Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Diákok >

Csángók Gyimesben és Moldvában

A gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumban Berszán Lajos atya kezdettől fogva, sokszor kérte segítségünket lelki programokban, diákok gyóntatásában. Honlapjuk: Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium


A Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége is felkért bennünket 2009-ben, hogy lelkiségi programokat és magyar ill. német nyelvi korrepetálásokat tartsunk a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségében. Honlapjuk: www.rmpsz.ro/web2/, Facebook oldaluk
Néhány régebbi felvétel
Hírszemle
2017. június 14: "Megtartottuk évzáró misénket és tanévértékelő beszélgetésünket. Erre az alkalomra is a Piarista Tanulmányi Ház kertjében gyűltünk össze. A szabadtéri misét követően minden diák és nevelő beszámolt a tanévről, számba vettük sikereinket, kudarcainkat... Vacsorára szalonnát, kolbászt sütöttünk és - hogy jó kedvvel, vidáman búcsúzzunk az évtől és ugyanúgy készüljünk a következőre - sötétedésig táncoltunk, énekeltünk a tűz körül." (Gabi nevelőnő) Képeket itt találsz!
2017. június 9: A CSTK végzősei számára az alábbi Emlékkönyv készült... Itt megtekinthető.
2017. június 8: Búcsúvacsorát tartottunk a CSTK végzősei számára. Emlékekkel, ölelésekkel... Néhány képet itt találsz!
2017. május 15: Ferencz Gabriella vezetőnő beszámolója a CSTK Nevelők - Szülők - Oszik találkozójáról! Beszámoló és képek itt!
2017. május 12: A csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének nevelői találkozót szerveztek, melyre a Csíkszeredában tanuló diákjaik tanárait, valamint a moldvai és gyimesi falvakban élő szülőket hívták meg. A találkozót Ferencz Gabriella vezetőnő szervezte: megbeszélések, ismerkedés, ételkóstolás, diákműsor, fergeteges táncokkal. Öröm volt látni a szülők arcában gyermekük vonásait, ill. a diákok vonásaiban szüleikét. Néhány képet itt találsz!
2017. április 13: Húsvéti készülődés a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségében... Néhány képet itt találsz!
2017. április 12: "Szívünk, lelkünk most kitárjuk, utad, Jézus, veled járjuk..." A csíksomlyói kegytemplomban jártunk keresztutat a CSTK tagjaival. Furulyaszó és aranyesőágak, imádság és csend... Jézus és a mi stációink... Néhány képet itt találsz!
2017. március 21: Ferencz Gabriella beszámolója a Domokos Pál Péter-napról, sok fényképpel! Itt!
2017. március 18: 25 éve halt meg csángók kutatója, Domokos Pál Péter néprajzkutató. A Piarista Tanulmányi Házban tartottunk egész napos megemlékezést a Csíkszeredában továbbtanuló csángó diákok részére, Ferencz Gabriella vezetőnő szervezésében. Az előadásokról Borbáth Erzsébet nyugdíjas igazgatónő és Halász Péter néprajzkutató gondoskodott. A konyhában Hajni nevelő szorgoskodott. Az énekeket és játékokat Ferencz Gabriella vezette. Néhány képet itt találsz!
2017. február 4: Életének 48. évében Budapesten szívelégtelenségben elhunyt Solomon Adrián, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) volt elnöke. Temetése Lujzikalagorban, szülőhelyén volt. Sokan imádkoztunk érte, gyermekeiért, itthoni és távoli csángókért... Magyarul is. Híradást itt olvashatsz.
2017. január 16: Január 16-án tartottuk a "Csángó Bentlakás" új helyén, a Kós Károly Bentlakásban a házszentelést. Nehezebb körülmények közt, Isten segítségét kérve... Néhány képet itt találsz!
2016. december 21: A Csángó Bentlakás nevelői és tanulói megajándékozták pedagógusaikat és egymást a Piarista Tanulmányi Házban. Szívtől... szívig... Néhány képet itt találsz!
2016. november 2: November elsején gyertyák fénye árasztotta el a bentlakás lépcsőit, folyosóit. Halottainkra emlékezve gyújtottunk gyertyát, távol az otthontól, távol a családjainktól, csendben, imával. Néhány képet itt találsz.
