Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Lelkipásztorkodás

A csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián vasár- és ünnepnapokon rendszeresen lelkipásztorkodunk (misézések, gyóntatások). A plébánia által szerkesztett újságba besegítünk (Krisztus világa - erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja). Gyakran gyóntatunk a csíksomlyói ferences kegytemplomban. Időnkhöz-erőnkhöz mérten bekapcsolódunk a környék (Felcsík, Alcsík) lelkipásztorkodásába (búcsúk, ifjúsági napok, előadások).A csíkszeredai plébániák honlapjai: Szent Kereszt Plébánia, Szent Ágoston Plébánia
A csíkszeredai Búzamag Közösség honlapja: www.buzamag.ro
Átfogó honlapok: www.romkat.ro, www.katolikus.ro
Glória TV: www.gloria.tv
Vasárnap katolikus hetilap: http://vasarnap.katolikhos.ro/


Csíkszeredában


Csíksomlyón és a környéken


Psallite
Hírszemle
2022. május 7: Elsőszombat, a hagyományos ünnepélyes Mária-köszöntőn gyóntattunk hosszan... A liturgia megtekinthető itt!
2022. március 30: Krisztus világa, 2022. március. Itt lapozható!
2022. március 19: Március 18-a és 20-a között szervezték meg a férjek és édesapák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban. Az idei központi témánk: a férj és édesapa munkája. Szombat este sok gyónót fogadtunk... Beszámoló itt!
2022. március 5: Március 4-6. között tizenharmadik alkalommal szervezték meg a feleségek-édesanyák lelki hétvégéjét a csíksomlyói Jakab Antal Házban, amelynek központi kérdése az idén: hogyan küzdjünk meg a veszteségeinkkel? Sok gyónó-lelkibeszélgető volt szombat este... Beszámoló itt!
2022. február 20: Kapható a Krisztus világa havilap februári száma. Itt lapozható!
2022. január 20: Megjelent a Krisztus világa havilap januári száma. Itt lapozható!
2022. január 1: Ünnepélyes Mária-köszöntő volt az év első napján, elsőszombaton a Csíksomlyói kegytemplomban. Volt kikért imádkoznunk... Itt végigimádkozható.
2021. december 30: Már rég megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma. Itt lapozható!
2021. december 20: A nagycsaládosok előkarácsonyát ünnepeltük, szentmisével, énekekkel, ajándékozással, agapéval.
2021. december 4: Megtartották Csíksomlyón az idei utolsó ünnepélyes elsőszombati Mária-köszöntőt. A ferences Mária-kegyhelyre ezúttal is több száz zarándok érkezett Székelyföld különböző településeiről. Gyimesi és sepsiszentgyörgyi hívek vezették az imaórát. Az ünnepi szentmisét Guia Hugó OFM, a kegytemplom igazgatója mutatta be. Sokat gyóntattunk... Beszámoló itt!
2021. november 15: Megjelent a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt lapozható!
2021. október 8: Megjelent a Krisztus Világa havilap októberi száma! Itt lapozható!
2021. október 2: Ünnepélyes Mária-köszöntőn imádkoztunk, gyóntattunk október első szombatján Csíksomlyón. Kegyelem-áradások... Itt!
2021. szeptember 10: Megjelent a Krisztus világa havilap sze0ptemberi száma, az Eucharisztia jegyében! Itt lapozható!
2021. augusztus 7: Elsőszombati Mária-köszöntőn segédkeztünk, gyóntatással. Kedves kosteleki diákjaink is ott voltak a Csángó Bentlakásból, a körmenetben... Néhány képet itt találsz!
2021. augusztus 6: Orbán László gyergyóremetei plébános naplójegyzeteit ismertetjük Ferencz Kornéliával a Mária Rádióban, péntek esténként fél 9-től, 25 percben.
2021. július 31: A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készültünk szentségimádással a Szent Kereszt templomban minden hónap utoló szombatján...
2021. július 30: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap július-augusztusi duplaszámát! Premontreiek és Olimpia, koldusok és idegenek, CSIT és NEK... Itt lapozható!
2021. július 24: Szent Kinga búcsúnk volt Szécsényben. Az újmisés Küsmődi Csongor atya áldásában részesülhettünk...
2021. július 3: Az Erdélyi Főegyházmegye ministránstábora zajlott Simó Gáspár atya főszervezésében. Színes programok, sok résztvevő, sok segítő. A papi-szerzetesi hivatásokról is volt egy beszélgetésünk... Beszámoló itt!
2021. június 27: Az érettségi vizsgát megelőző napon, Szent László ünnepén diák, szülő, tanár és a hívő közösség együtt kértük Isten áldását a vizsgázó diákokra. A csíkszeredai Szent Ágoston templomban megtartott ünnepi szentmise előkészítését a Szociális Testvérek Társaságának kültagsága vállalta magára. Beszámoló itt!
2021. június 15: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap júniusi számát. A tartalomból: Szív, a legismertebb ősszavunk, Belon Gellért a vánkosról, Egy csodás rendezvény: ezer székely..., A kolozsvári egyetem és épületeinek története, Balázs Kornél írása, Kétszablya, egy bot, Borsodi L.László: Nélküled, A barátságról Bács Béla, A medjugorjei jelenésekről Bakó M.Hajnalka... Itt lapozható!
2021. május 23: Kedvenc fotóink a csíksomlyói búcsúról (a Székelyhonról). Itt!
2021. május 22: Jöjj, Szentlélek Úristen... A megszokottnál kevesebben, de így is szép számban vettek részt szombaton az idei csíksomlyói búcsún. Meg is telt zarándokokkal a somlyói hegynyereg. Sokat gyóntattunk, áldoztattunk. Eljött... Videóösszefoglalás itt.
2021. május 10: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap áprilisi számát. A tartalomból: Ünnepek hónapja, Örök evangélium, Kegyes atyák Erdélyben, Ballagások időszaka, Zsehránszky István és Bács Béla János írásai, Koncertek és Mese, EMKE díjazottak, Böldog Tössi Erzsébet... Itt lapozható!
2021. április 7: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap áprilisi számát. A tartalomból: Érseki üzenet, Vissza a jövőbe, Belon Gellért elmélkedése Tamásról, Kegyes atyák és az Úr kutyái, Bolondos Gyurka, Az erdő ébredéséről Fekete István tündéri novellája, Szent Bernadett életéről... Itt lapozható!
2021. március 10: Elkészítettük a Krisztus világa havilap márciusi számát! A tartalomból: Ismerd meg Tenmagad!, Belon Gellért Nikodémusról, Az Úr kutyái, Regásiasítás, Tompa László költészetéről, In memoriam Farkas Árpád, Interjú Molnár Levente operaénekessel, A pipakupak gyerek meséje, Molnár Lajos kvíz, Sík Sándor tavaszhívogató verse... Itt lapozható!
2021. február 13: Megjelent a Krisztus világa havilap februári száma! Itt lapozható!
2021. január 18: Összeállt a Krisztus világa havilap januári száma! Itt lapozható!
2020. december 10: Megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma! Itt lapozható!
2020. november 11: Megjelent a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt lapozható!
2020. október 9: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! A tartalomból: Szívünkbe vésve, Mérlegeljünk, A Nagyúr, Nézőpont, Magyarok Nagyasszonya... Itt lapozható!
2020. szeptember 10: Összeállt a Krisztus világa havilap szeptemberi (vírusmentes) száma. Itt lapozható!
2020. augusztus 29: Felszentelték Csíksomlyón Kerekes László püspököt. Beszámoló itt!
2020. augusztus 28: Ünnepélyes szentmise és előadás keretében emlékeztünk meg boldogemlékű Márton Áron püspökről születésének 124. évfordulóján szülőfalujában, Csíkszentdomokoson. Beszámoló itt!
2020. augusztus 15: Összeállt a Krisztus világa havilap augusztusi száma! Itt lapozható!
2020. július 16: Összeállt a Krisztus világa havilap júliusi száma! Itt lapozható!
2020. július 5: Folyó év augusztus 1-jével az alábbi személyi változásokat rendelte el Kovács Gergely érsek a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében. Itt olvasható!
2020. június 15: Megjelent a Krisztus világa havilap júniusi száma! A tartalomból: Visszarendeződés, Az igazak vére, Bölcső és bagoly, Jézus szelid szíve, Szent II. János Pál pápa, A kakaska és a jércike, Derűs oldal... Itt lapozható!
2020. május 14: Megjelent a Krisztus világa havilap összevont április-májusi száma! Itt lapozható!
2020. március 14: Nagyböjti lelkinapot tartottunk a Búzamag karizmatikus közösség számára. Az elmélkedés 3 hegyről szólt: a Megkísértés hegyén, a Tábor hegyén és a Koponyahelyen, eközben János apostollal voltunk Jézus közelében. A Közösség honlapja itt!
2020. március 10: Összeállt a Krisztus világa folyóirat márciusi száma! Itt lapozható!
2020. február 22: Püspökké szentelték és hivatalába iktatták Kovács Gergely érseket. Beszámoló itt!
2020. február 7: Összeállt a Krisztus világa folyóirat februári száma! A tartalomból: interjú Kovács Gergely leendő érsekünkkel, írások Dsida Jenőről, Kristófokról, elmélkedés a türelemről és az almáról, Esti háladal, mese és tréfák... Itt lapozható!
