Piarista Tanulmányi Ház, Csíkszereda

Más évek:Híreink könnyű- és nehézsúlyban2011. december

27: Megjelent a Piaristák MA című újság 3. száma, amelyben a magyarországi és erdélyi piarista intézmények utóbbi három hónapjának legfontosabb eseményeit olvashatod! Itt megtekintheted!
26: Iosif De Calasanz – sfantul scolii pentru toti címmel megjelent román nyelven is rendalapítónk képes életrajza. Szerzője Mario Spinelli atya, románra fordította Robert Trubiansky. A könyv ötletgazdája és elkészíttetésének mozgatója Ruppert József atya.
22: Csiszér István énektanár és Lőrincz Éva-Katalin hittanárnő szervezésében meghitt műsor zajlott a MÁG-ban dec. 22 délután ill. 23. délelőtt. Az elmélkedéseket S. Sándor ill. K. Emil atya tartotta. Képeket itt találsz!
20: A Csángó Bentlakás karácsonyi előkészülete történt szentmisével, meghitt műsorral és angyalkás ajándékozással. Képeket itt találsz!
18: A Mária Iskolája Közösség adventi lelki napja zajlott Emil atya elmélkedésével.
17: Adventi lelkinap volt ifjúsági közösségek számára a csíkszeredai Szent Kereszt Plébánián, közösségi játékokkal, szentségimádással, adventi asztaldíszek készítésével, valamint tanítással (S. Sándor)és kiscsoportos beszélgetésekkel: Találkozások (egymással és Istennel) témakörben. A szervezők György Zsolt és Tompos Renáta.
A szeredai honlap elkészítése kecskeméti rendházunkban történt tavaly a karácsonyi szünetben, Szórád Előd informatikus által. Azóta Csíkszeredából bővítjük a honlapot, folyamatosan, Csonta Ildikó informatikus tanárnő segítségével. Hálás köszönet érte!! Sándor atya
15: A Szent István Gyermekotthon meghitt karácsonyi műsorán vehettünk részt a csíkszeredai Jakab Antal Tanulmányi Házban. Képeket itt láthatsz!
14: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Móra Ferenc és Fekete István egy-egy karácsonyi novellája hangzott el a Mária Rádióban, Ferencz Kornélia és Sárközi Sándor beszélgetésével. Meghallgathatod itt!
10: A Búzamag Közösség adventi lelkinapja zajlott a csíkszeredai Szent Kereszt templomban: Hiszek Uram, segíts hitetlenségemen témában. Meghallgathatod itt!
3: Adventi lelkinapot tartott Emil atya a Csíki Főesperesi Kerület hitoktatóinak a Tanulmányi Házban.