2016. október 27: A CSTK-tól a Szent Ágostonig. Moldvai és kosteleki diákok látogattak el Csíkszeredába a szüleikkel. A látogatásra olyan 7-8. osztályos diákok jelentkezhettek, akiket foglalkoztat a magyar nyelvű továbbtanulás gondolata. Magyarfaluból, Lábnikból, Külsőrekecsinből, Klézséból, Somoskából és Kostelekből összesen 49 személy jelentkezett az útra. Megtekintették az új bentlakást, a Márton Áron Főgimnáziumot, a Sapientia Egyetemet, végül a Szent Ágoston templomban, imával zártuk az együttlétet... Beszámoló és képek itt!
2016. október 4: Áthurcolkodott a Csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közössége egy még szűkebb helyre, A Székely Károly Szakiskola Bentlakásából a Kós Károly Szakközépiskola Fiúbentlakásának másfél-két felső szintjére. Próbálunk elhelyezkedni... A város nem tartott bennünket arra érdemesnek, hogy a most (magyar pénzből) megépített, új Márton Áron T.K.-ban adjon helyt. Egyébként hívtak oda, csak engem, lelkiség-szervezőnek. Maradok itt, azokkal, akik már 7 éve becsülnek. Én is őket. A CSTK facebookja itt!
2016. szeptember 21: Az előző évekhez hasonlóan közösségünk ezt az évet is a kilencedikes diákok felkészítő táborával, valamint egy csapatépítő nappal kezdte... A mai nap pedig a Szent Ágoston Plébániatemplomban tartottuk az évkezdő Veni Sancte szentmisét, kérve Kalkuttai Teréz anya, Kalazancius, Szent Ágoston és Szent Mónika fenti támogatását. A CSTK facebookja itt!
2016. június 23: A CsTK tanévzáró szentmiséjét tartottuk a Szent Ágoston Plébániatemplomban. Témánk: Nem mindenki mehet be a Mennyek országába, aki csak mondja: Uram, Uram, hanem aki meg is cselekszi az Atya akaratát...
2016. június 17: A Csángó Továbbtanulók Közössége a bentlakási napok keretében péntek délután és este házunkban tartott kerti partit. A nagy hőségben jólesett lehűlni a házban, kiskanalak segítségével, majd nosztalgiázni az elmúlt év(ek)ről. Utána játékos csoportmunka a kertben (annak bemutatása, hogy mi is ez a bentlakás), versenyfeladatok, közben mics-sütés, majd szabadtéri táncház. Esti imával zártunk... Néhány képet itt találsz!
2016. június 11: A Csángó Továbbtanulók Közössége újabb diákokat búcsúztatott. Szorgalmukkal, hozzáállásukkal mindannyian iskolájuk színe-javához tartoztak. Isten áldjon Benneteket... Néhány képet itt találsz!
2016. június 3: Két nappali tagozatos és egy esti osztály, összesen negyvenhat diák ballagott el péntek délelőtt a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskolában. Az időjárási viszonyok miatt az ünnepséget idén a tornateremben tartották meg. Sok kedves arc, 4 év emlékei, tanárok és diákok közt... Videó-összefoglalót itt láthatsz!
2016. június 1: 83 szakközépiskolát és 44 szakiskolát végzett diák ballagott el szerdán a csíkszeredai Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző falai közül... Négy év munkája és szeretete... Videó-összefoglalót itt láthatsz!
2016. május 10: A CSángó Továbbtanulók Közössége Ferencz Gabriella vezetőnő szervezésében vendégül hívta a diákokat tanító osztályfőnököket, tanárokat, önkénteseket. Heteken át tartott a készülődés, majd kedd délután 5-től kerekasztal-beszélgetés következett. Ezután egy színvonalas kiállítást tekinthettük meg, majd a diákok zenés-táncos műsorát, amelyben bemutatták a gyimesi és a moldvai viseleteket is. Végül megkóstoltuk a csángó ételek finomságait, amik a szülők készítettek és hoztak! Köszönet mindenkinek a szép délutánért-estéért! Néhány képet itt láthatsz!