2020. január 10: Összeállt a Krisztus világa folyóirat januári száma! Itt lapozható!
2019. december 24: Egésznapos gyóntatással készülhettek a hívek az ünnepre a csíksomlyói kegytemplomban. Elkelt a segítség a sok gyónóhoz...
2019. december 20: A csíki nagycsaládok számára karácsonyváró ünnepet szervezett Dánél Sándor elnök, a Szent Ágoston plébániatemplom egyik nagytermében. A szentmisén a Lux aurumque kamaraegyüttes csodálatos éneke volt velünk. A gyermekek a sok-sok ajándéknak örvendtek.
2019. december 14: Idén hetedik alkalommal szervezték meg Csíkszeredában a hagyományossá vált karácsonyváró rendezvényt, a Családok Adventjét a KCSSZ - Családlánccal. Köszöntő beszédek, ima, vásár, foglalkozások. Szeretetben... Beszámoló itt!
2019. december 5: Megjelent a Krisztus világa ezévi utolsó száma! A tartalomból: Adventben, Karácsonyi ötletek, Mária Légió, Az inkák honában, Kós Károly, Tudatosan a jelenben élni... Itt lapozható!
2019. október 28: Összeállt a Krisztus világa havilap novemberi száma! A tartalomból: Elcsendesedés hónapja, Ghika Mária hercegnő lelkisége, Érdemkeresztes katona, Áprily Lajos költészetéről, Charles Darwin, Katolikus fiatalok a mindennapokban, Terence Hill és a hit, A kóró és a kismadár... Itt lapozható!
2019. október 5: Ünnepélyes Mária-köszöntőn vettünk részt szombat este, a Missziós kereszt, benne egy Szent Kereszt ereklye közelében. Sok gyónó, szívbeli imádságok... Itt követheted!
2019. október 1: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! A tartalomból: Önmagát pazarló nemzet, Október 6., Hogyan imádkozzuk a rózsafüzért, Kányádi Sándorra emlékezve, A gyermekkori félelmek - és sok érdekes egyéb! Itt lapozható!
2019. szeptember 6: Összeállították a Krisztus világa havilap szeptemberi számát. Itt lapozható!
2019. július 7: Meglejent a Krisztus világa havilap nyári, összevont száma. A tartalomból: Ferenc pápa üzenete, Ahogyan Isten szól, A hercegorvos nyomában, A betegápolásról, Portugáliai Szent Erzsébet, Jótett helyébe jó közérzetet várj, Az intimitásról - fiataloknak, A Mese Birodalmában, Régi székely anekdoták... Itt lapozható!
2019. június 26: A Szent Kereszt Plébánia szervezésében háromnapos ministránstábor volt: Csíkszentdomokos, Gyergyószentmiklós, Hargitafürdő helyeket érintve. Közben érintették a Fagyigyárat is, no meg a Kossuth sziklát. Szerzeteseket is körbejártak: a segítő nővéreket, a pálos atyákat és a piaristákat. Sok segítő kéz a programokban és a konyhában, sok jókedvű fiú és leány a táborban. Néhány képet itt találsz!
2019. június 9: A Székelyhon kollegái a keresztalják hajnali indulásától a zarándokvonat beérkezésén keresztül a búcsús szentmise végéig követték az eseményeket. Összefoglaló hangulatvideó, zenei aláfestéssel. Itt!
2019. június 6: A hargitafürdői kistemplomban volt esti szentmise, a 2 ünnep közt, egy elhunyt édesanyáért, miközben a somlyói kegytemplom kórusa énekelt csodálatosan. Botond testvér távollétében volt tanára végezte a szentmisét. A szentmisét itt követheted.
2019. május 23: Összeállt a Krisztus világa havilap júniusi száma! A tartalomból: A pápa érkezéséről, A csíksomlyói kegyhely történetéből, Écsy László atya, Őrvidéki séta 4., Katolikus fiatalok a mindennapokban, Újabb kalandok a Mese Birodalmában... Itt lapozható!
2019. május 8: Szerda esténként szentmisére, lelki gondozásra kért fel a Márton Áron Tehetséggondozó Központ vezetője, Ráduly Annamária. Az első alkalom lelkes-szép volt...
2019. május 1: Megjelent a Krisztus világa havilap májusi száma! A tartalomból: Május Királynője, A csíksomlyói kegyhely történetélből, Mester és tanítvány, Őrvidéki séta 3., Tavaszi életérzésn Anyám szavai, Újabb kalandok a Mese Birodalmában... Itt lapozható!
2019. március 30: Megjelent a Krisztus világa áprilisi száma! A tartalomból: A csíksomlyói kegyhely, Őrvidék bemutatása, Édesanyám imakönyve, Kőrösi Csoma Sándor, Irigység palotájában... Itt lapozható!
2019. március 16: A Búzamag Karizmatikus Közösség nagyböjti lelkinapján sok gyónó is volt... A Közösség honlapja itt!
2019. március 9: Március 9-11. között a csíksomlyói Jakab Antal Házban tizenegyedik alkalommal szervezték meg a feleségek és édesanyák lelki hétvégéjét, Értékes vagy! címmel. A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központjának munkacsoportja által előkészített rendezvényen idén közel másfélszáz feleség és édesanya vett részt. Sokat gyóntattunk is. Beszámoló itt!
2019. március 5: Megjelent a Krisztus világa havilap márciusi száma! A tartalomból: Angyal a mozgólépcsőn, Nagyszombat másképp, Női dolgaink, Érdek, Krisztusba oltódva... Itt lapozható!
2019. március 2: Elsőszombati Mária-köszöntő a csíksomlyói kegytemplomban. Itt követheted!
2019. február 23: Február 22-24. között 11. alkalommal került megrendezésre a férjek és édesapák lelkinapja Csíksomlyón „Hivatásunk az imádság” mottóval. A Gyulafehérvári Főegyházmegye családmunkacsoportja által meghirdetett lelki programra idén már több mint százhatvan férj és édesapa jelentkezett. Előadások, beszélgetések, szentségimádás és szentgyónások... Segítettünk. Híradást itt olvashatsz!
2019. február 6: A szociális testvérek (Anna, Ibolya és Magdolna testvér) Kísért Imádság Hetét szerveztek, sok jelentkező számára. A nyitó szentmisén együtt imádkoztunk.
2019. január 26: A Krisztus-hívők egységéért végzett imanyolcadra január 20–27. között került sor. Liturgiáját az indonéz keresztény testvérek állították össze, központi igéje így hangzik: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj…”
2019. január 25: Összeállt a Krisztus világa havilap februári száma. A tartalomból: Csodálatos az Úr útja, Názáret a pénztárnál, Boldogabb gyermek, Álmos, szakrális király, Muravidéki Értéktár 3, A szentatya látogatására készülve... Itt lapozható!
2019. január 2: Megjelent a Krisztus világa havilap januári száma. A tartalomból: Akiért megéri odaadni mindent, A napkeleti bölcsek, Gyermekeink érzelmei, Muravidéki Értéktár 2, újabb kaland a Mese Birodalmában, Januári kamraszemle... Itt lapozható!
2018. december 21: Tamás József püspök atya karácsony előtti fogadásra hívta a környék papságát és civil vezetőit. A szép ünnepségen a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai Gyermekkórusa énekelt.
2018. december 16: Nagycsaládosok karácsonya. Iochom Zsolt fotóművész felvételeit itt láthatod!
2018. december 15: Csíkszeredai sokgyermekes családok gyűltek össze szombaton este, hogy karácsonyra hangolódjanak az adventi időszakban, és közösen ünnepeljenek a Szent Imre Ifjúsági Központban. Dánél Sándor, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért elnöke volt a főszervező, Farkas Balázs konzul a díszvendég, a gyermekek pedig a megajándékozottak. Híradást itt találsz!
2018. november 30: Megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma! A tartalomból: Kezdetben nem volt más, csak a kegyelem, Furcsa készülődés, furcsa tipp, Napkeleti bölcsek, Muravidéki Értéktár, Ferencz Imre verse, Karácsony egyszerűbben... Itt lapozható!
2018. november 8: Megjelent a Krisztus világa havilap novemberi száma! A tartalomból: Úton lenni, kivel? Héttorony és Makovecz, Éhező szív, kíváncsi lélek, Az irgalmas szamaritánus Gyulafehérváron, Vajdasági Értéktár, Szent Erzsébet,Újabb kalandok a Mese Birodalmában... Itt lapozható!
2018. október 13: Kövess engem – Több mint 1000 katolikus hívő keresztény vett részt október 13-án szombaton, Az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás 15. találkozóján, Csíkszeredában, az Erőss Zsolt Arénában. A reggel kilenctől este hét óráig tartó rendezvényen a dicsőítéseket a marosvásárhelyi Magvető közösség dicsőítő csapata végezte, imák, közbenjárások, fiatalok tanúságtételei hangzottak el. Az esemény fénypontja a meghívott előadó, Noel Circhop máltai evangélistának háromrészes előadása volt. A találkozó zárásaként Tamás József segédpüspök celebrált szentmisét. Egész nap sokan gyóntak... Rövid összefoglaló itt!
2018. október 4: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! A tartalomból: Ne veszítsétek el bizalmatokat!, Ég és Föld között Istennel, Romzsa Tódor vértanú püspök, Vajdasági lakodalmasok, Mosolyországban, Kállay Emil atyára emlékezve... Itt lapozható!
