Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2018. december

11: Új sorozatunkban, A beszélgetések 20. századi erdélyi tudósokkal,a 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb két adásban László Gyula történészprofesszort választottuk. A műsor szerdánként, reggel 8 órától hallható. Egy rövid riportfilm vele.
10: Moldva zuhan, a Regát sántál, Erdély szárnyal – interjú Lucian Boia történésszel. Az interjú itt olvasható!
3: Új sorozatot indítottunk az Erdélyi Mária Rádióban: Beszélgetések 20. századi erdélyi tudósokkal címen. A 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az újabb két adásban Dr. Dóczy Pál-István belgyógyászt választottuk. A műsor szerdánként, reggel 8 órától hallható. Információk róla.

2018. november

30: Megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma! A tartalomból: Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem, Furcsa készülődés, furcsa tipp, Napkeleti bölcsek, Muravidéki Értéktár, Ferencz Imre verse, Karácsony egyszerűbben... Itt lapozható!
22: Telt ház előtt mutatták be Borsodi L. László költő, irodalomtörténész legújabb prózaverskötetét a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében. A Szétszórt némaság című kötetet Ráduly Margit képzőművész illusztrálta. Fekete Vince József Attila-díjas költő beszélgetett a szerzővel. Köszöntőjében elmondta: a hiány és az emlékezés dominálja a könyv hangulatát, az alkotást akár regényként is olvashatjuk. Képek és híradás itt!
15: Új sorozatot indítottunk az Erdélyi Mária Rádióban: Beszélgetések 20. századi erdélyi tudósokkal címen. A 2007-ben megjelent Academica Transsylvanica c. kötetből válogattunk interjúkat. Az első két adásban Egyed Ákos történészt választottuk. A műsor szerdánként, reggel 8 órától hallható. Rövid ismertetés róla és munkásságáról.
10: Megjelent a Piaristák MA őszi száma, melynek fókuszában ezúttal az önkéntesség témaköre áll. Itt lapozható!
8: Megjelent a Krisztus világa havilap novemberi száma! A tartalomból: Úton lenni, kivel? Héttorony és Makovecz, Éhező szív, kíváncsi lélek, Az irgalmas szamaritánus Gyulafehérváron, Vajdasági Értéktár, Szent Erzsébet,Újabb kalandok a Mese Birodalmában... Itt lapozható!
6: A fokolár lelkiség csíkszeredai fiataljai voltak vendégei házunknak. A piarista lelkiség témában beszélgettünk, majd agapéval zártuk a találkozást. Rövid ismertetés a mozgalomról.

2018. október

31: Mindenszentek ünnepét a Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai idén is a bentlakásban töltik, hiszen a nagy távolságok miatt nem tudnak hazautazni, hogy együtt legyenek ezen a napon a családjukkal. Így a bentlakásban közösen, imával és gyertyagyújtással emlékeztünk meg halottainkról, szeretteinkről. Néhány képet itt találsz!
20: Molnár Lehel piarista újmiséjét tartotta szülővárosában, Segesváron. Telt templom, telt szívek... Néhány képet itt találsz!
18: Eltemettük Dr. Kállay Emil piarista rendtársunkat a pesti rákoskeresztúri temetőben. Emil atya kezdettől jelen volt a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Házban. Sokan szerették... Imádkozz érettünk! Híradást itt találsz!
15: Miért hiszek? Dr. Nagy Andrásról (1905–1982), az első csíki szülészet létrehozójáról emlékezünk meg a Mária Rádió két adásában, fia vallomása és a doktor Visszaemlékezései révén. Egy cikk róla.
13: Kövess engem – Több mint 1000 katolikus hívő keresztény vett részt október 13-án szombaton, Az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás 15. találkozóján, Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában. A reggel kilenctől este hét óráig tartó rendezvényen a dicsőítéseket a marosvásárhelyi Magvető közösség dicsőítő csapata végezte, imák, közbenjárások, fiatalok tanúságtételei hangzottak el. Az esemény fénypontja a meghívott előadó, Noel Circhop máltai evangélistának háromrészes előadása volt. A találkozó zárásaként Tamás József segédpüspök celebrált szentmisét. Egész nap sokan gyóntak... Rövid összefoglaló itt!
7: Befogadó ház: A csíkszeredai Búzamag Közösség vezető tagjai rendszeresen házunkban tartják imádkozó megbeszéléseiket. A közösség honlapja itt!
6: Várszegi Asztrik püspök, korábbi főapát diakónussá szentelte Balla János örökfogadalmas piaristát és pappá szentelte Molnár Lehel piarista diakónust a budapesti Piarista Kápolnában. Híradást itt találsz!
4: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! A tartalomból: Ne veszítsétek el bizalmatokat!, Ég és Föld között Istennel, Romzsa Tódor vértanú püspök, Vajdasági lakodalmasok, Mosolyországban, Kállay Emil atyára emlékezve... Itt lapozható!