2016. április 16: Moldvai nyolcadikos diákok látogattak el a CSTK-ba. Ők azok, akik ősszel Csíkszeredában szeretnék tovább folytatni tanulmányaikat. A város és a Bentlakás bemutatása után a szórakozásra is jutott idő, sétálás és fagyizás a tavaszi napsütésben a városban, este pedig a Csíkszeredai Piarista ház kertjében grillezés. A talpalávalót a "zenészeink" húzták,a gyimesi és moldvai táncházban. Vasárnap a Csíksomlyói kegytemplomban volt a szentmise. Néhány képet itt láthatsz!
2016. március 3: A Csángó Továbbtanulók Közösségével keresztutat végeztünk a Szent Ágoston templom körüli kereszteknél, családjainkért, közösségünkért, bajban levőért, segítőinkért. Választ is kaptunk a végén, a nem várt, de messzecsengő harangszóban... A CSTK facebook-ja itt!
2016. január Házszentelés a CS.T.K.-ban. Immár hagyománnyá vált, hogy januárban megszenteljük a bentlakást, azokat a szobákat, termeket, ahol élnek, tanulnak diákjaink nevelőikkel, és segítik, bátorítják egymást. Krisztust hozza el hozzánk a házszentelés, hogy egész évben erőt és hitet merítsünk belőle, bármilyen nehézség vagy megpróbáltatás elé is állítson a sors... Képeket itt találsz!
2015. december 16: "Minden évben, még mielőtt diákjaink hazamennének falvaikba családjaikhoz az ünnepekre, közösen is megünnepeljük az év legszebb ünnepét, a karácsonyt. Idén a szentmisét itt a bentlakásban tartottuk... Nagyon szép és megható volt együtt zárni az évet, együtt imádkozni szeretteinkért, egymásért és közösségünkért. A misét követően kis ajándékokkal leptük meg diákjainkat, köszönet érte a Pillangó alapítványnak és a keresztszülőknek. Ezen a napon a korrepetáló tanárokról és a nevelő kollégákról sem feledkeztünk meg, kézműves ajándékokkal leptük meg őket." (Ferencz Gabriella, a CSTK vezetője) Képeket itt találsz!
2015. október 29: Rendhagyó gólyabálra került sor a Székely Károly Szakközépiskola étkezdéjében. A bált a Csángó Továbbtanulók Közössége és a Székely Károly Szakközépiskola végzős diákjai szervezték a kilencedikesek számára. A témát közösen választották: egy guzsalyast. Szép színes forgatag volt háromféle viselettel és dallamvilággal. A guzsalyas után a próbák következtek, ahol a kilencedikes diákok ügyességüket és leleményességüket bizonyíthatták. A vacsora után a zsűri kihirdette a bálkirályt és a bálkirálynőt. Az idei bálon Catana Eduard és Antal Renáta nyerte el a megtisztelő címet. Az estét gyimesi és moldvai táncházzal folytattuk... Képeket itt találsz!
2015. szeptember 22: Tanévnyitó szentmisével nyitottuk meg a tanévet a Csángó Továbbtanulók Közösségében. Beszámolót és képeket itt találsz!
2015. június 18: Tanévzáró szentmisét tartottunk a ház kertjében. Mínákat adni és kapni... Felhasználni és elpazarolni... Potyázónak lenni vagy hálásnak? Erről volt szó a szentmisében. A többit olvashatod. Beszámolót és képeket itt találsz!
2015. június 17: Már hagyománnyá vált, hogy a Csángó Továbbtanulók Közösségének végzős diákjait a tanév végén megvendégelik a bentlakás nevelői. Ez az este nem csak a vacsoráról szól, hanem a diákjainktól való elbúcsúzástól, a bentlakástól való megválásról. Beszámolót és képeket itt találsz!
2015. május 28: Elbúcsúztak iskolájuktól és diáktársaiktól, tanáraiktól a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola végzősei csütörtökön. Az iskolacsengő jelképesen öt szakközép- és egy szakiskolai osztály tanulóinak szólalt meg utoljára, összesen 125-en ballagtak. Köztük hatan a CSTK-ból... Képösszefoglalót itt találsz!
