya, volt tartományfőnök és nyugalmazott főiskolai tanár, több évtizedes példaadó papi szolgálatáért, a közösségépítés és az ifjúsági pasztoráció terén végzett áldozatos munkája elismeréseként! Itt olvashatsz róla!
17: Elkezdődött augusztus 16-án a piarista tartományi tanévkezdő találkozó Budapesten. A találkozó 2. napján a megosztott küldetés és karizma, illetve az ifjúságpasztoráció különböző területeit és törekvéseinket tekintették át. A szentmisében a jubiláló rendtársainkat köszöntötték: Kerényi Lajos és Szabó István, valamint Urbán József, Dósai Attila és Balogh Tamás atyákat. A nap végi imádságban közösen adtak hálát rendünk 400 évéért. Néhány képet itt láthatsz!
16: Ha augusztus, akkor CSIT! ÉBREDJ és LÉPJ! mottó jegyében zajlott az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó aug. 16-18. közt. Egy lendületes, meglepetésekkel, újításokkal tele találkozó, ahol Isten Szentlelke felébreszt az unalmas hétköznapokból. Az előadók Margulescu Cotiso, András Teréz és Kovács Imola. A csütörtöki szentségimádáson Csiszér Lászlóék zenéltek. Mi meg sokat gyóntattunk ezekben a napokban... Néhány képet itt láthatsz!
12: Miért hiszek? - Nemeskürty István. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2003-ban egy interjúkötet a neves irodalom- és filmtörténésszel, Hazateremtő kereszténység címmel. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával a 2015-ben elhunyt egyetemi tanár életét, gondolatait! Nemeskürty Tanár úrtól elbúcsúztunk c. műsor itt!
5: Üstök körül szorgoskodók, a színpadon muzsika fogadta a kilátogatókat a csíkszeredai központi parkban szombat délelőtt. 53 csapat főzte a tokányt. A Márton Áron Főgimnázium csapata Marci tokányt készített Micsurin salátával. Finom volt! Híradás és képek!
1: Ígéretet újítottak az SSS-kültagok... Híradás itt!

2017. július

29: Lelkigyakorlat zajlott július 27-30. közt a Szociális Testvérek Társaságának kültagjai részére, Edit szociális testvér szervezésében. A helyszín: Marosfő, Pax villa. Témánk: Máriák vonzásában. A magdalai Mária, a betániai Mária és a názáreti Szűzanya életmorzsáiról és a mi életünkről elmélkedtünk, majd csendes személyes imában és közös megosztásban mélyítettük el ezeket. A lelkigyakorlat vasárnap zárult a marosfői templomban, a kültagok ígéret-tételével. Néhány képet itt találsz!
23: A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) a Kárpát-medence nagyszabású szellemi műhelye, magyar-magyar és román–magyar eszmecsere helyszíne. 1989 óta minden július második felében rendezik, eleinte Bálványosfürdőn, majd Tusnádfürdőn, ezekből kapta közismertebb Tusványos elnevezést. Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor rendezvényén. Itt meghallgatható!
22: A Kalazancius Jubileumi Évben a magyar rendtartomány csaknem fele elzarándokolt Rómába július 17-22. közt, hogy végiglátogassa a szent rendalapító iskolaalapításainak és rendalapításának helyeit. Imádkozva, izzadva, megerősödve... Köszönet a szervezőknek! Néhány képet itt találsz!
12: Gyermektábor zajlott Marosfőn, a Szociális Testvérek Társasága nyaralójában, Ibolya testvér szervezésében. A tábor témája: Szent László cselekedetei. Közben pedig ilyesfélék történtek, amiket láthatsz: Szent László leplének elkészítése, lovaggá és úrhölggyé avatás, Szent László füve megjelenítés, kézművességek, számháború, foci, zumba-tánc, tábortűz és minden nap szentmise, sok-sok áldozóval... Képeket itt találsz!
11: Miért hiszek? - Császár Angéla. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2005-ben egy interjúkötet a neves színművésznővel. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - július-augusztusban ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával a színésznő életét, gondolatait! Dsida Jenő: Tavaszi ujjongás c. versét mondja.
6: Megjelent a Krisztus világa július-augusztusi száma. A tartalomból: Bírod-e János, Szent László-év, István király Intelmeiből, Papszentelések, Mi a hivatásod, Kézdivásárhely történelmi városközpontja, A legerősebb állat, Egyszerű vers a kegyelemről... Itt olvasható!