2018. szeptember

28: Szeptember 28-án 18 óra 50 perckor, szerzetességének 71., áldozópapságának 65. esztendejében elhunyt Kállay Emil piarista szerzetes, egykori tartományfőnök, a csíkszeredai misszió egyik alapító tagja, a budapesti Kalazantinum rendházban. Nyolcvankilenc évet élt. Nekrológja.
15: Szovátára, a Boldogasszony Iskolanővérek Kodály Zoltán Népfőiskolájába is ellátogatott erdélyi körútja alkalmával Lezsák Sándor. Mindig felemelő érzés vele találkozni... Lezsák Sándor honlapja itt!
13: A Csángó Továbbtanulók Közössége tanévnyitó szentmiséjét a Csíksomlyói Kegytemplomban tartottuk. Felemelő élmény volt Mária lábánál imádkozni, Isten áldását kérni az új tanévre és közösségünkre. Beszámolót itt találsz!
10: A Márton Áron Főgimnázium tanévnyitó ünnepsége, a hagyomány szerint, Csíksomlyón, a kegytemplomban zárult, Veni Sancte szentmisével. Márton Áron püspök 1968-ban, volt a témánk. A gimnázium honlapja itt.
8: Még tanévkezdés előtt Ibolya szociális testvér szervezésében nosztalgiázó-játszó napot tartottak a nyári marosfői tábor résztvevői számára. Házunk adott helyet ennek a vidám összejövetelnek. Néhány képet itt találsz!
6: Felkészítő napokat tartottunk a csíkszeredai csángó továbbtanulók újonc kilencedikeseinek. Beszámolót itt találsz!
3: Megjelent a Krisztus világa havilap szeptemberi száma. A tartalomból: Tudósok hite és Költők vallásos versei, Csíksomlyói kérdések és Vajdasági értéktár, Mindenütt jó, de legjobb együtt és otthon... Itt lapozható!

2018. augusztus

25: Felszentelték a csíkszentdomokosi megújított Márton Áron Múzeumot a hétvégén, a püspök születésnapja alkalmából szervezett megemlékezésen. A szombati ünnep szentmisével kezdődött, melyet Jakubinyi György érsek celebrált (megemlékezvén a nap szentjéről, Kalazanci szent Józsefről is!)majd Csiby László plébános felolvasta Márton Áron püspök 1972. október 29-én Csíkszentdomokoson elmondott szentbeszédét. Ezután egy 1972-ből való rövidfilmet tekinthettünk meg, majd következett a Múzeum megáldása. Híradást itt olvashatsz!
16: Augusztus 16-18. között tartottuk idei tartományi nyári találkozónkat a budapesti piarista épületben. Kiemelkedő pontjai voltak a találkozónak Ruppert József atya aranymiséje, két beöltözés a noviciátusba (Lengvári Csaba és Nagy Csongor), valamint Balla János örökfogadalma Képeket itt találsz!
15: Néhány fénykép a CSIT-ről. Itt!
14: Kedden, augusztus 14-én kezdődött a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a CSIT. A 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító, szombatig tartó rendezvénynek, akárcsak a korábbi években, idén is a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzátartozó Mária-kert adott otthont. Híradást itt olvashatsz!