2018. szeptember 3: Megjelent a Krisztus világa havilap szeptemberi száma. A tartalomból: Tudósok hite és Költők vallásos versei, Csíksomlyói kérdések és Vajdasági értéktár, Mindenütt jó, de legjobb együtt és otthon... Itt lapozható!
2018. augusztus 25: Felszentelték a csíkszentdomokosi megújított Márton Áron Múzeumot a hétvégén, a püspök születésnapja alkalmából szervezett megemlékezésen. A szombati ünnep szentmisével kezdődött, melyet Jakubinyi György érsek celebrált (megemlékezvén a nap szentjéről, Kalazanci szent Józsefről is!)majd Csiby László plébános felolvasta Márton Áron püspök 1972. október 29-én Csíkszentdomokoson elmondott szentbeszédét. Ezután egy 1972-ből való rövidfilmet tekinthettünk meg, majd következett a Múzeum megáldása. Híradást itt olvashatsz!
2018. augusztus 15: Néhány fénykép a CSIT-ről. Itt!
2018. augusztus 14: Kedden, augusztus 14-én kezdődött a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági rendezvénye, a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó, a CSIT. A 14 és 30 év közötti fiatalokat megszólító, szombatig tartó rendezvénynek, akárcsak a korábbi években, idén is a dévai Szent Ferenc Alapítvány Szent István Kollégiuma és a hozzátartozó Mária-kert adott otthont. Híradást itt olvashatsz!
2018. június 28: Elkészült a Krisztus világa havilap nyári dupla száma. A tartalomból: Tanúságtételek és CSIT, Szent Kinga és nyári tippek családoknak, Róma és Vajdaság, mese és derű... Itt lapozható!
2018. június 24: Évek óta a Csíkszereda határában fekvő Szécseny városrészben ünnepeljük vasárnaponként a szentmisét, a tisztára sepert, virágcsokros "Názáreti ház"-ban. Padokon ülve, kisgyermekes családok és nyugdíjas nagyszülők, megbízva egymásban hívő és pap. Jó szót adva és jó szót kapva. Télen dobkályhával fűtve...
2018. május 31: Elkészült a Krisztus világa havilap júniusi száma. A tartalomból: Ifjúsági programok a nyáron, A magyar jövő dallama, Teljes szívvel élni, Vajdasági Értéktár, Vakáció! Itt lapozható!
2018. május 19: Szombaton aztán kiballagtunk Somlyóra, ki csak a kegytemplom előtti térig, hogy gyóntasson, ki pedig fel a Hármashalom oltárig. Ünnep volt mindegyikünknek... A búcsúról képösszefoglalót itt láthatsz!
2018. május 13: Elsőáldozás volt a csíkszeredai Milleniumi templomban. Elkelt a segítség előző nap délután a gyóntatásban... Az esperes-plébános atya blogja itt érhető el!
2018. május 7: Hétfőn kezdődött a Csíki Anyák Hete programsorozat, melyet a Vár téren a Születés fája megöntözésével és imádsággal kezdtünk. Solymosi Alpár unitárius lelkésszel elmélkedtünk és imádkoztunk jelenlevő és elhunyt édesanyákért-gyermekeikért... Képeket itt láthatsz!
2018. május 5: Elsőszombati Mária-köszöntőt ünnepeltünk a csíksomlyói kegytemplomban. A gyóntatásban segédkeztünk... Itt végigimádkozhatod.
2018. április 30: Elkészült a Krisztus világa havilap májusi száma. A tartalomból: Pünkösdre hangolódva, liturgikus elmélkedések, vajdasági hungarikumok, Katóca újabb meséje, Vas István verse, zarándoklatok ismertetői... Itt lapozható!
2018. április 2: Megjelent a Krisztus világa havilap áprilisi száma. A tartalomból: Aranymisés püspök, Ételszentelés, Ég és föld között, Felvidéki értéktár, Mese, Az aranyeső imája... Itt lapozható!
2018. március 26: Virágvasárnap este kaláka-gyóntatás és piarista-szentmise volt a csíkszentmártoni teli templomban, Vakaria Béla plébános atya szervezésében... Csíkszentmárton honlapja itt!
2018. március 21: Triduummal készültünk Zsögödben a húsvétra...
2018. március 18: Március 18-án családfagyógyító lelki napot tartottak Csíksomlyón a Jakab Antal Tanulmányi ház K termében Bocsa József váci piarista szerzetes vezetésével. A lelki nap keretében engesztelő imaóra, előadás, gyóntatás és szentmise volt, piarista együttműködésben. Bocsa József honlapja itt!
2018. február 28: Megjelent a Krisztus világi havilap márciusi száma. A tartalomból: Nagyböjti írások, Szeretetláng mozgalom, Gyümölcsoltó Boldogasszony és a 3 névnap, Kávé Jézussal, Felvidéki értéktár felé, Tündérmese... Itt olvasható!
2018. február 24: Férjek és édesapák hétvégéje zajlott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Szénégető István atya és a Családpasztorációs Központ szervezésében. A gyóntatásban elkelt a segítség... A Családpasztorációs Központ honlapja itt!
2018. február 9: Hogy újra megtalálj, Atyám. Verses, zenés összeállítás lesz hamvazószerdán reggel 8 órakor a Mária Rádióban. Versek Simándi Ágnestől, Sík Sándortól és Babits Mihálytól, közben pedig Dvorák: Requiemjéből részletek. Nemcsak hamvazószerdára... A Requiemből egy részlet.
2018. január 26: Megjelent a Krisztus világi havilap februári száma. A tartalomból: Szeretetláng mozgalom, Fele farsang s fele böjt, Felvidéki értéktár felé, Szent Kamill és Pio atya, Mese és derű, Márai Sándor verse... Itt olvasható!
2017. december 29: Megjelent a Krisztus világa havilap 2018. januári száma! Itt olvasható!
2017. december 6: Megjelent a Krisztus világa havilap decemberi száma! A tartalomból: Brenner János és Tempfli Mária, Játékos ismerkedés szentekkel és karácsonyi ötletek, mese a zenélő hídról és kárpátaljai értéktár, versek Rónay Györgytől és Csávossy Györgytől... Itt olvasható!
2017. november 8: Elkészült a Krisztus Világa havilap novemberi száma. A tartalomból: Készülődés az Eucharisztikus Kongresszusra, Szent László-év záró írása, Kárpátalja és Értéktára, II. János Pál pápa szenttéavatási csodái, a Mese Birodalmának újabb epizódja és Kozma László verse... Itt olvasható!
2017. október 6: Elkészült a Krisztus Világa havilap októberi száma. A tartalomból: Őrangyalok és Mária neve, József atya emlékei és Filmajánló, a Mese Birodalmának újabb sorozata és Kozma László verse Márton Áronról... Itt lapozható!
2017. augusztus 30: Elkészült a Krisztus világa havilap szeptemberi száma! A tartalomból: beszámoló a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóról, Pálos búcsú, Intelmek Szent Istvántól, a koronaküldő pápa, a Székely Nemzeti Múzeum értékei, interjú Márk József atyával, iskolakezdésre készülve... Itt olvasható!
2017. augusztus 19: A Magyar Kurír beszámolója a CSIT-ről. Itt olvasható!
2017. augusztus 16: Ha augusztus, akkor CSIT! ÉBREDJ és LÉPJ! mottó jegyében zajlott az idei Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó aug. 16-18. közt. Egy lendületes, meglepetésekkel, újításokkal tele találkozó, ahol Isten Szentlelke felébreszt az unalmas hétköznapokból. Az előadók Margulescu Cotiso, András Teréz és Kovács Imola. A csütörtöki szentségimádáson Csiszér Lászlóék zenéltek. Mi meg sokat gyóntattunk ezekben a napokban... Néhány képet itt láthatsz!
2017. július 6: Megjelent a Krisztus világa július-augusztusi száma. A tartalomból: Bírod-e János, Szent László-év, István király Intelmeiből, Papszentelések, Mi a hivatásod, Kézdivásárhely történelmi városközpontja, A legerősebb állat, Egyszerű vers a kegyelemről... Itt olvasható!
2017. június 29: A gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban a csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében Jakubinyi György érsek pappá szentelte a kézdivásárhelyi Albert István Csaba, a csíkszeredai Bojtor Attila György, a csíkszentdomokosi Biró Károly és a csíkszentsimoni Jánossi Imre diakónusokat. Együtt imádkoztunk értük, velük... A szertartás itt megtekinthető.
2017. június 5: Megjelent a Krisztus világa havilap júniusi száma. A tartalomból: Szent László-ereklyék, a Marosvásárhelyi Kultúrpalota, elmélkedések, mesemorzsa, ifi-oldal, derű... Itt olvasható!
2017. május 3: Összeállt a Krisztus világa havilap májusi száma. A tartalomból: húsvétból élve, pünkösdre készülve, bérmálkozási szertartás és motorostalálkozó, székely értéktár, versek, rejtvények... Itt lapozható!
2017. április 10: Megjelent a Krisztus világa havilap húsvéti száma! Itt olvasható!
2017. április 9: A virágvasárnapi liturgiát a csíkzsögödi templomban végeztük, barkaszenteléssel, passióénekléssel, sok áldozóval... A falu és templom története itt.