2017. június

29: A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szentelte a kézdivásárhelyi Albert István Csaba, a csíkszeredai Bojtor Attila György, a csíkszentdomokosi Biró Károly és a csíkszentsimoni Jánossi Imre diakónusokat. Együtt imádkoztunk értük, velük... A szertartás itt megtekinthető.
15: Év végi hálaadó szentmisét ünnepeltünk a házban az iskola ifi-csoportjával...
14: "Megtartottuk évzáró misénket és tanévértékelő beszélgetésünket. Erre az alkalomra is a Piarista Tanulmányi Ház kertjében gyűltünk össze. A szabadtéri misét követően minden diák és nevelő beszámolt a tanévről, számba vettük sikereinket, kudarcainkat... Vacsorára szalonnát, kolbászt sütöttünk és - hogy jó kedvvel, vidáman búcsúzzunk az évtől és ugyanúgy készüljünk a következőre - sötétedésig táncoltunk, énekeltünk a tűz körül." (Gabi nevelőnő) Képeket itt találsz!
9: A CSTK végzősei számára az alábbi Emlékkönyv készült... Itt megtekinthető.
8: Búcsúvacsorát tartottunk a CSTK végzősei számára. Emlékekkel, ölelésekkel... Néhány képet itt találsz!
6: Halálának 1. évfordulóján szentmisében imádkoztunk és temetőlátogatással tisztelegtünk Izsák Zoltán tanár úr előtt. 1979 óta haláláig a mai Márton Áron Főgimnázium biológiatanára volt. Tudós kutatási területe a lepkevilág fajtagazdagsága. A romániai lepkésztársulat alapító tagja. Csaknem húszezer darabból álló lepkegyűjteménye elsőnek jelzett Romániában néhány új fajt és a tudomány számára több új alfajt. 66 évet élt... Egy interjú vele 2014-ből.
5: Megjelent a Krisztus világa havilap júniusi száma. A tartalomból: Szent László-ereklyék, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, elmélkedések, mesemorzsa, ifi-oldal, derű... Itt olvasható!
3: A csíksomlyói búcsúra országszerte érkeztek diákok, tanáraikkal, magyarországi iskoláinkból. Tőzsér Pál egy kisbusznyi szegedi diákkal töltött egy éjszakát a Tanulmányi Házban (tábortűzzel, pityókás tokánnyal erősítve), majd másnap a búcsúra mentünk. Ők a nyeregbe,a szentmisére, rendtársuk a kegytemplom előtti térre, gyóntatni. Néhány búcsúi életképet itt találsz.

2017. május

27: "Elsőként Varga László, a Márton Áron Főgimnázium igazgatója köszöntötte a ballagókat, majd Csíkszereda Megyei Jogú Város polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán mondott ünnepi beszédet. Hagyományainkhoz híven a diákok is búcsúztak végzős társaiktól..." A beszámoló itt olvasható-látható!
26: Pietas et Litterae – díj, vagyis a Hit és Kultúra párbeszédében való jeles részvétel. A Piarista Tanulmányi Ház megbecsülése jeléül adományozta a 2016/17-es tanév végén az alábbi végzős tanulók számára: 12.A – Kovács Sándor-Antal, 12.B – Török Richárd, 12.C – Orbán Sándor, 12.D – Erős Nándor, 12.E – Kovács Róbert, 12.F – Berei Szidónia. A gimnázium honlapja itt!
25: Végzősök búcsúztatása a Márton Áron Főgimnáziumban. Énekek és tánc vette körül a végzős diákoktól búcsúzó gondolatokat. Márai Sándor, Szent-Györgyi Albert és Gyökössy Endre gondolatai, Örkény István és Lázár Ervin egy-egy története szólt az aktuális osztályokhoz. És egy névtelen szerző imája... Néhány képet itt találsz.
17: Hogyan teljesítenek a magyarul tanuló diákok az országos átlaghoz képest? Először kutatták, hogy a magyarul tanulók teljesítménye hogyan viszonyul az országos átlaghoz. Nincs okunk az örömködésre, és ennek több oka is van. A cikk itt olvasható.
15: Ferencz Gabriella vezetőnő beszámolója a CSTK Nevelők - Szülők - Oszik találkozójáról! Beszámoló és képek itt!
13: A budapesti Piarista Gimnázium 10.a osztálya Molnár Lehel osztályfőnök vezetésével erdélyi körutat tett. Péntek este Csíksomlyón töltöttünk közösen egy kis időt, majd az éjszakába nyúlóan a Tanulmányi Házban beszélgettünk, énekeltünk. Másnap még az időjárás (eső) is tartóztatta volna őket... A gimnázium honlapja itt!
12: A csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének nevelői találkozót szerveztek, melyre a Csíkszeredában tanuló diákjaik tanárait, valamint a moldvai és gyimesi falvakban élő szülőket hívták meg. A találkozót Ferencz Gabriella vezetőnő szervezte: megbeszélések, ismerkedés, ételkóstolás, diákműsor, fergeteges táncokkal. Öröm volt látni a szülők arcában gyermekük vonásait, ill. a diákok vonásaiban szüleikét. Néhány képet itt találsz!
10: A Kájoni János Megyei Könyvtárban mutatták be Bodó Márta szerkesztő és Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője jelenlétében a Testben élünk című tanulmánykötetet. Sárközi Sándor a rendezvény moderátoraként ismertette a 36 szerző tanulmányát tartalmazó, négy fejezetre tagolódó antológia-kötetet. A bemutatón Bodó Márta irodalomtörténész mesélt a könyv megszületéséről és célkitűzéséről, a tanulmányok szerzői közül Borsodi L. László és Bakó Mária Hajnalka vett részt a beszélgetésen. Képes beszámoló itt olvasható.
3: Összeállt a Krisztus világa havilap májusi száma. A tartalomból: húsvétból élve, pünkösdre készülve, bérmálkozási szertartás és motorostalálkozó, székely értéktár, versek, rejtvények... Itt lapozható!