2018. július

21: Új szívvel! A marosfői gyermektábor sok esővel és jó kedéllyel lezajlott júl. 18-21. közt. A főszervező Ibolya szociális testvér. Sokat esett az eső, de voltak beltéri programok is: pólófestés, angoltanulás, kézművességek. Nagy sikere volt a számháborúknak, focinak, kerti hintának, zumbának, esti tábortűznek. Lelki program is volt minden nap. Hála a sok segítőnek! Képeket itt találsz!
18: Elkezdődött a nyári marosfői gyermektábor, Ibolya szociális testvér és segítőinek szervezésében! Képes beszámoló később...
14: Miért hiszek? - Pálfi Géza (1941-1984). A Gyulafehérvári Kántoriskola spirituálisa, valamint a Teológia tanára a Securitate üldözésében, Denisa Bodeanu és Vencser László köteteinek tükrében. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ezekből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, négy részben! Híradást itt találsz.
11: Szent Benedek ünnepét ülték meg Marosfőn a Szociális Testvérek Társasága tagjai és kültagjai. A Pax Villa, mely otthont adott egykor Sík Sándornak is,immár felújított módon fogadta az érkezőket. Szentmisével kezdtünk, Szent Benedek regulájának jegyében, hiszen az ő lelkiségéből élnek a testvérek, majd beszélgetés, sütögetés, délután pedig szentségimádás és útiélmények. Másnap lelkigyakorlattal folytatták együttlétüket... Néhány képet itt találsz!
9: Kedves látogatók keresték fel a Tanulmányi Házat, Molnár Lehel rendtársam és édesanyja. Keménylebbenccsel ünnepeltük a találkozást. Aztán kettőnk közt mély beszélgetés a papi életről, miközben édesanyja a somlyói kegytemplomot kereste fel. Lehel primiciáját Segesváron ünnepeljük október 21-én! Egy rövidfilm Lehellel.

2018. június

28: Elkészült a Krisztus világa havilap nyári dupla száma. A tartalomból: Tanúságtételek és CSIT, Szent Kinga és nyári tippek családoknak, Róma és Vajdaság, mese és derű... Itt lapozható!
24: Évek óta a Csíkszereda határában fekvő Szécseny városrészben ünnepeljük vasárnaponként a szentmisét, a tisztára sepert, virágcsokros "Názáreti ház"-ban. Padokon ülve, kisgyermekes családok és nyugdíjas nagyszülők, megbízva egymásban hívő és pap. Jó szót adva és jó szót kapva. Télen dobkályhával fűtve...
21: Június 20-22. közt a szovátai Mariánum házban, Vera nővér szervezésében Olvasótábort rendeztünk. 20 felső-tagozatos diák gyűlt össze, olvasni-kikapcsolódni. Petőfi Sándor versei mellett Áprily Lajos versei és Tamási Áron: Ábel a rengetegben c. kisregénye voltak témáink. Este tábortűz, délután strand és kirándulás színezte a vakációs tábort. Néhány képet itt találsz!
16: A csángó bentlakás búcsúztatót tartott szombat délután és este, szentmisével, kiértékeléssel, jutalmazásokkal és finom falatokkal. A végzősöket külön is megbecsültük. No meg a felnőtt segítőket: nevelőket, korrepetálókat. Este 10-kor még "sztoriztunk"... Néhány képet itt találsz!
10: Kecskeméti iskolánk 11. A osztálya autóbuszos Erdély-járó körúton vett részt, Fehérvári Gábor osztályfőnök szervezésében. Vasárnap este meglátogatták a házat. Családias szentmise a kápolnánkban, majd gulyásleves és beszélgetés az erdélyi piarista jelenlétről, a romániai tanügyről. Kedvesen búcsúztunk egymástól. Kecskeméti iskolánk honlapja itt!
8: A Márton Áron Gimnázium tízéves találkozóját fenn, a kegytemplomban kezdtük, szentmisével. Majd a gimnáziumban folytatódott az ünnepség... Néhány képet itt találsz!
2: Itt jártunk tehát. Egy rövidfilm Dumbravenről!
1: Szavalóversenyt rendeztek a Bakó megyei Dumbravenben, egykori szegedi növendékünk, Majzik Tamás magyartanár szervezésében, Lászlóffy Pál RMPSZ-elnök védnöksége alatt. 40 gyermek jött a környező falvakból, az 1-8. osztályokból. Csíkszeredából társultunk mi is. Szép szavalatok, jutalom-műsorok és játékok, finom ebéd... Méltó volt mindez a csángó költő, Lakatos Demeter emlékéhez... Néhány képet itt találsz!