2017. március 6: Összeállt a Krisztus világa havilap márciusi száma! A tartalomból: Nyitnikék és Tamás József püspöki jubileuma, Szent László-év és Mikháza, nagyböjti program és zarándokút, kávéházak és derűs oldal, sport, mese és rejtvények... Itt is olvasható!
2017. február 25: A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs Központja idén is megrendezte Szénégető István atya szervezésében a férjek és édesapák lelki hétvégéjét, febr. 24-26. közt Csíksomlyón, a Jakab Antal Házban. A gyóntatásban kérték segítségünket... A jelentkezési kiírás.
2017. február 6: Elkészült a Krisztus világa havilap februári száma. A tartalomból: Szent László-év és Lourdes, székely értéktár és elmélkedések és ifi-oldal és mese és derűs oldal... Itt lapozhatod!
2017. január 10: Elkészült a Krisztus világa havilap januári száma. A tartalomból: Szent László-év és Fatima, budapesti hungarikumok és kórházpasztoráció, elmélkedések és ifi-oldal... Itt olvasható!
2016. december 25: Karácsonyi szolgálatok, angyaljárás közepette... Gyóntatás Csíksomlyón, szenteste Ilyés Zsolt atyával Csíkszentléleken, szentmise a Csíkszereda határában fekvő Szécsenyben...
2016. december 18: Karácsonyi ünnepséget tartott vasárnap délután a Szent Imre Ifjúsági Központban a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért. A szentmise után a családok verssel és énekkel ajándékozták meg egymást. Filmösszefoglalót itt láthatsz!
2016. december 7: Elkészült a Krisztus világa havilap adventi-karácsonyi száma! Itt olvasható!
2016. november 12: Simó Irma pszichológus szervezésében lelkinapot tartottunk Hargitafürdőn, a Lelkisegély-telefonszolgálat önkénteseinek. Sok kérdés, nagy beszélgetések... Egy korábbi interjú, 10 év mérlegéről.
2016. november 11: A csíkszentmártoni plébániatemplomnak Tours-i Szent Márton püspök a védőszentje. Az ünnepi búcsúra háromnapos lelkigyakorlattal készültünk. Híradás itt.
2016. november 10: A csíkszentmártoni lelkigyakorlatos szentmise a Mária Rádió Archívumában, 2016.11.10.18 órai adásában hallható. Itt.
2016. november 7: Elkészült a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt lapozható!
2016. november 4: Kettős jubileumot ünnepeltek Gyimesbükkön. A gyimesi nagytemplom felszentelésének negyvenedik és a Dani Gergely Általános Iskola névadó ünnepségének tizedik évfordulójához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében több helyszínen szerveztek megemlékezéseket. Nem bántuk meg, akik ott voltunk... Cikk és képek!
2016. október 14: Egymillió csillag a szegényekért. Az akció ötlete Franciaországból származik, Székelyföldön immár nyolc éve több településen is megszervezik, a helyszínen elhelyezett perselyekben összegyűlt pénzből rászoruló családoknak és egyedül élő idős személyeknek készítettek élelmiszercsomagokat. Az idén is több mint ötezren vettek részt, és eddig összesen 40.784 lejt adományoztak. Csíkszeredában a Csángó Továbbtanulók Közössége énekelt, egy atya pedig József Attila gondolataival a vacogó szívekről és a csillagokról szólt... Híradás és képek itt!
2016. október 11: Megjelent a Krisztus Világa havilap októberi száma! A tartalomból: Szent László Év közeledte és Széchenyi öröksége, Vasnővér és Damjanich, A csökönyös kiselefánt és Jókívánságok, Derűs oldal és Rejtvények... Itt lapozható!
2016. szeptember 28: Módszertani napot tartottak Hargita megye vallástanárai számára Lőrincz Éva-Katalin vallástanár szervezésében, a Segítő Mária Katolikus Gimnázium nagytermében. "Szondi apródjait" vizsgáltuk Arany János nagykőrösi tanárságában, és a 100 évvel későbbi, Márton Áronhoz hű teológushallgatók hűségében. Az összejövetelt szentmisével zártuk, a jézusi "Kövess engem!" - "Követlek Téged..." gondolatkör jegyében.
2016. szeptember 25: Csíkkozmáson búcsúünnepet tartott a község, Fejér Mátyás plébános szervezésében, piarista segítséggel. Témánk: Jézus kétféle figyelme a Bethesda fürdőnél. Csíkkozmásról.
2016. szeptember 12: Megjelent a Krisztus Világa havilap szeptemberi száma! A tartalomból: Teréz anyától Puskás Öcsiig, Galíciától Rióig, Mátyás királytól Krakkóig... Itt lapozható!
2016. szeptember 3: Kalkuttai Teréz anya szentté avatásának előestéjén róla is megemlékezett Urbán Erik ferences templomigazgató a csíksomlyói pápai kisbazilikában bemutatott elsőszombati Mária-köszöntőn. A rózsafüzér elimádkozása után gyertyás körmenetet tartottunk. Összefoglaló itt!
2016. július 3: Nyomdában már a Krisztus világa havilap július-augusztusi száma! Foci EB és táborozások, Márton Áron és Benedek Elek, játékos ismerkedés a szentekkel és kispapok elmélkedései, Psallite együttes és mese A juhászlegény három szeretőjéről... Itt lapozható!
2016. június 12: Nagy József plébános szervezésében, a környékbeli papság imáival kísérve búcsúsmisén vettek részt a csicsói hívek. Simon farizeus történetén és a "szívváltozásokon" elmélkedtünk... Néhány képet itt találsz!
2016. május 31: Hamarosan megjelenik a Krisztus világa havilap júniusi száma, mely Márton Áron püspöknek állít emléket! Itt lapozhatod!
2016. május 17: Pünkösd vasárnapján Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József segédpüspök szolgáltatta ki a bérmálás szentségét a csíkszeredai Szent Kereszt plébániához tartozó 98 bérmálkozónak. Az ünnepi szentmisén részt vett Áder János köztársasági elnök is. Hírösszefoglalót itt találsz!
2016. május 15: Ezrek voltunk ott, amikor megáldották a Márton Áron-szoborkompozíciót Csíkszereda főterén. Áder János és Lezsák Sándor jelenlétében - Jakubinyi György érsek. Hírösszefoglaló itt!
2016. május 14: A csíksomlyói pünkösdi búcsún, százezrekkel együtt... A Duna TV élőadás-felvétele.
2016. május 7: Elsőszombati ünnepélyes Mária-köszöntő Csíksomlyón. Szentségimádás, majd szentmise (Mihály testvér), rózsafüzér (Erik testvér), körmenet... Sok gyónó, sok ima, mindenkiért... Itt végigimádkozhatod újból.
2016. május 6: Megjelent a Krisztus Világa havilap májusi száma! A tartalomból: Erdély legszeretettebb embere és szoboravató Csíkszeredában, Bakó Mária Hajnalka könyveiről, a Tokaji aszú és a Vizsolyi Biblia mint hungarikumok, A lusta leány meséje és Ismeretlen, szép szerelmem... Egyszóval: A május újra száz csodát ígér! Itt is olvasható!
2016. április 7: Megjelent a Krisztus Világa havilap áprilisi száma! A tartalomból: Mária Légió és akolitus-avatás, a Jézus Szíve Társasága nővérek és betegpasztoráció, a Hortobágy mint hungarikum és nyári táborok, A bolondos legény meséje és bolondos percek... Itt is olvasható!
2016. március 27: Húsvétvasárnap ünnepén Csíkszeredában tartják a Kárpát-medence legnagyobb hagyományos ételszentelését, amelyre több ezren gyűlnek össze. Kereszténységünk legnagyobb ünnepén a föltámadt Krisztus szavaival köszöntötte az összesereglett sokaságot Tamás József püspök: „Békesség veletek!” Híradást itt olvashatsz!
2016. március 23: Triduummal készültünk húsvétra Csíkcsicsóban, Nagy József plébános atya szervezésében. Sok gyónó és áldozó, teli templom, a végén gyönyörű havazás terítette leplét a falura... Honlapjuk itt elérhető!
2016. március 19: 70x7x - Hetvenszer hétszer címmel tartottak lelkinapot a gyergyói medence ifjúságának, őszülő szerzetesek segítségével. Harag és megbocsátás, rontások és jóslások, Isten és az ördög erőterében és más nyalánkságok...
2016. március 5: Március 4-6. között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban tartották a feleségek, édesanyák hétvégéjét: „A duzzogástól a kézfogásig” címmel. Rengeteg jelentkező, tartalmas foglalkozások, mély szentgyónások... Hírt itt olvashatsz róla!
2016. március 4: Megjelent a Krisztus világa havilap márciusi száma! A tartalomból: Anyanyelvek és szerelem-nyelvek, Teréz anya nővérei Sepsiszentgyörgyön, Emlékezés Botár Gábor atyára, hungarikumok (Herendi és Zsolnay porcelán), Miért vörös a róka c. népmese, Derűs oldal nőkről és férfiakról... Itt is olvashatod!
2016. február 21: Hatodik alkalommal szervezték meg a férjek és édesapák hétvégéjét Csíksomlyón. A kétnapos rendezvényre Székelyföld és Erdély egész területéről érkeztek a résztvevők. Előadások, keresztút, tartalmas beszélgetések-gyónások... Besegítettünk. A kézdivásárelyi Polyp Televízió felvétele
2016. február 20: Lelkinap volt szombaton a gyászolóknak Csíkszeredában, Zelma szociális testvér szervezésében, a Milleniumi templom alagsorában. Előadónak Homa Ildikó szociális testvér jött Kolozsvárról. Segítettünk a szentgyónásoknál...