2017. április

29: A húsvéti Emmausz-járás jegyében tartottuk tavaszi szerzetestalálkozónkat, ezúttal a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Házban. Csaknem harmincan gyűltünk össze, Szent Benedek, Szent Ferenc, Boldog Özséb és Kalazanci Szent József követői: az árkosi és kézdiszentléleki ferences nővérek, az udvarhelyi mallersdorfi ferences nővérek, a hargitafürdői pálos testvérek, a ferences barátok Csíksomlyóról, Udvarhelyből, Szárhegyről, Esztelnekről, a szociális testvérek Kolozsvárról és Csíkszeredából. A találkozó szervezését a szociális testvérek és a piaristák végezték. Vendégeink és előadóink voltak Farmati Anna, a Szociális Testvérek Társaságának vezetője Kolozsvárról és Labancz Zsolt atya Budapestről. Ő a nagycsütörtöki lábmosásról és az Eucharisztiáról elmélkedett, melyet aztán csoportokban átbeszéltünk; Farmati Anna pedig a Mátyás-Graduále húsvéti iniciáléjáról vezetett képmeditációt. Közben játék, imádság - és végül Szentmise... Néhány képet itt láthatsz.
28: Tartományfőnöki vizitációt tartott Labancz Zsolt atya a Piarista Tanulmányi Házban, ápr. 27-30. közt. Helyzetelemzés, beágyazottság, jövőtervezés. A csúcspont a szombati szerzetestalálkozó volt... Rendtartományi honlapunk!
25: Szovátán az iskolanővérek kórustábort szerveztek a hétre. Az egyik nap kicsit "Rejtő-ztünk" a próbák között. Piszkos Fred és Fülig Jimmy, Troppauer Hümér és a szőke ciklon humoraiban fürödtünk... Néhány képet itt láthatsz.
20: Április 20-án, erős havazásban mentünk a csíkszeredai szociális testvérekkel közösen Marosszentgyörgyre, a Lisieux-i Kis Szent Teréz Kármelbe. Szerzetesek... szerzetesekhez... Az evangéliumban Mária Magdolnáról és a Kertészről elmélkedtünk. Sokáig maradtunk. Mert tartóztattak is, s mert szívesen maradtunk is. Néhány képet itt láthatsz.
19: Miért hiszek? - Fésűs Éva. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - 2017 áprilisában-májusában a neves meseíró életét, gondolatait idézzük fel Ferencz Kornéliával! Szélfiúcska felhőbárányt szeretne - Pogány Judit előadásában
15: Megjelent a Piaristák MA tavaszi, húsvéti lapszáma, amelynek fókuszában a rendi jubileumok,az aktuális iskolai és rendi hírek, és a piarista múlt kulturális kincsei állnak. Itt olvasható!
13: Húsvéti készülődés a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségében... Néhány képet itt találsz!
12: "Szívünk, lelkünk most kitárjuk, utad, Jézus, veled járjuk..." A csíksomlyói kegytemplomban jártunk keresztutat a CSTK tagjaival. Furulyaszó és aranyesőágak, imádság és csend... Jézus és a mi stációink... Néhány képet itt találsz!
11: A csíkszeredai Művészeti Líceumban Léstyán Andrea tanárnő szervezésében megemlékezést tartottunk A magyar költészet napján. "Tudod, szivem mily kisgyerek" mottóval József Attila verseit élhettük át újra, egy kiállítás képeiként. Az iskola facebook-oldala itt!
10: Megjelent a Krisztus világa havilap húsvéti száma! Itt olvasható!
9: A virágvasárnapi liturgiát a csíkzsögödi templomban végeztük, barkaszenteléssel, passióénekléssel, sok áldozóval... A falu és templom története itt.