2015. május 16: Vidám hétvégét töltöttünk együtt, ugyanis az elmaradt majálist tartották meg a CSTK-ban. Itt olvashatsz-nézgelődhetsz a hétvégéről!
2015. május 15: Majális... a Csángó Továbbtanulók Közössége nálunk. Képes beszámoló itt!
2015. április 2: Keresztutat végeztünk a somlyói kegytemplomban a csíkszeredai csángó diákokkal. Énekek, stációk, imák közösen-egymásért-másokért... A CSTK facebookja itt!
2015. március 12: "Szívünk lelkünk most kitárjuk, Utad Jézus veled járjuk. Kérünk mélyen belevéssed Szíveinkbe szenvedésed." Keresztutat végeztünk a (a Csángó Továbbtanulók Közössége) a Szent Ágoston templom körül. Az esti szürkületben megemlékeztünk imáinkban családjainkról, segítőinkről, a bajbajutottakról, áldozatokról. Közben hallatszott a gépfegyverek ropogása a hegyoldalról, de a harang zúgása is fentről. Gondviselésszerűen... Néhány képet itt találsz.
2015. január 12: „Új esztendőben, új szívekkel, dicsérünk Jézus, énekekkel” - házszentelés a bentlakásban. Megáldottuk a csángó közösség épületérészét, nevelőszobáját, és minden (lakó)termét. Azért imádkoztunk szobáról-szobára haladva, hogy megmaradjon az itt lakókban és nevelőikben az egészség, a szeretet és a tanulás-fejlődés iránt érzett elkötelezettség. Néhány képet itt találsz.
2014. december 18: A CSTK diákjai és nevelői minden közösségüket segítőt megleptek saját készítésű kedves ajándékokkal... A nevelői szobában megénekeltek bennünket, korrepetáló tanárokat, miközben teáztunk... Néhány képet itt találsz!
2014. december 17: Kollégiumi karácsony a CSTK-ban... Készülődések és ünnepség... Képeket itt láthatsz!
2014. december 14: Meggyújtottuk a 3. gyertyát is a CSTK-ban. Fekete István: Karácsony éjjel c. novellájával hangolódtunk... A novella meghallgatható a Mária Rádió egy adásában is!
2014. december 7: Meggyújtottuk a 2. gyertyát is az adventi koszorún a CSTK-ban. Móra Ferenc: A szánkó c. elbeszélésével hangolódtunk...
2014. december 4: Mikulásjárás a CSTK-ban. Tíz napja tették bele az összes diák és nevelő nevét egy kalapba, majd a gondosan megvásárolt és összeállított ajándékokat ma este adták át. "Így válhattunk néhány pillanatra mi is Mikulássá." De mert a Mikulás nagyon figyelmes, minden egyes diáknak hozott egy-egy pár zoknit, hogy meg ne fázzanak, egy mandarint és néhány szem szaloncukorkát is... Néhány képet itt találsz!
2014. november 21: Videóösszefoglaló az előadásról! Itt!
2014. november 20: Osztályfőnökök találkozója volt Ferencz Gabriella vezetőnő szervezésében, "Elfogadni és elfogadtatni" beszélgetési témakörben a Csángó Továbbtanulók Közössége diákjainak érintett osztályfőnökei számára, a Székely Károly Szakközépiskola multifunkcionális termében. Ezt követően a "Mikor Csíkból kiindultam" című előadásban gyönyörködhettünk, melyet Ferencz Gabriella és Fekete Rita betanításában a diákok adtak elő. Megkönnyeztük... Képeket itt találsz!
2014. október 31: Gyertyát gyújtottunk, így emlékeztünk halottainkra. Sok diákunk a távolság miatt nem tud hazamenni, hogy eltávozott szerettei sírján gyújthassa meg a gyertyát. Ezért emlékeztünk meg róluk este, közös imával, énekkel a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségében. Imákkal...