2018. május

31: Elkészült a Krisztus világa havilap júniusi száma. A tartalomból: Ifjúsági programok a nyáron, A magyar jövő dallama, Teljes szívvel élni, Vajdasági Értéktár, Vakáció! Itt lapozható!
28: Miért hiszek? - Jókai Anna írónő. A Verbum Kiadó gondozásában jelent meg 2004-ben egy interjúkötet a kétszeres Kossuth-díjas írónővel. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, három részben! Portré - Részlet az Újpesti Közéleti Televízió 2013.12.06-i adásából.
25: Elballagtak a Márton Áron Főgimnázium végzősei. Szép ünnepség, sok díj. A Piarista Tanulmányi ház Pietas et Litterae-díjban részesített 3 diákot, a Kereszténység és a Tudományok párbeszédében való tevékeny részvételükért: Csiszér-Szokol Szilárdot, Keresztes Olivért és Rusu Andrást. Az iskola honlapja itt!
24: Tanévzáró szentmisével és szép műsorral búcsúztattuk a Márton Áron Főgimnázium csaknem 170 végzős tizenkettedikesét, az iskola dísztermében-kápolnájában. A Szentlélek adományai kerestek (és találtak) tárt szíveket... Az iskola honlapja itt!
19: Szombaton aztán kiballagtunk Somlyóra, ki csak a kegytemplom előtti térig, hogy gyóntasson, ki pedig fel a Hármashalom oltárig. Ünnep volt mindegyikünknek... A búcsúról képösszefoglalót itt láthatsz!
18: A pünkösdi búcsúra érkezve nálunk szállt meg egy csapat szegedi diákunk, Tőzsér Pál vezetésével. Az esti gulyásleves után a kertben tábortüzet tettünk, nagyot beszélgettünk, majd a csillagok feljöttével énekeltünk: Ó én édes Jóistenem...
17: A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye első boldogjának emléknapján, május 17-én a székesegyházban is szentmisét mutattak be a vértanú püspök tiszteletére. A hívek egyúttal aranymisén vehettek részt, hiszen a főcelebráns a boldoggá avatási eljárásban segítséget nyújtó Ruppert József piarista atya volt, a piarista rend romániai delegátusa, aki pappá szentelésének ötven éves jubileumát ünnepli. Beszámolót itt olvashatsz!
13: Elsőáldozás volt a csíkszeredai Milleniumi templomban. Elkelt a segítség előző nap délután a gyóntatásban... Az esperes-plébános atya blogja itt érhető el!
12: Ibolya szociális testvér szervezésében (és Emőke tanítónő segítségével) utó-anyáknapi összejövetelt tartottunk, melyben ajándéktárgyakat készítettek a gyermekek édesanyjuknak, de jutott idő játékra, imára és agapéra is. Néhány képet itt láthatsz!
7: Hétfőn kezdődött a Csíki Anyák Hete programsorozat, melyet a Vár téren a Születés fája megöntözésével és imádsággal kezdtünk. Solymosi Alpár unitárius lelkésszel elmélkedtünk és imádkoztunk jelenlevő és elhunyt édesanyákért-gyermekeikért... Képeket itt láthatsz!
5: Elsőszombati Mária-köszöntőt ünnepeltünk a csíksomlyói kegytemplomban. A gyóntatásban segédkeztünk... Itt végigimádkozhatod.