2016. február 3: Hamarosan megjelenik a Krisztus világa havilap februári száma! A tartalomból: Betegek világnapja és Mallersdorfi ferences nővérek, a szászrégeni szórvány és hungarikumok, Mennyit bír ki a búzaszem? meséje és Tóth Árpád: Téli verőfény c. verse... Itt olvashatod!
2016. január 11: Összeállt a Krisztus világa havilap januári száma! Mallersdorfi nővérek és szórványlevél Kerelőszentpálból, A magyar kultúra napjáról és Európai Gyökerekről, Gershwinről és Zsögödi Nagy Imréről, mese (A bölcs pásztorfiú) és humoros világnézetkereső... Itt lapozhatod!
2015. december 27: A marosvásárhelyi Remeteszegen Szent Család búcsút tartott a plébániai közösség, Szénégető István atya szervezésében. A csonka és az éppé váló családokról elmélkedtünk... Facebook-juk itt!
2015. december 20: Nagycsaládosok karácsonya - Karácsonyi ünnepséget tartott a Szent Imre Ifjúsági Központban a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért, Dánél Sándor főszervezésében. A rendezvényen az egyesület tíz éves fennállását is ünnepeltük. A rendezvényt megtisztelte Zsigmond Barna, csíkszeredai magyar főkonzul és nagycsaládja is... Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2015. december 8: Összeállt a Krisztus Világa havilap decemberi száma. Advent és karácsony és szilveszter, ferences nővérek és Benedek Elek, istenkeresők és emberkeresők, mese és derűs oldal... Itt lapozhatod!
2015. november 3: Összeállt a Krisztus világa havilap novemberi száma! Itt olvashatod!
2015. október 2: Összeállt a Krisztus világa havilap októberi száma! Októberi rózsafüzér, marosszentgyörgyi kármeliták ünnepe, Dr. Hirsch Hugó és Szent-Györgyi Albert, mese és derű, rejtvény és elmélkedések, októberi jeles napok és szentekről játékosan... Itt olvashatod!
2015. október 1: A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia, Botár Gábor plébános atya hirdetése: "Közeledik egyházközségünk búcsúja. Ebben az évben október 1-jén, csütörtökön délután 17,00 órakor lesz az ünnepi búcsús szentmise. Ezt megelőzi egy három napos lelkigyakorlat. A megszentelt élet évében ferences, pálos, piarista és jezsuita szerzetes atyák vezetik ünnepléseinket hétfő, kedden és szerdán este 18,30 órától. 1-jén pedig Lisieux-i Kis Szent Teréz búcsúünnepe. Kalazancius nagyra becsülte a megreformált kármelita lelkiséget, kármelita gyóntatóatyát választott a Rómában épp akkor megtelepedő Kármelből. Nagy betegségében (70 éves korában) Nagy Szent Terézhez és aSzűzanyához imádkozott. A plébánia honlapja.
2015. szeptember 26: Márton Áron püspök emlékére tartottak konferenciát szeptember 26-án a Parlament felsőházi üléstermében. A rendezvényen részt vett Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, illetve Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is. Az emlékülésen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek Emberkatedrális címmel méltatta Márton Áront, Virt László szociológus Németh László és Márton Áron munkásságát hasonlította össze. Denisa Bodeanu történész a román titkosszolgálat Márton Áronra vonatkozó dokumentumait mutatta be, felszólaltak továbbá Kányádi Sándor költő, valamint Kovács Gergely vatikáni posztulátor és Nagy Zoltán hittantanár. Beszámolót és képeket itt találsz!
2015. szeptember 10: VB Csíkdánfalván! VakációBúcsúztató volt Csíkdánfalván Kelemen Erzsébet és Szőcs Judit hitoktató-tanárnők valamint munkatársaik szervezésében, melyen közel 140 gyermek-fiatal vett részt. A megszentelt élet éve kapcsán a környék szerzeteseit hívták meg, hogy csoportmunkában, forgószínpad-szerűen bemutassuk rendünket. Minden rend egy-egy kis szigeten volt, ahova a hajótöröttek eljutottak és meghallgatták a szigetlakókat (szerzeteseket) életükről, no meg erőt is merítettek ottlétükből. A végén elmondták tapasztalataikat a szentmise keretében a látottakról... Néhány képet itt találsz!
2015. szeptember 7: Összeállt a Krisztus Világa szeptemberi száma. Ifi és derűs oldal, Szent-Györgyi Albert és Piarista nővérek, szórványlét és mese, CsIT és rejtvények... Itt lapozhatod!
2015. augusztus 15: Evangelizációs hetet tartott a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánia, Dávid György plébános és számos segítője szervezésében, melyen általános iskolás korúak vettek részt. Közülük csaknem 500 gyermek és kísérő szülő-pedagógus érkezett 15-én, 6 busszal, a háromszéki Esztelnekre, hogy megtekintse az ősi ferences kolostort, és találkozzon szerzetesekkel. Zoltán ferences testvérrel együtt fogadtuk őket, szentmisével, játékkal, piknikkel, kolostormegtekintéssel, ferences és piarista barátságban. A plébánia honlapja: www.krisztuskiraly.ro Képeket itt láthatsz!
2015. augusztus 13: CSIT! Aug. 11-15. közt zaljik a Csíksomlyói Ifjúsági találkozó, melynek 3. napján a szerzetesrendek is bemutatkoztak. A csaknem ezer résztvevő közvetlen beszélgetéseken, csoportokban ismerkedhetett egy-egy szerzetesrenddel és képviselőjükkel: a ferences, a jezsuita, a pálos, a szalvatoriánus és a piarista renddel, illetve a ferences nővérekkel, a klarisszákkal, a Máriás nővérekkel és a Szociális Testvérek Társaságával. Ezt követte egy fórum, kedves és zavarbahozó kérdésekkel... Összefoglalót itt olvashatsz!
2015. július 3: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap július-augusztusi duplaszámát, Darvas-Kozma József főszerkesztővel és Balázs Tünde szerkesztőtársammal. Isten a történelemben és primiciák, Az elásott kincs és a Zarándokút Czestochowába, Semmelweis és Szent István, Találkozások és szórványok, Iskolanővérek és derű... Itt olvashatod!
2015. június 11: Összeállt a Krisztus Világa júniusi száma. Jézus szíve és Vuk, Szórvány és Világnapok, Klarisszák és Burma... Itt olvashatod!
2015. április 28: Összeállt a Krisztus világa havilap májusi száma. Pálosok és ferencesek, Pünkösd és Csíksomlyó, Világnapok és Márton Árpád, Szórványok és derű... Itt belelapozhatsz!
2015. április 25: Koncelebráltunk Boros Károly nyugalmazott felcsíki főesperes-plébános aranymiséjén a csíksomlyói kegytemplomban. A szentmise végén sokan köszöntötték az ötven éve Istent szolgáló plébánost, aki jelenleg Felvidéken tölti be papi hivatását. Összefoglalót itt láthatsz!
2015. április 3: Összeállt a Krisztus világa áprilisi száma. Itt átlapozhatod!
2015. április 1: A Szent Ágoston templomban nagyheti triduum zajlott. Hétfőn a témánk: Isten vendégségben, kedden: A két kézzel ajándékozó Isten, szerdán pedig Az elutasított Isten volt az elmélkedések témája. A plébánia honlapja itt!
2015. március 22: Ifjúsági lelkinap volt szombaton, 21-én a felcsíki-alcsíki-gyimesi fiatalok részére, Hanuleac Tamás atya szervezésében, sok paptárs segítségével, a Segítő Mária Gimnázium Bentlakásában. Szívek tisztultak, hálók szövődtek...
2015. március 21: "Szeress, és tégy amit akarsz" - Ifjúsági Nagyböjti Lelki Nap volt Gyergyóremetén. Végül kiegyeztünk abban, hogy a mottó után legalább egy kérdőjel szükséges... A program.
2015. március 7: A mai nap a gyóntatás jegyében telt. Délelőtt a Búzamag Közösség nagyböjti lelkinapján a Szent Kereszt templomban, este pedig a somlyói kegytemplomban, az elsőszombati Mária-köszöntőn volt - kiengesztelődés, megnyugvás, könnyes hazatérés Urunkhoz... "Apja már messziről észrevette. Megesett rajta a szíve..." A Búzamag Közösség honlapja.
2015. február 27: És ilyen lesz a márciusi szám! Belenézhetsz!
2015. február 14: Megjelent - ha késéssel is - a Krisztus világa, erdélyi családi katolikus havilap februári száma. Játékos ismerkedés szentekkel, A fametszés erdélyi koronázatlan királya – Gy. Szabó Béla, Szerzetesrendek Erdélyben – A Szociális Testvérek Társasága, Szórvány éve: mit jelent a diaszpóra, Böjtölés, hamvazószerdára és nagyböjtre készülve... Itt lapozhatod!
2015. január 8: Megjelent a Krisztus Világa havilap januári száma. A tartalomból: Bemutatkoznak a Segítő Nővérek, Világháborús visszaemlékezések, Gárdonyi Géza egy örökzöld novellája, Mit teszel a céljaidért, Cioran elmélkedése, Batthyány-Strattmann László, Csíki festők, A favágó kívánsága és színházi anekdoták... Itt belelapozhatsz!