2014. október 18: A Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület emlékérmet adott át Csíkszeredában. Az érmet olyan személyek, közösségek kapják, akik kiemelkedő munkájukkal hozzájárulnak a csángó magyarok megmaradásáért. Ebben az évben két érmet adtak át. Az egyiket Halász Péter, csángó kutató kapta. Az érem másik tulajdonosa a Csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének bentlakása. Az érmet Ferencz Gabriella, a kollégium vezetője vette át. A bentlakásban komoly, szakmai pedagógiai-nevelői munka zajlik. A továbbtanuló diákok minden támogatást megkapnak ahhoz, hogy jól tanuljanak, sikeresen érettségizzenek. Visszatükröződik a gyermekeken az az igényes rendszabályzat, amely szerint élnek, ugyanakkor az a szeretet is, amellyel körülveszik(szük) őket nevelőik. 4 éve segítjük mi, piaristák is ezt a nevelőmunkát. Beszámoló és képek itt!
2014. szeptember 18: Veni Sancte szentmisét tartottunk a Szent Ágoston Plébániatemplomban, a Csángó Továbbtanulók Közössége, nevelők, korrepetáló tanárok, díszvendégek és akikért dolgozunk: diákjaink... Facebook-juk itt!
2014. június 19: Szentgyónással összekötött Tedeumot tartottunk a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének. Zengő énekekkel, kenyeres-elmélkedéssel (Úrnapja), egymás megajándékozásával, Sík Sándor versével, jókedvvel. Testvériesen. Hálaadással eredményekért, családért, segítőkért... "Téged Isten dicsérünk..." Képeket itt találsz!
2014. június 11: A végzős csángó diákok számára készítettek a nevelők gyertyás, szeretetteljes búcsúvacsorát. Az önkéntes segítőtanárok is hivatalosak voltunk... Képeket itt találsz!
2014. május 25: Csángóföldön. A mostani útnak tizenöten vágtunk neki. A ragyogó jó időben először Klézsére értünk, ahol Botezatu Viktória hagyományőrző-oktató fogadott bennünket a saját házában kialakított oktatási helyszínen. Klézsén, a moldvai magyar oktatási program történetének meghatározó helyszínén, az Istoc házaspár vendégszeretetét élveztük. Klézséről a keleti végekre vettük az irányt, esti szállásunk helyszínét, Lábnyikot és Magyarfalut látogattuk meg. Az éjszakát Lábnyikban töltöttük. Vasárnap "innapra" vártak bennünket, Külsőrekecsinbe a búcsú napján érkeztünk. Színes forgatag fogadott minket és kedves vendéglátók. Öröm volt találkozni utunkon diákjainkkal és szüleikkel! Képeket itt találsz!
2014. május 17: Tarka, táncos kedvű forgataggá vált vasárnap a szejkefürdői rét a negyvennyolcadik alkalommal megrendezett Szejke Népzene- és Néptáncfesztiválon. A sokszínűség jegyében zajlott rendezvény gálaműsorán napsugarak koronázták meg az országban élő kisebbségektől virágzó tömeget. A csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közössége (Ferencz Gabriella vezetésével) is nagy sikert aratott! Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. április 9: Nagyhétre készülve lelki-délutánt tartottunk a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségében (vagyis a csángó bentlakásban). Délutáni szentgyónási alkalom, majd keresztút a közelben levő Szent Ágoston Plébániatemplom körül (ahová szentmisére járnak vasárnaponként). Ének, egyéni imák, egy-egy szál virág... Nemcsak mi, felnőttek vettük komolyan... Képeket itt láthatsz!
2014. április 7: Az Iskola másként - héten a bentlakásokban is másként zaljik az élet... Tojást festve, képeslapokat készítve, focizva, facebook-ozva...
2014. április 5: Három faluba tettünk kirándulást tanárok-nevelők Ferencz Gabriella szervezésében: a moldvai Gajdárba és Pusztinába, valamint a gyimesi Kostelekbe. Az áprilisi időjárás huncut volt velünk: napsütéses Csíkból indultunk, esős Moldvába érkeztünk, Kostelek felé már óriási pelyhekben hullt a hó, s aztán a behavazott Gyimeseken jöttünk, vissza a napos Csíkszeredába. Nagy megbecsüléssel fogadtak,ahogy mi is igyekeztünk megtisztelni családlátogatásainkon a szülőket, falustársaikat. Diákjaink most vendéglátóink voltak: szorongva kissé, de felnőttesen fogadva, készségesen, a kedvünket keresve... Előzőleg sütve-főzve, lakást csinosítva, közben szekeret szerezve, halottat siratva, szavalóversenyről érkezve... Emberi melegséget adva, s – remélem – emberi melegséget kapva. Képeket itt láthatsz!