2017. március

25: Szovátán, a Kodály Zoltán Népfőiskola ünnepelt Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén. A műsorban a gyermekkar énekei, Sík Sándor: Tizenkétcsillagú korona c. verskoszorúja, az újonnan létesült felnőttkórus bemutatkozása, Molnár Anikó zongoratanár bemutatója. Majd odakinn csemeteültetés... Néhány képet itt találsz!
21: Ferencz Gabriella beszámolója a Domokos Pál Péter-napról, sok fényképpel! Itt!
18: 25 éve halt meg csángók kutatója, Domokos Pál Péter néprajzkutató. A Piarista Tanulmányi Házban tartottunk egész napos megemlékezést a Csíkszeredában továbbtanuló csángó diákok részére, Ferencz Gabriella vezetőnő szervezésében. Az előadásokról Borbáth Erzsébet nyugdíjas igazgatónő és Halász Péter néprajzkutató gondoskodott. A konyhában Hajni nevelő szorgoskodott. Az énekeket és játékokat Ferencz Gabriella vezette. Néhány képet itt találsz!
15: Orbán Viktor miniszterelnök beszéde a nemzet ünnepén. Itt megtekinthető.
6: Összeállt a Krisztus világa havilap márciusi száma! A tartalomból: Nyitnikék és Tamás József püspöki jubileuma, Szent László-év és Mikháza, nagyböjti program és zarándokút, kávéházak és derűs oldal, sport, mese és rejtvények... Itt is olvasható!

2017. február

25: A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja idén is megrendezte Szénégető István atya szervezésében a férjek és édesapák lelki hétvégéjét, febr. 24-26. közt Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. A gyóntatásban kérték segítségünket... A jelentkezési kiírás.
22: Tizedik alkalommal rendezi meg a Segítő Mária Gimnázium Magyar munkaközössége az Anyanyelvi napok c. többnapos rendezvényét. Idén 200 éve, hogy megszületett Arany János, így neki szenteltünk egy napot. Életének, a Toldinak, balladáinak (Szibinyáni Jank, A walesi bárok, Tengeri hántás), elbeszélő költeményeinek (Családi kör, A fülemile). Alázattal - lelkesedéssel. Arany iránti tisztelettel, megszeret(tet)ve őt... Néhány képet itt láthatsz!
19: Farsang, 2017. Újabb képeket kaptunk! Itt láthatod!
18: Ibolya szociális testvér szervezésében farsangoltunk a házban szombat délután. Jelmezes felvonulás és bemutatkozás, majd csoportos játékok, táncok. Miután a kápolnában kissé lecsendesedtünk, új erővel mentünk a konyhába. Nem hiába... Néhány képet itt találsz!
16: Csütörtökön módszertani napot tartottak a csíki és gyimesi hitoktatók, Bogos Mária Hargita megyei tanfelügyelő és Lőrincz Éva Katalin hittanárnő szervezésében nálunk, a Piarista Tanulmányi Házban. Témák: aktualitások, vallásolimpiász és egyéb versenyek tudnivalói... Elmélkedés-előadás a tékozló fiú történetének iskolai alkalmazásáról... Majd záró szentmise... Nem távoztunk "üres tarisznyával." Néhány képet itt találsz!
8: 2017. 02. 08-án Simó Irma pszichológus és Hegedűs Enikő művészettörténész szervezésével, az Áradat Egyesületnél "felnőtt irodalomórát" tartottunk Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi házban. Témánk a tékozló fiú hazatérésének változatai voltak (Túrmezei Erzsébet, Létay Lajos és Görgey Gábor verseivel). Közben a képzőművészet remekműveiben is gyönyörködhettünk (Dürertől - Rembrandton át - Dalíig). Néhány képet itt láthatsz!
7: 2017. február 6-8. közt. Vera és Gabi nővérek (sok-sok segítővel) kórustábort tartottak a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar részére. Az egyik nap kicsit Móra Ferenccel, szegedi éveivel is megmelegedtünk... Néhány képet itt láthatsz!
6: Elkészült a Krisztus világa havilap februári száma. A tartalomból: Szent László-év és Lourdes, székely értéktár és elmélkedések és ifi-oldal és mese és derűs oldal... Itt lapozhatod!
4: Életének 48. évében Budapesten szívelégtelenségben elhunyt Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) volt elnöke. Temetése Lujzikalagorban, szülőhelyén volt. Sokan imádkoztunk érte, gyermekeiért, itthoni és távoli csángókért... Magyarul is. Híradást itt olvashatsz.
2: Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a szerzetesek világnapjáról is megemlékeztek a csíksomlyói kegytemplomban, ahol az ünnepi szentmisén Bátor Botond pálos szerzetes hirdette Isten igéjét. A régió szerzeteseivel együtt ünnepeltünk, klarisszákkal és szociális testvérekkel, ferences nővérekkel és testvérekkel, segítő nővérekkel és a szeretet misszionáriusaival, piaristák és pálosok... Összefoglalót itt láthatsz!

