Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Dióhéjban > Jeles napjaink

A Piarista Rend jeles napjai
augusztus 3

1773-ban Varsóban ezen a napon halt meg Stanisław Konarski piarista atya, a varsói Collegium Nobilium alapítója, kiváló pedagógus, akit a lengyel nép legnagyobb fiai között tart számon.
augusztus 8

Rendalapító szentatyánk életének egy szomorú eseménye fűződik ehhez a naphoz. 1642-ben Mario Sozzi atya rosszindulatú feljelentése miatt az inkvizíció fegyveresei Kalazanciust asszisztenseivel együtt a Szent Pantaleon rendházból fogolyként kísérték végig Róma utcáin az inkvizíció székhelyére Albizzi prelátus elé.
augusztus 9

A spanyol polgárháborúban, 1936-ban két piarista szenvedett vértanúságot ezen a napon Azanuy városban: Boldog Faustino Oteiza atya és Boldog Florentin Felipe laikus testvér.
augusztus 12

1619-ben ezen a napon halt meg életszentség hírében Antonio Bernardini piarista laikus testvér. Földi maradványai a Szent Pantaleon templom falában vannak emléktáblával megjelölve.
augusztus 13

1948-ban ezen a napon tette meg Kalazancius atyánkat XII. Pius pápa a keresztény népiskolák védőszentjévé, pártfogójává.
augusztus 14

1936-ban a spanyol polgárháborúban ezen a napon szenvedett vértanú-ságot Almazora városában Boldog Juan Agramunt piarista atya.
augusztus 17

1936-ban a spanyol polgárháborúban ezen a napon szenvedett vértanúságot Castellfullit de la Roca városában Boldog Enric Canadell piarista atya.
augusztus 20

1936-ban a spanyol polgárháborúban ezen a napon szenvedett vértanúságot Vallibona városában (Castellón tartományban) Boldog Maties Cardona piarista atya.
augusztus 25

Kalazanci Szent József, rendalapítónk ünnepe


augusztus 27

1648-ban a mai napon temették el Kalazanci Szent József holttestét a Szent Pantaleon templomban.
augusztus 27

1964-ben ezen a napon alakult meg az argentín rendtartomány.


A kialakításnál Ruppert József piarista rendtársunk összeállítását vettük alapul.
A lap elejére