2014. március 5: Hamvazószerda... Délutáni szentgyónással és esti szentmisével (a Szent Ágoston Plébániatemplomban) készültünk a nagyböjtre.
2014. január 9: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás és a Székely Károly Szakközépiskola bentlakásának házszentelése történt délután. Rendbetett és megszentelt szobák, gyertyák, ének... "Ó szép Jézus, ez új esztendőben, légy híveiddel..."
2013. december 18: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás tartotta karácsonyát a Szent Ágoston Plébániatemplomban. Szentmise (Isten gazdagságáról és szegénységéről), a diákok műsora, ajándékozás egy skóciai szervezet révén... Ölelések, kacagás... Képeket itt láthatsz!
2013. december 15: A harmadik gyertya is kigyulladt a Csángó Bentlakás adventi koszorúján. Ezúttal A három fenyő legendája tanított bennünket, álmokról, csalódásokról és csodákról... Itt elolvashatod!
2013. december 9: A második gyertyát is meggyújtottuk a csángó bentlakásban. Meghitt együttlét, énekekkel és imával az otthoniakért, a szerte Európában dolgozókért és a Szeredában tanulókért. "A három szív" tanításával...
2013. november 24: Tizenkettedik alkalommal rendezték meg Csíkszeredában a Csángó napot, amely a moldvai csángó kultúrát, néphagyományt ismertette. Az idei rendezvény a forrófalvi születésű minorita szerzetesre, folkloristára, Petrás Ince Jánosra emlékezett, s díszvendége Forrófalva volt, akik ízelítőt adtak a moldvai népdalokból és táncokból. A műsorban a Csíkszeredai Csángó Bentlakás lakói szép műsort mutattak be. Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2013. szeptember 19: Bensőséges Veni Sancte szentmisét tartottunk - előző nap szentgyónási előkészülettel - a Szent Ágoston Plébániatemplomban, a Csíkszeredai Csángó Bentlakás diákjainak és nevelőinek. Simon farizeusnál vendégségben, egy hívatlan asszony, majd az esti tűnődő lenyugvás Simonnál, és a boldog feltámadás az asszonynál... Néhány képet itt találsz!
2013. szeptember 13: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás előkészítő tábort tartott a 20 idei kilencedikes diáknak, magyar nyelvből és matematikából. Egy "színielőadásunk" is volt: Mátyás király és a varga. Képeket itt láthatsz!
2013. június 12: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás végzőseinek búcsúvacsorája volt ezen a napon. Az alsóbb évesek műsorral készültek, a nevelők pedig az ételről-italról gondoskodtak. Egy családias közösség jó hangulatú, kacagós-könnyes együttléte. Képeket itt találsz!
2013. június 4: Nagyon sokan köszöntötték virággal a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola végzős diákjait. Az iskola mögötti sportpályát zsúfolásig megtöltötték a szülők, barátok, rokonok. A tanintézetből tizenkét osztály diákjai ballagtak el. Köztük sok kedves ismerős... Videót itt láthatsz!
2013. május 19: Pünkösdszombat este csángómagyar misével ünnepeltünk Csíksomlyón. Viseletük színei mintha direkt piros Pünkösd szép ünnepére lettek volna tervezve, olyan szépek, és ők annyi méltósággal tudják viselni!! Jó volt a csángó misén velük együtt imádkozni-énekelni, a csíkszeredai Csángó Bentlakás fiataljaival közösen! A misét itt tekintheted meg!
2013. február 21: Úgy szerette Isten a világot... A csángó bentlakásban nagyböjti készületet tartunk minden csütörtök délután (szentgyónási lehetőség, elmélkedés, közös ima). Jézus megkísértései és mi... Képeket itt találsz!