2014. december 20: Családok adventje a Családlánccal. A második éve megrendezésre kerülő családi napot három civil szervezet szervezte: a Csíki Anyák Egyesülete, a Csíkszeredai Egyesület a Nagycsaládokért és a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete. A kézműves foglalkozásokkal – gyertya készítés, karácsonyfadísz festés, mézeskalács díszítés, gyöngyfűzés – egy időben alkalomhoz illő dalok hangoztak el. A Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató Központ fiataljai táncukkal ajándékozták meg társaikat. Emellett nagy sikere volt a játszósaroknak is, ahol arcfestés, valamint óriás csúszda és ugráló várta a kicsiket. S mi nagyok is örvendeztünk. Kézből kézbe... Kéz a kézben. Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. december 19: Nagycsaládosok karácsonyvárása. A csíkszeredai nagycsaládosok minden évben karácsony közeledtével összegyűlnek, hogy megajándékozzák egymást énekkel, verssel és együtt várják az Úr Jézus születésének csodáját. Az idei ünnepséget pénteken tartottuk a Szent Imre Ifjúsági Központban: szentmisével, a Lux-aurumque énekkar koncertjével, kisgyermekek és szüleik énekeivel. És a karácsonyfa alja sem volt üres. No meg utána az előtér sem, sütikkel és poharakkal... Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. december 6: A nap a gyóntatás jegyében telt. Először a Búzamag Közösség lelkinapján, majd este a csíksomlyói kegytemplomban, a Mária-köszöntőn. A Mária-köszöntőről videóösszefoglalót itt találsz!
2014. december 2: Összeállítottuk (és megjelent) a Krisztus világa havilap decemberi számát. Csapdák és csodák, Márton Domokosné és Ágner Béla írásai, tájképfestészet és kármelita nővérek, karácsonyi mese és díszek... Itt lapozhatod!
2014. november 12: Hetvenedik születésnapján adta át a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést Tamás József püspöknek Zsigmond Barna Pál főkonzul november 12-én, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán. Áder János köztársasági elnök a székelyföldi magyar katolikus közösség megmaradása és megerősödése érdekében végzett kimagasló egyházi és lelki szolgálata elismeréseként adományozta a magas rangú kitüntetést Tamás Józsefnek. Az eseményen Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert Kálmán a legnagyobb elismerést kifejező Pro Urbe-díjat nyújtotta át Tamás Józsefnek. A különleges eseményen sokan jelen voltunk, köztünk a püspök atya édesanyja is... Cikket itt olvashatsz!
2014. november 1: A novemberi Mária-köszöntőn voltunk együtt hívek-lelkipásztorok, a ferences atyák somlyói kegytemplomában. Imádság, gyóntatások, szentmise, rózsafüzér, körmenet. Sok mindenki belefért az imába... A szertartást újraimádkozhatod.
2014. október 30: Összeállt a Krisztus világa havilap novemberi száma. A lehulló, sárguló falevelek hangja – András István teol. tanár kiszerelésében egy nem látó fiú és egy mozgássérült lány rendkívüli házassága, Márton Áron püspök sógornője vallomásának 3. része, P. Urbán Erik atya a ferences hivatásról, Dsida Jenő Hulló hajszálak elégiája és Markó Károly festészete, mese és Csűrcsavar levelei és rejtvények... Itt lapozhatod!
2014. október 10: Összeállt és megjelent a Krisztus világi havilap októberi száma. A püspök-sógorság miatti szenvedésekről vall Márton Áron püspök atya sógornője, A róka és a sárkánykígyó mesét tálalja Lőrincz Katalin, Szentek októberben, Katekizmus, Derűs élet... Itt lapozhatod!
2014. szeptember 20: A Gyulafehérvári Caritas Családi napot szervezett szeptember 20-án, szombaton délelőtt 10-18 óra között, mely idén a szerető kommunikáció témája köré épült. A programban az óvodás korosztálytól a felnőttekig mindenki talált kedvére valót. Híradást itt olvashatsz!
2014. szeptember 5: Megjelent a Krisztus világa szeptemberi száma. Az év első (és többi) embere, Márton Áron sógorasszonyának emlékezése, játékos ismerkedés szentekkel, nyári tábor-beszámolók, az Országház építője, királylány és szépítőszer... Itt lapozhatod!
2014. július 11: Megjelent a Krisztus világa családi havilap nyári kettős száma. Vezetőkről és szentekről, Ferenc pápáról és Szőnyi István festőművészről, zarándoklatról és kozmetikumokról, mesével és szépirodalommal... Itt lapozhatod!
2014. június 22: A csíkszeredai születésű, de a Szeged-Csanádi Egyházmegyében felszentelt Bilibók György első ünnepélyes szentmiséjét vasárnap mutatta be a csíkszeredai Millenniumi templomban. "Engem az Úr ragadott el magához, Ő tette szent palástját vállaimra, azóta látok minden égi titkot, enyém az arany, tömjén és a mirha." Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. június 2: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap júniusi számát: Ferenc pápa szentföldi útja, Nyári tippek, A nagybányai festőiskola, Rejtvények, A hűséges kutya, Anselm Grün... Kapható (?) Erdély-szerte a plébániákon. Itt elolvashatod!
2014. május 7: Összeállítottuk a Krisztus világa havilap májusi számát! Szőnyi Zsuzsa és Csontváry, elmélkedések és játék, mese és körkép az édesanyákról, versek és zarándoklatfelhívás... Itt megtekintheted!
2014. április 17: A nagyhéten elkelt a somlyói kegytemplomban a piarista gyóntatási segítség. Hívek százai, ezrei... Közben egy szép nagycsütörtöki esti liturgia Erik testvér vezetésével... Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. április 16: Hogyan élték meg gyerekkorukban, szülőföldjükön a húsvétot? - ebben a témakörben emlékeztek Pedro Aguado legfőbb piarista elöljáró (Baszkföld) Mateusz Pindelski generálisi asszisztens (Lengyelország), Labancz Zsolt magyarországi tartományfőnök és Ruppert József romániai delegátus atya - Ferencz Kornélia: Vendégeim voltak c. műsorában.
2014. április 12: Ifi-lelkinap zajlott Gyergyóremetén, énekekkel, csoportmunkával (Ítéleteink és előítéleteink), szentmisével, jókedvű és elmélyült együttléttel. Nem feledjük egymást! Videót Gyergyóremetéről itt láthatsz!
2014. április 11: Megjelent a Krisztus világa áprilisi száma. A tartalomból: Húsvéti ötletek otthonra címen színes, kreatív ötletekkel szolgál Balázs Tünde. Tavaszi nagytakarításban – ami húsvéti készületünk is, Janikovszky Évát idézi Dimén Erika. Az oroszlán és az egér – címmel a gyermekvilág szórakoztatását szolgálja Lőrincz Éva Katalin. A Keresztrejtvény üzenete segít az önvizsgálatban. Simpf János: Húsvéti ének c. verse pedig lelkünknek üdeséget ad. Id. Imets László művész Keresztút című 15 festménye ékesíti a lapot. Itt lapozhatod!
2014. március 7: Összeállt a Krisztus világa 2014. márciusi száma. Nagyböjti gondolatok és magyar feltalálók, Mészöly Géza festészete és Anselm Grün, Ferenc pápa és Reményik Sándor... Itt elolvashatod!
2014. március 2: A hónap első szombatján ünnepélyes Mária-köszöntőt és gyertyás körmenetet tartottunk a csíksomlyói kegyhelyen. Sok gyónó, megtérő, buzgó imádságok, majd egy kis együttlét a ferences testvérekkel... Videóösszefoglalót itt láthatsz!
2014. február 11: A betegekért, az őket ápolókért és az orvosokért is imádkoztunk azon az ünnepi szentmisén, amelyet a Betegek Világnapja alkalmából tartottak a csíksomlyói kegytemplomban. Sok gyónót fogadtunk... Közben az éjjel elhunyt Ambrus ferences testvérért is imádkoztunk... VIDEÓÖSSZEFOGLALÓT ITT LÁTHATSZ!
2014. február 6: Összeállt a Krisztus Világa havi folyóirat februári száma (főszerkesztő: Darvas-Kozma József, szerkesztők Balázs Tünde és Sárközi Sándor)! Előtérben a pálosok, no meg egy kis művészet (Munkácsy Mihály), mese, elmélkedés, keresztrejtvény, humor... A Szemle itt olvasható!
2014. január 8: Megszerkesztettük a Krisztus világa januári számát: játékos ismerkedés szentekkel, Önszeretet, Benczúr Gyula történelmi festményei, betegség-egészség, Erdei iskolás mese... Itt lapozhatod!
2013. december 8: 70 éve kötelezte el magát az akkor 23 éves Chiara Lubich Isten mellett, s kezdődött világotátjáró missziója. A Fokoláre Lelkiségi Mozgalom tartott ezalkalomból lelki napot Csíkszeredában. A szentmisében megemlékeztünk az alapítóról, de a fülöp-szigeteki áldozatokról is... Chiaráról és a mozgalomról itt olvashatsz!
2013. december 2: Kész a Krisztus világa decemberi száma: édesanyák adventje, igazságkeresők, Barabás Miklós festészete, A három fenyő legendája, karácsonyi ötlettár... Itt lapozhatod!