2011. november

27: Advent első vasárnapjának megünneplése történt a Szociális Testvérek lakásában és új kápolnájában: A vándor és a tengerparti világítótorony témában.
28: Minden napra jut öröm! November 26-27-e között már hetedik alkalommal tartottak nyílt napokat a piarista nővérek, nagykárolyi rendházukban. A minden évben sikeres nyílt napok kapcsán Kürti-Bokor Judit nővérrel, a nagykárolyi rendház vezetőjével beszélgettünk. Itt olvashatod!
27: Adventi készületek a Csángó Bentlakásban: vasárnap esti adventi gyertyagyújtás énekekkel, imával, közös együttléttel. Nemcsak fejetlen szeretet. Lelki „nagytakarítások”. Ajándékkészítések... Képeket itt találsz!
24: Készül a Krisztus világa családi lelkiségi havilap 2. évfolyamának immár 12. száma.
23: Isten a szekéren, meg a metrón címmel kedvenc olvasmányaikról (Sánta Ferenc novellája és Gilbert le Mouel írása)beszélgettek a Mária Rádióban Sárközi S. atya és Ferencz Kornélia. Meghallgathatod itt!
13: Tizedik alkalommal rendezték meg a moldvai Csángó napot Csíkszeredában, melyen az irodalmi-zenés műsort a csíkszeredai Csángó Bentlakás növendékei tartották. Farkas Gábor irodalomkritikus a moldvai magyar irodalom értékeiről beszélt, előadása után Duma András író, költő, Iancu Laura költő, valamint Nyisztor Tinka néprajzkutató csángó értelmiségiekkel találkozhattunk. Halász Péter néprajzkutató Lakatos Demeter emlékét elevenítette fel. A megyeháza tanácstermébe érkezőket Petrás Mária kerámiaművész és Ádám Gyula fotós alkotásai hangolták rá a csángó kultúrára. Bővebben és képekkel itt!
10: Már legalább egy hónapja tart és még mindig nincs vége a rózsahimlő "járványnak". Bármelyik iskolába vagy bentlakásba megy az ember, mindenütt nyílik a "rózsa". Erzsébet, kérünk tégy ellencsodát! Bátrabbak idekattinthatnak!
4: A csíkszeredai Felnőtt teológiai képzésnek ez alkalommal a Piarista Tanulmányi Ház adott helyet. Képeket itt találsz!
3-án délután a csíkszeredai Csángó Bentlakás vezetése és diákjai vendégül látták a diákok osztályfőnökeit. A műsor legszebb része: balladák előadása szavalatban, táncban, zenében. Képeket itt találsz!
2: Arany János balladáiról beszélgettek a Mária Rádióban Ferencz Kornélia és Sándor atya. Meghallgathatod itt!
1: Élőkért és halottakért – megemlékező szentmisét tartottunk a kolozsvári Piarista (Egyetemi) templomban az egykori Piarista Főgimnázium, a Mariánum Leányiskola és a jelenlegi Báthory Líceum tanáraiért-diákjaiért. A szentmise után koszorúztunk a Házsongárdi temető piarista sírkertjében. Képeket itt láthatsz!

2011. október

21: Megemlékező szentmise volt a csíksomlyói kegytemplomban az 1661-es tatár betörés 350. évfordulóján. A mise után a Szent István Gyermekotthon növendékei szép előadását láthattuk. Képeket itt találsz!
15: Kb. 1200 ember vett részt a csíkszeredai sportcsarnokban az Erdélyi Katolikus Karizmatikus Megújulás évi országos találkozóján. Téma: Közösségben egymással, Istennel, az Egyházzal. A főszervező Dánél József és a Búzamag Közösség volt. A találkozón a gyóntatáshoz kérték a piaristák segítségét. Az ekkm.ro honlapon tájékozódhatsz a képgalériában és a hanganyagok közt!
14: A csíkszeredai gólyabálszezont a Márton Áron Gimnázium nyitotta meg, két órás előadásukban a cirkusz világát elevenítették meg a zsúfolásig telt Szakszervezetek Művelődési Házának nagytermében. A gólyák ügyességükről, kreativitásukról, ének- és tánctudásukról is számot adtak a próbák során. A szervezést a 12. évfolyam végezte. Híradást és képeket itt találhatsz!
13: Miért és meddig lehet/szabad elviselni megaláztatásainkat? Október havi filmvetítéseink a Kós Károly Líceum Bentlakásaiban e témát járták körül két film segítségével: A játékszer (francia film, Pierre Richard főszereplésével) és az Isten hozta őrnagy úr! (Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta, Venczel Vera főszereplésével).
7: A csíkszeredai püspökségen a felnőtt teológiai képzés megnyitó szentmiséje és a tanév megbeszélése zajlott. Emil atya idén dogmatikát tanít itt hétvégenként.
6: Elsőpéntekre készülve a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnáziumban tartott gyóntatást és szentmisét Emil atya.
5: Isten kezében, regionális szavalóverseny zajlott a Segítő Mária Gimnáziumban, a magyartanárok szervezésében. A bevezető előadást Dr. Erdély Judit sepsiszentgyörgyi tanárnő tartotta. A színvonalas versenyen 23 szavaló vett részt, s versek hangzottak el Reményik Sándortól, Sík Sándortól, Nemes Nagy Ágnestől, Szabó Lőrinctől, Dsida Jenőtől, Babits Mihálytól... Képeket itt láthatsz!
A szavalóverseny az Iskolanapok keretében zajlott. Az iskolanapokról itt láthatsz képeket!
2: Székelyudvarhelyt tartották a Mallersdorfi Ferences Nővérek megtelepedésének 20. évfordulóját, Jakubinyi György érsek hálaadó szentmiséjével. Ehhez az ünnepséghez társult a régió szerzeteseinek találkozója is.
1: Marosszentgyörgyön, a karmelita nővéreknél tartott lelki napot Emil atya Kis Szent Teréz ünnepén. Képeket itt találsz!