2017. január

21: Az iskolanővérek szovátai Mariánum házában megemlékezést tartottunk a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar tagjai és érdeklődő szülők számára - énekkel (Vera nővér karvezetésével), előadással, zongoramuzsikával (Molnár Anikó önkéntessel). Néhány képet itt találsz!
16: Január 16-án tartottuk a "Csángó Bentlakás" új helyén, a Kós Károly Bentlakásban a házszentelést. Nehezebb körülmények közt, Isten segítségét kérve... Néhány képet itt találsz!
15: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 24. – Sík Sándor (Budapest, 1889. január 20. – Budapest, 1963.) piarista tanár, költő, irodalomtörténész, cserkészvezető, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a 20. század jelentős magyar lírikusa. A budapesti Piarista Gimnáziumban öt osztályt végzett, majd 14 éves korában, 1903-ban a piarista rendbe lépett. Budapesten 1929-ig tanított, amikor a szegedi egyetemen a II. sz. Magyar Irodalomtörténeti Tanszék nyilvános rendes tanára lett. 1947. október 1-jétől a Piarista Rend magyarországi tartományfőnöke lett. Vele búcsúzunk ebben a sorozatban, melyben tanítványainktól tanultunk, tanulunk most is mi, hálás-szigorú piarista tanárok. Körbeértünk az évben... Kodály Zoltán: Sík Sándor Te Deuma
10: Elkészült a Krisztus világa havilap januári száma. A tartalomból: Szent László-év és Fatima, budapesti hungarikumok és kórházpasztoráció, elmélkedések és ifi-oldal... Itt olvasható!
4: Irányfény (diákunkból – tanítónk) 23. – Szerb Antal (Budapest, 1901. – Balf, 1945.) író, irodalomtörténész. Édesapjával együtt 1907-ben a római katolikus vallásra tért át (keresztapja Prohászka Ottokár volt), és attól kezdve ebben a szellemben nevelték. Apja 1911 őszén a budapesti piarista gimnáziumba íratta be, ahol Sík Sándor tanította magyarra, vezette be az önképzőkörbe, majd a cserkészetbe. Magyar irodalomtörténete 1934-ben jelent meg, nagy összefoglaló (fő)műve, A világirodalom története pedig 1941-ben. 1941-től alkotói tere egyre szűkült: rádióelőadásai elmaradtak, magyar irodalomtörténetét betiltották, a Nyugat folyóirat is megszűnt. 1945. január 27-én a balfi munkaszolgálatos tábor őrei agyonverték. Idézetek tőle.
2: Miért hiszek? - A fatimai jelenések. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - 2017 januárjában és februárjában, az idén 100 éve történt jelenések (és a látnokok) történetét idézzük fel Ferencz Kornéliával! Egy szép fatimai ének!

A lap elejére