2013. november 25: Kezdődik a "Plébánia éve". "A hit évének befejezése után pasztorális tervünk a kommunió évében a plébániát célozza meg. A plébániát, de nem mint egy épületet, ahol a pap és esetleg a fizetett munkatársai laknak és dolgoznak, hanem azt a közösséget, amelyhez tartoznak azok, akik ott, azon a területen élnek" - írja Dr. Jakubinyi György érsek. A témákat itt láthatod.
2013. november 6: Összeállítottuk a Krisztus világa novemberi számát. Búcsúk gyakorlata, magyar szentek, Chaplin, Befogad és kitaszít a világ, Makovecz Imre, mese...
2013. október 20: Ünnepi szentmisében emlékeztünk a csíkszeredai Milleniumi templom felszentelésének 10. évfordulójára, az építtető Darvas-Kozma Józseffel, a szentelő Jakubinyi György érsek atyával, és a minket már fentről, az angyalok közül szemlélő tervezővel, Makovecz Imrével. És számtalan hívővel... Videót itt láthatsz!
2013. október 6: Krisztus világa, október. Témák: Isten illatos igéje, Venczel József, Oly korban éltem én e földön, A szemlélődő ima, Imák a bárkából, derűs élet... Itt lapozhatod!
2013. október 4: Az Együtt a Fogyatékkal Élőkért elnevezésű, Erdélyben egyedülálló, magyar nyelvű, gyógypedagógiai szakmai konferenciát 2007 októberétől kezdve minden évben megszervezik a segítő szakmában dolgozó civil szervezetek, pedagógusok, szülők és fogyatékkal élők számára, Csíkszeredában. Az érdekeltek a szakmában elismerésnek örvendő nemzetközi és belföldi szakemberek előadásait hallgathatják és különböző műhelymunkákon vehetnek részt a fogyatékkal élőket érintő aktuális kérdésekről. A konferencia szervezője Demeter Zsuzsa és csapata a Gyulafehérvári Caritastól. A konferencia záró délutánján "Lelki tánclépésekben" tűnődtünk a fogyatékosokról-kísérőikről és Jézus gyógyító figyelméről. Beszámolót itt olvashatsz!
2013. szeptember 11: A Csíksomlyó üzenete őszi számához kért Erik testvér és Borsodi László egy cikket: mit jelent piaristaként Csíksomlyó erőterében élni? Itt olvashatod!
2013. szeptember 8: Krisztus világa, szeptember. Témáink: Mária-köszöntő, Pio atya, Sík Sándor a katedrán, Erdélyi RIO, rejtvények...
2013. augusztus 11: Vasárnapi ökumenikus istentiszteletet tartottunk Bartos Károly református, Gál János unitárius lelkésszel közösen a 9. EMI-tábor zárónapján (Sorbán A. Örs elnök meghívására). Az írástudók árulása (Julien Benda, 1927) kapcsán kétféle árulást hangsúlyoztam. Az egyik, ha etnikai közösségünket elfeledjük, csak karrierépítésünkre használjuk, a másik pedig, ha közösségeinket fanatizáljuk ill. hagyjuk magunkat fanatizálni. Írástudói-emberi felelősségek és buktatók. Sokan figyeltek...
2013. augusztus 3: A csíksomlyói elsőszombati esti Mária-köszöntőn - szokás szerint - segédkeztünk a gyóntatásban. Sok-sok gyónó, énekes körmenet a szentmise és a rózsafüzér után, majd közös papi szusszanás a ferences ebédlőben.
2013. július 27: Szombaton a Szent Anna-tó melletti kápolnánál búcsút tartottak. A több mint 250 éve kisebb-nagyobb rendszerességgel megtartott zarándoklat ezúttal rendhagyó jelleggel bírt, hiszen új harang szentelésének lehettek szemtanúi a jelenlevők. A tó két regéje alapvető emberi-egzisztenciális tapasztalatainkról szólnak: a versengésről és kegyetlenségről (A két testvér vetélkedése) - és a csábításról, manipulációról, a lelkiismeret kiiktatásáról (A tó tündérei és a harang). Egyúttal az örök férfi és női elcsúszásokról. De a harang mégis zeng bátorítóan... Beszámolót itt találsz!
2013. július 7: Nyári duplaszám a Krisztus világa, július-augusztus. A tartalomból: Játékos ismerkedés a szentekkel, Szent Kamill, Kompendium, Testvér-féltékenység, Születésnapi kultúrcsokor, ifi-oldal és mese...
2013. július 4: Zarándokutunk volt Márton Áron nyomában, július 4-7. közt, Kovács Gergely atya és Ferencz Kornélia szervezésében. Felkerestük a püspök életének főbb állomásait, találkoztunk néhány egykori közvetlen munkatársával. A program: Július 4. - Csíksomlyó: találkozás a kegytemplom előtt, 7.30-kor szentmise - Csíkpálfalva: templomát Áron püspök szentelte fel - Csíkdánfalva: találkozás Mons. Bara Ferenc főesperessel, Áron püspök titkárával - Csíkszentdomokos: szülői ház, templom és Márton Áron Múzeum meglátogatása (ebéd) - Ditró: Márton Áron első kápláni helye - Gyergyószentmiklós: káplán és hittanár (templom és állandó kiállítás megtekintése) - Nyárádszereda: találkozás Mons. Csíki Dénessel (vacsora és szállás) Július 5. - Marosvásárhely: találkozás Júlia testvérrel, az idős püspök ápolójával - Máramarossziget: börtönlátogatás és szentmise (vacsora és szállás) Július 6. - Kolozsvár: Szent Mihály templom meglátogatása és szentmise - Gyulafehérvár (vacsora és szállás) Július 7. - 9.00 szentmise (székesegyház), Márton Áron kiállítás a csonkatoronyban; püspöki palota és udvar; kripta; szeminárium - Nagygalambfalva: találkozás Mons. Borbély Gáborral - Este megérkezés Csíksomlyóra Képeket itt láthatsz!
2013. június 23: Kállay Emil piarista atyát hatvan évvel ezelőtt, 1953. június 14-én szentelték pappá Esztergomban. A hat éve másodmagával Erdélyben szolgáló szerzetes vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban celebrált gyémántmisét Tamás József püspökkel és Darvas-Kozma József plébánossal közösen. Videót itt láthatsz!
2013. június 6: Összeállítottuk a Krisztus világa júniusi számát. A tartalomból: Jézus szíve, Ferenc pápa a triumfalizmusról, Csecsemőkkel, Vonatos zarándoklat a Fekete Madonnához, Karinthy-anekdoták...
2013. május 18: Pünkösdi búcsú Csíksomlyón. A legnagyobb magyar zarándoklatra az idén is több százezer zarándok érkezett Erdélyből, Magyarországról és a világ minden tájáról. A meghívott szónok Ternyák Csaba egri érsek volt. Áder János magyar köztársasági elnök magánszemélyként vett részt az eseményeken, felesége társaságában. A Piarista Tanulmányi Ház szerzetesei segédkeztek a gyóntatásban. Nagy örömmel látták vendégül Görbe László és Dósai Attila rendtársaikat, valamint Papp Jánost, kecskeméti gondnokunkat. Beszámoló és videó itt!
2013. május 11: Május 7-11. közt rendezte Csíkszeredában a Csíki Anyák Egyesülete az Édesanyák hetét, változatos előadásokkal, programokkal. Az utolsó napon a lelki útravalót Kosztolányi Dezső: A fejetlen szeretet című varázslatos írása alapján kaphatták az érdeklődők, piarista tolmácsolásban. A programról itt olvashatsz!
2013. május 6: Krisztus világa, erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja, május. A tartalomból: A csíksomlyói búcsú történetéből, Máriaradna, Zarándokvonat, Ottlik: Körkérdés Jézusról, Erdei iskola újabb meséje, Ave mundi Domina...
2013. április 11: A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar kórusa a Csíksomlyói Kegytemplomban énekelt a Csaba testvér által celebrált szentmisén. Rövid videót itt láthatsz!
2013. április 4: Befejeztük a szerkesztését, és megjelent a Krisztus Világa, erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja 2013. áprilisi száma. A tartalomból!
2013. március 31: Húsvétvasárnap ünnepén az ételszentelésre a hagyományokhoz híven a csíkszeredai Szabadság téren gyűlt össze a hívő sokaság. A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelését tartják évről-évre Csíkszeredában. Kereszténységünk legnagyobb ünnepén Tamás József püspök köszöntötte az összegyűlteket. Videót itt láthatsz!
2013. március 21: Nagyböjti triduumra hívott Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. A lelkigyakorlat tavasszal kezdődött, de véget már télen ért, az újból ránk köszöntő hidegben, hófúvásban. A természet megfordult, és sokak lelke is... A településről itt olvashatsz.
2013. március 20: Mit üzen a Csíksomlyó Üzenete? A negyedévente megjelenő kegyhelylap idei első, húsvéti száma a hit évében a hitről szól (családokban, egyetemisták közt, valamint a kamaszok világában - ez utóbbi piarista szemmel). A lapot Fr. Urbán Erik OFM, Takács Éva és Borsodi L.László szerkesztik. Itt olvashatod!
2013. március 16: Elköteleződési lelkinapot tartott a Búzamag Közösség a Jakab Antal Tanulmányi Házban Csíksomlyón, Dánél József vezetésével. Az elköteleződés szentmise keretében történt, Lélek-várás, Lélek-áradás keretében. Néhány képet itt találsz.