2011. szeptember

28: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban ez alkalommal József Attila verseiről beszélgettek a Mária Rádióban Ferencz Kornélia és Sándor atya. Meghallgathatod itt!
23-24-én volt Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban az Együtt a fogyatékkel élőkért elnevezésű 5. konferencia, melynek záró napján lelkileg is töltekeztünk. A konferenciáról itt olvashatsz!
12: Tanévnyitó és iskolamegáldó ünnepség volt Temesváron utódiskolánkban, a Gerhardinum Líceumban, Ruppert József atya részvételével. Beszámolóját itt olvashatod. Képeket itt láthatsz!
7-9: Anyanyelvi tábort szerveztek Marosfőn (az egykori Ceausescu-villából létesített panzióban) Bogos Róbert és Farkas Ibolya magyartanárok a Segítő Mária Gimnázium érdeklődő 9-12. osztályos diákjai számára . A záró napon Kosztolányi egy tárcájával (A fejetlen szeretet) és O.Nagy Gábor szólásgyűjteményével foglalkoztunk, majd szentmise zárta a jó kedélyű, játékos tábort. Képeket itt láthatsz!
4: Az őszi pótérettségi eredmény(telenség)eiről a megyében és országosan. Híradást itt olvashatsz!
1-3: Erdei Iskola Mesetábor zajlott Lőrincz Éva-Katalin vezetésével Hargitafürdőn Székely Csilla és Sándor atya közreműködésével. Kézművesség és mesedramatizálás, kirándulás a Kossuth-sziklához és szentmise a fatemplomban, no meg Balupark volt többek közt a programok közt. A 18 diák a Krisztus Világa havilap mesepályázatának nyertese volt. Az anyagiakat a Szent Kereszt Plébánia állta. A tábor dalaiból meghallgathatsz kettőt!
Képeket itt találsz! És itt is!
2: Teljes erővel halad az iskolaépület (3 évig tartó) felújítása. Képeket itt találsz!
1: A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt Budapesten, a Szent István Bazilikában a katolikus iskolák országos évnyitóján. A kar vezetői Czakó Gabriella énektanár és Nagy Éva Vera iskolanővér, immár nyolcadik éve dolgoznak Szovátán és a Nyárád-menti kis falvakban. A szentmise Glória tétele meghallgatható itt! A kórusról képeket itt találsz!
2: Átadták Budapesten a magyar piaristák Duna-parti központi épületét. Az ünnepségen részt vett Erdő Péter bíboros és Orbán Viktor miniszterelnök is. Az épület a 20. század elején készült a megnőtt budapesti Piarista Gimnázium számára. 1953-ban államosították, s az ELTE Bölcsészkara használta évtizedekig. 2000 óta a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola (Lukács László rektor irányításával) működött egy részében, majd a rendi növendékház és a Tartományfőnökség is ideköltözött. 2011-től a budapesti Piarista Gimnázium is visszaköltözhetett az ősi, de megújult épületbe. Labancz Zsolt tartományfőnök, valamint Erdő Péter és Orbán Viktor ünnepi beszédéből összállítás található a rendi honlapon. Itt megtekintheted!