2018. április

30: Elkészült a Krisztus világa havilap májusi száma. A tartalomból: Pünkösdre hangolódva, liturgikus elmélkedések, vajdasági hungarikumok, Katóca újabb meséje, Vas István verse, zarándoklatok ismertetői... Itt lapozható!
26: Nagyszabású rendezvénynek voltunk házigazdái Közös beszélgetésre, gondolkodásra hívtuk diákjaink szüleit, osztályfőnökeit. Ferencz Gabriella vezetőnő beszámolóját itt olvashatod! Beszámoló és képek!
2: Megjelent a Krisztus világa havilap áprilisi száma. A tartalomból: Aranymisés püspök, Ételszentelés, Ég és föld között, Felvidéki értéktár, Mese, Az aranyeső imája... Itt lapozható!

2018. március

30: Nagypénteken és nagyszombaton Csíksomlyón egész napos gyóntatás volt. Elkelt a segítség... Csíksomyló honlapja itt!
29: Nagycsütörtök este az utolsó vacsora miséjét ünnepeltük Szovátán, az iskolanővérek Mariánum házában, a kórustagokkal, szüleikkel, a város és környéke híveinek lelkes tagjaival... Az Iskolanővérek honlapja itt!
27: Keresztutat végeztünk nagykedden a Csángó Továbbtanulók Közösségével a somlyói kegytemplomban. Egymásért, élő és elhunyt szeretteinkért, furulyaszóval, énekekkel és sok imával... Néhány képet itt láthatsz!
26: Virágvasárnap este kaláka-gyóntatás és piarista-szentmise volt a csíkszentmártoni teli templomban, Vakaria Béla plébános atya szervezésében... Csíkszentmárton honlapja itt!
25: Miért hiszek? - Pitti Katalin. A Verbum Kiadó gondozásában jelent meg 2006-ban egy interjúkötet az operaénekesnővel, Égi mezőkön címmel. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, két részben! J. S. Bach - Charles Gounod: Ave Maria
24: Húsvétra készült a Csángó Továbbtanulók Közössége házunkban: tojásfestés, társasjátékok, éneklés, Zefirelli Jézusfilmjének részlete, népszokások átbeszélése. A szombat délután palacsintaevéssel zárult. Még hóember, ill. hónyuszi is készült... Volt hozzá hó bőven! Néhány képet itt láthatsz!
21: Triduummal készültünk Zsögödben a húsvétra...
18: Március 18-án családfagyógyító lelki napot tartottak Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi ház K termében Bocsa József váci piarista szerzetes vezetésével. A lelki nap keretében engesztelő imaóra, előadás, gyóntatás és szentmise volt, piarista együttműködésben. Bocsa József honlapja itt!