2013. március 6: Krisztus Világa, 2013. március. Az Erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapjának márciusi számát is összeállítottuk-szerkesztettük, immár a 4. évfolyamban járunk. Kapható és megrendelhető Csíkszeredában, a Szent Kereszt Plébánián. Beleolvashatsz...
2013. március 2: A Búzamag Közösség nagyböjti lelkinapja volt e napon, Tamás József püspök atya vezetésével, gyóntatási besegítéssel. Klikk ide!
2013. február 12: Csak összeállt a februári szám is! Krisztus világa - erdélyi katolikus családok lelkiségi havilapja. A Szemle itt olvasható!
2013. január 20: Imahét a Krisztus-hívők egységéért Csíkszeredában jan. 20-27 közt. Videót itt láthatsz!
2013. január 16: A Krisztus világa januári száma is boldog új esztendőt kíván olvasóinak! A Szemle itt olvasható!
2012. december 15: A Búzamag Közösség adventi lelkinapja zajlott a Szent Kereszt templomban. A téma: Isten, a meglepetések Királya.
2012. december 15: Bensőséges, családias hangulatban zajlott dec. 15. szombat délután a Csíkszeredai Nagycsaládosok Egyesületének karácsonyi ünnepsége, szentmisével, népdalénekléssel, műsorral, agapéval. Videót itt láthatsz!
2012. november 24: A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Plébánián 3 napos lelkigyakorlat és a Lelkiségek találkozója zajlott,Dávid György plébános atya szervezésében. Egyik este a brassói Jugendbach kórus koncertezett, másik este Varga Attila és csapata tett zenés tanúságot(Boanergész). Képeket itt találsz!
2012. szeptember 22: Segítsünk, de hogyan? Ezzel a címmel szervezte meg az „Együtt a fogyatékkal élőkért” hatodik szakmai konferenciáját a Gyulafehérvári Caritas Szociális és Tanácsadó Szolgálata Fogyatékkal Élőknek szeptember 20-21-én a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi és Felnőttképzési Központban. A második napot (játékos) lelki programmal zártuk: Őrangyalok felfrissülése. Cikket és képeket itt találsz!
2012. június 13: A ferences rendi templomokban évszázados szokás a Szent Antal napi liliomszentelés és a gyermekek megáldása. A csíksomlyói kegytemplomban az esti szentmise végén áldottuk meg a több száz jelenlévő gyermeket. Videót itt láthatsz!
2012. május 27: A Csíksomlyó üzenete pünkösdi számában arról vallottunk, mit jelent ez a búcsúünnep számunkra... Itt olvashatod!
2012. április 29: Április 29-én, Jó pásztor vasárnapján Pápai Lajos győri megyéspüspök személyesen hozta el a csíksomlyói kegytemplomba Boldog Apor Vilmos ereklyéjének egy darabját. Az ereklye a boldoggá avatott püspök vérrel átitatott ingének egy darabja, amelyet lelövésekor viselt. Videót itt láthatsz!
2012. március 20: Lelkigyakorlatot tart Emil atya a mallersdorfi ferences nővérek számára márc. 18-24. közt Székelyudvarhelyt, a nővérek rendházában.
2011. december 18: A Mária Iskolája Közösség adventi lelki napja zajlott Emil atya elmélkedésével.
2011. december 17: Adventi lelkinap volt ifjúsági közösségek számára a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián, közösségi játékokkal, szentségimádással, adventi asztaldíszek készítésével, valamint tanítással (S. Sándor)és kiscsoportos beszélgetésekkel: Találkozások (egymással és Istennel) témakörben. A szervezők György Zsolt és Tompos Renáta.
2011. december 10: A Búzamag Közösség adventi lelkinapja zajlott a csíkszeredai Szent Kereszt templomban: Hiszek Uram, segíts hitetlenségemen témában. Meghallgathatod itt!
2011. november 24: Készül a Krisztus világa családi lelkiségi havilap 2. évfolyamának immár 12. száma.
2011. október 15: Kb. 1200 ember vett részt a csíkszeredai sportcsarnokban az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás évi országos találkozóján. Téma: Közösségben egymással, Istennel, az Egyházzal. A főszervező Dánél József és a Búzamag Közösség volt. A találkozón a gyóntatáshoz kérték a piaristák segítségét. Az ekkm.ro honlapon tájékozódhatsz a képgalériában és a hanganyagok közt!
2011. október 1: Marosszentgyörgyön, a karmelita nővéreknél tartott lelki napot Emil atya Kis Szent Teréz ünnepén. Képeket itt találsz!
2011. szeptember 23-24-én volt Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban az Együtt a fogyatékkel élőkért elnevezésű 5. konferencia, melynek záró napján lelkileg is töltekeztünk. A konferenciáról itt olvashatsz!
2011. augusztus Kezdetét vette a madridi Ifjúsági Világtalálkozó erdélyi változata, az Erdélyi Madrid. A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, a Keresztirány ifjúsági szervezet, és a Katolikus Fiatalok találkozója által szervezett táboron kb. 700 fiatal vett részt, zömében Erdélyből. Előzetest itt olvashatsz!
2011. július 21-25: A nemzetközi Hit és Fény Duna tartománya tartott többnapos zarándoklatot Csíksomlyón. Közösen imádkoztunk a sérültekért és gondozóikért. Tájékozódhatsz róluk honlapjukon: http://www.hitesfeny.gportal.hu/
2011. július 2: Az Ezer Székely Leány Napja zajlott a csíksomlyói nyeregben. Bővebben és képekkel itt!

Este sokan részt vettek az elsőszombati Mária-köszöntőn a kegytemplomban. Egy korábbi felvételt láthatsz itt!
2011. június 13: Csíkszentléleken tartott szép búcsút Emil atya, Koncsag László plébános meghívására.
2011. június 11: Csíksomlyói pünkösdszombati búcsú. A MÁG iskolazászlója alatt vonultunk, kicsiny, de lelkes csapat. Itt találsz néhány képet! És egy rövid beszámolót.
Magyarországról vendégeink voltak a piarista iskolák diákjaiból Nagykanizsáról Vereb Zsolt vezetésével és Szegedről Angyal László vezetésével. Egyébként gyóntattunk az ünnepek alatt. Titokzatosan és rejtetten áradt a Lélek... Gyógyítva, ha nem is százezreket. De sokakat. Képes beszámolót találhatsz itt!
2011. május 7: A csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia elsőáldozási gyóntatásában segédkeztünk. Az elsőáldozásról képeket itt találsz.
2011. április 14-16: Emil atya nagyböjti triduumot tart Csíkszentléleken, Koncsag László plébános meghívására.
2011. március 26-án, szombaton nagyböjti lelkinapot tartott Sándor atya a Búzamag közösség számára a csíkszeredai Szent Kereszt templomban Bartimeus, a vak koldus történetéről. Meghallgathatod: http://buzamag.ro/hanganyag
2011. február 19. Ilyés Zsolt spirituális meghívására Gyulafehérváron lelkinapot tartottam a kispapok részére, mind a 6 évfolyamnak. Végig borús, esős idő volt, amely mégsem nyomta el a hangulatot. A témák: Kispap a gettóban és a motorbiciklin, Kispap az utcán és a kápolnában, Papság a trónon és a padlón. Az elmélkedéseket az évfolyamonként előadott humoros pantomimjátékok színesítették. A délutáni záró szentmisén (melynek témája: Kiscsalád helyett nagycsalád) együtt koncelebráltunk a szeminárium vezetőségével. A szeminárium honlapja: http://sis.uab.ro. Képeket találsz itt!
2011. február 11. A Betegek világnapján Emil atya mondta Csíksomlyón a koncelebrált ünnepi szentmisét, számos pap és számtalan hívő körében. Este a csíkszeredai Milleniumi templomban Nagy Attilával segédkeztünk a betegek kenete kiszolgáltatásával egybekötött szentmisén.
2011. január 27: A Caritas csíkszeredai önkéntesei számára az Önkéntesség Európai Éve alkalmából Önkéntes nap zajlott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Róth-Vízi Réka szervezésében: jó hangulatú ismerkedő játék, majd kerekasztal-beszélgetés (melyen különböző szerzetesrendekből voltunk jelen), végül moldvai táncház (a fiatalok számára). Nagy öröm volt látni az önkéntesek közt sok diákomat (a Márton Áron Gimnáziumból, ill. a moldvai Csángó Bentlakásból)! Lásd még: www.caritas-ab.ro
2011. január 16-23: Az ökumenikus imahetet Csíkszeredában is megtartották a magyar nyelvű, különböző felekezetű keresztény vallások tagjai. Egymás templomaiban tartottunk liturgiákat, majd utána a lelkipásztorok kis agapén vettek részt (szerencsésen elkerülve a "vacsoracsata", azaz Ki mit tud? műfaját).
2010. december 8: Első születésnapját ünnepelte a Mária Rádió Csíksomlyói Stúdiója a somlyói kegytemplomban. Egyébként havonta első szombatokon rendszeresen járunk gyóntatni az ún. Mária-köszöntéseken, majd imádkozzuk a rózsafűzért és részt veszünk a templom előtti gyertyás körmeneten. Képeket találsz itt.
2010. október 9: Erdélyi Karizmatikus Találkozót tartottak a Szakszervezetek Művelődési házában. Fülöp László atya előadása után a gyóntatásokban segédkeztünk. Bővebben: www.buzamag.ro
Vissza