2011. augusztus

Kezdetét vette a madridi Ifjúsági Világtalálkozó erdélyi változata, az Erdélyi Madrid. A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség, a Keresztirány ifjúsági szervezet, és a Katolikus Fiatalok találkozója által szervezett táboron kb. 700 fiatal vett részt, zömében Erdélyből. Előzetest itt olvashatsz!
25: Kolozsvárt megemlékeztek a piarista öregdiákok (és az egykori Marianum végzettjei) Kalazanci Szent Józsefről, a piarista rend alapítójának ünnepén. A szentmisét Sárközi Sándor atya végezte. Ugyanekkor Máramarosszigeten Ruppert József atya tartotta a megemlékező szentmisét az öregdiákoknak. Beszámolója itt olvasható. Képeket találsz itt!
23-24: A Piarista Rend éves (kétnapos) találkozója zajlott Kecskeméten. Ennek keretében öltözött be rendünkbe Balla János, tette le első fogadalmát Kiss Bálint és Szabó Gábor, valamint pappá szentelték Bozók Ferenc rendtársunkat. Képeket itt láthatsz! Tízsorosát honlapunkon olvashatod!
17: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Gárdonyi Gézáról és regényéről, az Isten rabjairól beszélgettek a Mária Rádióban Ferencz Kornélia és S Sándor. Meghallgathatod itt!
11: Gyökereink címmel egyhetes irodalmi tábort szerveztek a somlyói Szent István Gyermekotthonban, melynek nagysikerű záró előadása e napon zajlott. Képeket itt láthatsz!

2011. július

27-29: A hónap utolsó napjai ablakrácsok készítésével teltek Kecskeméten Papp János gondnokunk kivitelezésében. (Csíkszeredára szállításuk legalább akkora élmény volt a kis Renault-val, mint 3 hete Emil atya Opeljének Budapestre fuvarozása a műszakiztatásra, csepegő fékfolyadékkal.) A felszerelés önerőből történt, a jó édes anyaföldről és létráról, változatos csavarhúzókkal és vízhólyagokkal. Tanácsadó kibicek szerencsére elkerültek. Az ok: már harmadszor próbáltak betörni házunkba.
24: A tizedik Háló Gyermektábort tartották július 22-27. közt Kászonfeltízen, Vizi Veronika és Csikai Ildikó, valamint Papp Márton lelkész és sok más (egyetemista) segítő szervezésében. Vasárnap szép (és esős) napot tölthettünk együtt, szentmisével, közös ebéddel, sok-sok játékkal. Képeket találsz itt! És még itt is! Itt meghallgathatod a dalaikat.
21-25: A nemzetközi Hit és Fény Duna tartománya tartott többnapos zarándoklatot Csíksomlyón. Közösen imádkoztunk a sérültekért és gondozóikért. Tájékozódhatsz róluk honlapjukon: http://www.hitesfeny.gportal.hu/
21: Tusványos - Összenő, ami összetartozik. Ezzel a mottóval zajlott huszonkettedszer a nagysikerű nyári szabadegyetem és diáktábor július 19-24 közt a tusnádfürdői kempingben. Itt tájékozódhatsz a rendezvényről!
Képeket találsz itt!
A Corvina sátor programjai közt mi piaristák is (Emil és Sándor atya, valamint Molnár Lehel) kaptunk egy órát "Piaristák visszatérése Erdélybe" címmel, melynek moderátora Ferencz Kornélia volt. Meghallgathatod itt!
20: A Kedvenc olvasmányaink sorozatban Móra Ferenc "csalóiról" beszélgetett Ferencz Kornélia a Mária Rádióban Sándor atyával. Meghallgathatod itt!
5-14: Gorizia – az európai kórusversenyek egyik nagy múltú színhelye; az idén rendezték meg az 50. nemzetközi kórusversenyt. 16 ország – köztük Indonézia, Irán, Új-Zéland, USA - 20 kórusa mérte össze a tudását. A szovátai iskolanővérek kis nyárádmenti falvak és Szováta gyermekeiből álló Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkara képviselte Romániát s a magyarságot. „Folklór”, illetve „20. század és napjaink zenéje” kategóriában magyar szerzők műveit énekelve bronz helyezést értek el a gyerekek csupa-csupa felnőtt kórus között, és különdíjat is szereztek.
A kórus vezetője, Czakó Gabriella, Kardos Pál és Jagamas János-díjas karnagy kitartó lelkesedésével motiválja a gyerekeket hosszú évek óta, s a kórusmunkának mérföldköve volt ez a nemzetközi verseny a felkészülési folyamattal együtt. A gyermekkar fenntartója az iskolanővérek Erdélyi Tündérkert Alapítványa (irányítója Nagy Éva Vera nővér).
A koncertbe belehallgathatsz itt! Képeket itt találsz!
3: Nehéz volt az érettségi, országosan sok a bukás. Lásd bővebben itt!
2: Az Ezer Székely Leány Napja zajlott a csíksomlyói nyeregben. Bővebben és képekkel itt!