2018. február

28: Megjelent a Krisztus világi havilap márciusi száma. A tartalomból: Nagyböjti írások, Szeretetláng mozgalom, Gyümölcsoltó Boldogasszony és a 3 névnap, Kávé Jézussal, Felvidéki értéktár felé, Tündérmese... Itt olvasható!
24: Férjek és édesapák hétvégéje zajlott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Szénégető István atya és a Családpasztorációs Központ szervezésében. A gyóntatásban elkelt a segítség... A Családpasztorációs Központ honlapja itt!
18: Az Iskolanővérek szovátai Mariánum házában Vera nővér szervezésében Luca nővér lelkinapot tartott ifiknek, a tékozló fiú és Isten szeretete témakörben. Már 17-én este sokan megérkeztek, és egy hajnali fél 1-ig tartó aktivity-játékban hangolódtunk egymásra. Másnap, vasárnap szentmisével kezdtünk, majd folytatódott a lelkinap. Senki nem maradt megszólítatlanul... Az ebédet egy mikházi édesanya készítette, senki nem maradt éhesen... Néhány képet itt láthatsz!
16: Miért hiszek? - Balázs Antal, a ferences Ivó testvér. A Verbum Kiadó gondozásában jelent meg 2016-ben egy visszaemlékező-kötet a 2000-ben elhunyt gyergyókilyénfalvi ferences szerzetesről, Az életével beszélő ember címen. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézünk fel részleteket Ferencz Kornéliával, két részben! A csíksomlyói ferencesek honlapja itt!
15: Úgynevezett homoktérképes vizualizációval mutatja be Csala Dénes hálózatkutató egy átlagos erdélyi hétköznapját és hétvégéjét. A hétköznap dereka három pólus – munka, net és kaja – körül mozog... Itt megnézheted!
9: Hogy újra megtalálj, Atyám. Verses, zenés összeállítás lesz hamvazószerdán reggel 8 órakor a Mária Rádióban. Versek Simándi Ágnestől, Sík Sándortól és Babits Mihálytól, közben pedig Dvorák: Requiemjéből részletek. Nemcsak hamvazószerdára... A Requiemből egy részlet.
4: Miért hiszek? - Cseri Kálmán lelkipásztor. A Kairosz Kiadó gondozásában jelent meg 2017-ben egy korábbi interjúkötet a budapesti pasaréti gyülekezet elhunyt lelkipásztorával, Csendes csodák címen. A Mária Rádió: Miért hiszek? c. műsorában - mely szerda reggel 8 órától hallható - ebből idézzük fel Ferencz Kornéliával két részben életét, gondolatait! Egy elmélkedése: A nyugalom forrása.
3: Nálunk gyűltek össze a nyári táborozók, Ibolya testvér szervezésében, Évike tanítónő segítségével, hogy közösen farsanguljunk. Előző nap feldíszítettük a társalgó-termet, másnap pedig következett a maskarák bevonulása, bemutatkozása, farsangi történetük, majd a bál. Közben a konyhában is volt mit találnunk, a szülők jóvoltából. A mulatság végeztével még sokáig rendezkedtünk és tartottuk a kiértékelést. Néhány képet itt láthatsz!
2: Gyertyaszentelő Boldogasszony, Urunk bemutatásának az ünnepe. Csíksomlyón a fél 11 órakor kezdődő szentmisében ünnepeltük a Megszentelt élet világnapját, a kegyhelyre zarándokló szerzetesekkel és szerzetesnővérekkel. Hogyan is történhetett Jézus bemutatása a templomban? A szentmise itt ünnepelhető újból.

2018. január

26: Megjelent a Krisztus világi havilap februári száma. A tartalomból: Szeretetláng mozgalom, Fele farsang s fele böjt, Felvidéki értéktár felé, Szent Kamill és Pio atya, Mese és derű, Márai Sándor verse... Itt olvasható!
19: Házszentelést tartottunk a CSTK bentlakásának szobáiban, erőt és áldást kérve Urunktól az itt lakók számára... Néhány képet itt láthatsz!
13: Csíkszentdomokoson gyűltek össze az erdélyi segítő nővérek, tartományfőnöknőjük, Stefanie nővér látogatása alkalmából. Szombat este pedig szentmisét ünnepeltünk, közösen... A nővérek honlapja itt!
3: A kolozsvári piarista/egyetemi templom betleheménél imádkoztunk régi diákjainkért és a mostani segítőkért. Fodor György konfráterünk szervezi évek óta a véndiákok összejöveteleit, valamint a házsongárdi temető piarista sírkertjének gondozását...

A lap elejére