2013. január 17: Első alkalommal történt a házszentelés-szobaszentelés - meghitt, családi körben - a Csíkszeredai Csángó Bentlakásban... Képeket itt találsz!
2012. november 13: A Csíkszeredai Csángó Bentlakásban Ferencz Gabriella igazgatónő szervezésében zajlott megbeszélés fehér asztalnál a csángó diákok nevelői és osztályfőnökei közt, majd ezt követte a diákok műsora, falvaik bemutatása - szóban, táncban, énekben, jelenetben. Képeket itt találsz!
2012. november 1: Meghitt imaest zajlott (szentgyónással és közös imával) Mindenszentek este Ferencz Gabriella igazgatónő, a Diákbizottság (Timár Karina) és Sándor atya szervezésében. Képeket itt találsz!
2012. szeptember 27: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás Veni sanctéje zajlott a Szent Ágoston Plébániatemplomban.
2012. március 13: Nagyböjti előkészületet tartottunk a Csíkszeredai Csángó Bentlakásban: Jóléti világ és önkorlátozás. Képeket itt találsz!
2012. február 16: A Csíkszeredai Csángó Bentlakás farsangi műsora és bulija zajlott, nagy jókedvvel! Képeket itt láthatsz!
2011. december 20: A Csángó Bentlakás karácsonyi előkészülete történt szentmisével, meghitt műsorral és angyalkás ajándékozással. Képeket itt találsz!
2011. november 27: Adventi készületek a Csángó Bentlakásban: vasárnap esti adventi gyertyagyújtás énekekkel, imával, közös együttléttel. Nemcsak fejetlen szeretet. Lelki „nagytakarítások”. Ajándékkészítések... Képeket itt találsz!
2011. november 13: Tizedik alkalommal rendezték meg a moldvai Csángó napot Csíkszeredában, melyen az irodalmi-zenés műsort a csíkszeredai Csángó Bentlakás növendékei tartották. Farkas Gábor irodalomkritikus a moldvai magyar irodalom értékeiről beszélt, előadása után Duma András író, költő, Iancu Laura költő, valamint Nyisztor Tinka néprajzkutató csángó értelmiségiekkel találkozhattunk. Halász Péter néprajzkutató Lakatos Demeter emlékét elevenítette fel. A megyeháza tanácstermébe érkezőket Petrás Mária kerámiaművész és Ádám Gyula fotós alkotásai hangolták rá a csángó kultúrára. Bővebben és képekkel itt!
2011. november 3-án délután a csíkszeredai Csángó Bentlakás vezetése és diákjai vendégül látták a diákok osztályfőnökeit. A műsor legszebb része: balladák előadása szavalatban, táncban, zenében. Képeket itt találsz!
2011. október 6: Elsőpéntekre készülve a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tartott gyóntatást és szentmisét Emil atya.
2011. június 16: A szeredai Csángó Bentlakás Te Deumját tartottuk a Szent Ágoston templomban.
2011. június 4: Városismereti akadályverseny zajlott a szeredai Csángó Bentlakás jelenlegi és leendő diákjai számára. Az esős akadályverseny egyik állomása a Tanulmányi Ház volt, ahol száraz törölközők mellett színészi feladatokat kaptak a csapatok: pantomimjelenetet kellett bemutatniuk egy-egy evangéliumi példabeszédből. Képeket itt találsz!
2011. május 29: Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium kicsengetése, lovasfelvonulással, szentmisével, a püspök atya celebrálásában.
2011. március 31-én este a Csángó Bentlakásban meditációs keresztutatat végeztünk Józsa Csaba igazgató segítségével (Mel Gibson passiójának képeiből).
2011. március 3-án délután Emil atya Arthur ferences házfőnök atya társaságában Gyimesfelsőlokon tartott lelki délutánt a diákoknak. Képeket találsz itt!
2011. március 3-án este a Csíkszeredai Csángó Bentlakás farsangi műsort rendezett, jelmezbemutatókkal, színdarabokkal. Képeket találsz itt!
2010. december Adventi gyertyagyújtást tartott Sándor atya vasárnap esténként a Csángó Bentlakásban. Archaikus és újabb adventi énekek mellett novellamesélés, majd meghitt ima tette széppé az estéket.
Vissza