Este sokan részt vettek az elsőszombati Mária-köszöntőn a kegytemplomban. Egy korábbi felvételt láthatsz itt!

2011. június

17: Tanévzáró ünnepély és díjkiosztás zajlott a Márton Áron Gimnáziumban. Képeket találsz itt!
16: A szeredai Csángó Bentlakás Te Deumját tartottuk a Szent Ágoston templomban.
15: A Kedvenc olvasmányaink sorozat keretében ezúttal Kosztolányi Dezső írásairól beszélgetett Ferencz Kornélia S. Sándorral. Meghallgathatod itt!
13: Csíkszentléleken tartott szép búcsút Emil atya, Koncsag László plébános meghívására.
11: Csíksomlyói pünkösdszombati búcsú. A MÁG iskolazászlója alatt vonultunk, kicsiny, de lelkes csapat. Itt találsz néhány képet! És egy rövid beszámolót.
Magyarországról vendégeink voltak a piarista iskolák diákjaiból Nagykanizsáról Vereb Zsolt vezetésével és Szegedről Angyal László vezetésével. Egyébként gyóntattunk az ünnepek alatt. Titokzatosan és rejtetten áradt a Lélek... Gyógyítva, ha nem is százezreket. De sokakat. Képes beszámolót találhatsz itt!
8-9: Könyvbemutatót tartottak a csíksomlyói kegytemplomban, majd a csíkszeredai Milleniumi templomban. Darvas-Kozma József: A csíksomlyói pünkösdi búcsú eredettörténete c. kötetét (melynek nyelvi lektorálását S. Sándor SP végezte) Ferencz Attila felvezetésében a szerző mutatta be.
7: Eltemették Mádl Ferenc köztársasági elnököt (aki a veszprémi piarista gimnázium diákja volt).
Rövid képösszefoglaló itt.
5: Megjelent a Piaristák MA újság első száma! Megtekintheted rendtartományi honlapunkon! Itt elolvashatod!
4: Városismereti akadályverseny zajlott a szeredai Csángó Bentlakás jelenlegi és leendő diákjai számára. Az esős akadályverseny egyik állomása a Tanulmányi Ház volt, ahol száraz törölközők mellett színészi feladatokat kaptak a csapatok: pantomimjelenetet kellett bemutatniuk egy-egy evangéliumi példabeszédből. Képeket itt találsz!
4-7: Labancz Zsolt tartományfőnök tartott vizitációt a Piarista Tanulmányi Házban. Útjára elkísérte Valaczka János rendtársunk is. Megnézte munkaterületeinket, beszélgetett az iskolaigazgatókkal, bentlakásvezetőkkel, és részt vett a gimnázium előtti szoborpark felszentelésén is. A szoboravatásról bővebben itt!
1-3: Nemzedékek találkozója zajlott Temesváron, a volt Piarista Iskola épületében, Ruppert József rendtársunk és Jakab Ilona igazgatónő szervezésében, véndiákok és jelenlegi diákok részvételével. Beszámolót találsz itt!

2011. május

29: Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium kicsengetése, lovasfelvonulással, szentmisével, a püspök atya celebrálásában.
28: Segítő Mária Gimnázium kicsengetése. Képeket találsz itt!
Tablóképeket pedig itt!
27: Márton Áron Gimnázium kicsengetése. Híradást találsz itt!
26: A Csíksomlyói kegytemplomban szentmisében búcsúztattuk a 12-es MÁG-os diákokat. "Leltár 19 évesen..." Tablóképek.
23-28: Iskolanapok zajlottak a héten a Márton Áron Gimnáziumban, sok programmal. Belenézhetsz itt!
23: Ferencz Kornéliával beszélgetett Sándor atya a Mária Rádió csíksomlyói stúdiójában Fekete István vakációs-regényeiről (Tüskevár, Téli berek) és az íróról. Meghallgathatod itt!
21: Autóbuszos kirándulást tettünk az esős-kánikulás Kászonba, Sóskútfürdőre a csíksomlyói Szent István Kollégium lakóival, Anaklét ferences testvér vezetésével. Adsz-e király katonát? játék és szentmise, gulyásfőzés és foci, cipőszárítás és napozás, nyergestetői megemlékezés. Képeket találsz itt!
19: Jelenits István piarista atya tartott nagysikerű előadást Pilinszky Jánosról - Emil atya szervezésében - a Márton Áron Gimnáziumban, valamint a Segítő Mária Katolikus Gimnáziumban. Képeket találsz itt!
18: A 12-es bentlakók búcsúztatásán vettünk részt a Kós Károly Szakközépiskola diákéttermében, melyen a diáktársak tartottak vidám műsort, majd az iskolavezetés búcsúztatta szívhezszólóan a bentlakókat. Képeket találsz itt!
17: Pilinszky János tiszteletére szavalóverseny zajlott a Segítő Mária Gimnázium dísztermében, melyen bevezetőt tartott és zsürizett Sándor atya.
11-12: Kolozsvárt a Manréza jezsuita lelkigyakorlatos házban tartották a tavaszi Romániai Szerzetes Elöljárók Konferenciáját (CSMR), melyen a piarista rendet Sándor atya képviselte. Téma: Szerzetesidentitásunk a mai Romániában.
9: Informatika vizsgán vettek részt a MÁG végzős szakosztályai, sajátkészítésű honlapokkal. A felkészítő Csonta Ildikó tanárnő volt, vizsgáztatott Csomós Róbert tanár úr.
7: A csíkszeredai Szent Ágoston Plébánia elsőáldozási gyóntatásában segédkeztünk. Az elsőáldozásról képeket itt találsz.
7: Az elsőszombati Mária-köszöntőt Csíksomlyón Barsi Balázs ferences atya vezette. Beszéde meghallgatható itt.

2011. április

28: II. János Pál pápa boldoggá avatása előkészületeként egy BBC-filmet vetítettünk a pápa életéről a Kós Károly Iskolaközpont dísztermében, a bentlakók számára. A pápa életútját itt olvashatod: www.magyarkurir.hu
14-16: Emil atya nagyböjti triduumot tart Csíkszentléleken, Koncsag László plébános meghívására.
14-én mesemondóverseny zajlott a Segítő Mária Iskola nagytermében, a felső tagozatos diákoknak, Benedek Elek emlékére. Képeket itt találsz!
8-án Tehetségnap zajlott a Márton Áron Gimnáziumban. Diákok és tanárok mutatták be tehetségüket, bekapcsolódva a különböző tevékenységekkel az Európai Tehetségnap programsorozatába. Bővebben lásd: www.szekelyhon.ro
7-10 közt Szilvágyi Zsolt temesvári, józsefvárosi plébános meghívására Sándor atya nagyböjti triduumot tartott. Közben belefért egy látogatás a Notre Dame Iskolanővérekhez, egy találkozás a Gerhardinum Teológiai Líceum igazgatónőjével, Jakab Ilonával, egy előadás a diákoknak a piarista jelenről és hivatásról, és egy családi lelkinap is. Visszaérve Csíkba hóvihar fogadta. Meg a hűséges (és reszkető, de boldog) kutya.
6-án reggel a Mária Rádió helyi stúdiójában Ferencz Kornélia beszélgetett Sándor atyával olvasásról-irodalomról (első téma a sziget-regények: Verne Gyula - Kétévi vakáció, William Golding - A Legyek Ura). Meghallgathatod itt!
5: Új bentlakás? A csíkszeredai Márton Áron Gimnázium bentlakásának volt lakói, valamint az egyház, a tanfelügyelőség, a megyei és helyi önkormányzat fogott össze annak érdekében, hogy a következő években felépülhessen Csíkszeredában egy olyan kollégium, amely nemcsak bentlakás, hanem tehetséggondozó központ is lenne. Ez a gimnázium megszűnt bentlakását pótolná. Bővebben lásd: www.szekelyhon.ro
2-án Csíksomlyón Mária-köszöntés, sok-sok gyónóval, könnyekkel és talpraállásokkal.

2011. március

31-én délután a Segítő Mária Gimnázium 11.-es diákjai számára szentgyónási lehetőség és szentmise lelkigyakorlatuk keretében.
31-én este a Csángó Bentlakásban meditációs keresztutatat végeztünk Józsa Csaba igazgató segítségével (Mel Gibson passiójának képeiből).
27-étől ápr. 2-ig Emil atya egyhetes lelkigyakorlatot tart a Mallersdorfi Ferences Nővéreknek Székelyudvarhelyt.
26-án, szombaton nagyböjti lelkinapot tartott Sándor atya a Búzamag közösség számára a csíkszeredai Szent Kereszt templomban Bartimeus, a vak koldus történetéről. Meghallgathatod: http://buzamag.ro/hanganyag
24-én a nagyszünetben a MÁG 12. B osztályosai (Ráduly Margit tanárnő segítségével) performance-t adtak elő az iskola parkjában: A Müller Marketben címmel.
15-én, nemzeti ünnepünkön ünnepségek és megemlékezések zajlottak városszerte. Lásd: szereda.ro és mag.ro
13-19. közt Esztergomban országos káptalant tartott a piarista rend. Nemcsak új tartományfőnököt választottunk, hanem a jövőtervezésben újból megerősítést nyert a csíkszeredai Piarista Tanulmányi Ház folytatása is.
Lásd: piarista.hu/hirek/_kaptalan2011, illetve életképek a káptalanról: kecskemet.piar.hu
10-én, csütörtök délután a Krisztus világa folyóirat szerkesztőségi ülését tartottuk a főplébánián.
10-én este nagyböjti szentmisét tartott Emil atya a Kós Károly Iskolaközpont egyik osztálytermében, míg a díszteremben még zajlott egy farsangi buli...
9-én, hamvazószerdán szentgyónási lehetőség és szentmise volt a Csángó Bentlakásban. Próbáltunk hangolódni a nagyböjtre.
8-án, húshagyó kedden a nagyszünetben a MÁG-ban működő Zsigora táncegyüttes fergeteges farsangtemetést tartott a sportpályán. Bővebben lásd mag.ro
5-én, elsőszombaton, a szokásos csíksomlyói Mária-köszöntésen gyóntattunk, nemcsak feloldozást, hanem vírusokat is osztogatva. Ingyen kaptátok, ingyen is adjátok...
3-án a nagyszünetben a MÁG 12.A osztályosai (Ráduly Margit tanárnő segítségével)performance-t adtak elő az iskola parkjában a modern élet személytelenségeiről és embertelenségeiről: Fussuk át a híreket címmel. Megnézheted itt!
Képeket találsz itt!
3-án délután Emil atya Arthur ferences házfőnök atya társaságában Gyimesfelsőlokon tartott lelki délutánt a diákoknak. Képeket találsz itt!
3-án este a Csíkszeredai Csángó Bentlakás farsangi műsort rendezett, jelmezbemutatókkal, színdarabokkal. Képeket találsz itt!
3-án este farsangi filmvetítés volt a bentlakóknak a Kós Károly dísztermében: És megint dühbe jövünk! Jót szórakoztunk!

2011. február

Febr. utolsó két hetét Emil atya Budapesten töltötte, ezalatt jótékony influenza és tüdőgyulladás járvány terpeszkedett el Csíkban. Sokan részesei lettünk. Fogynak a zsebkendők meg a teák. A gyógyszeripar is gazdagszik... De legalább volt idő eközben a káptalani beszámoló készítésére, meg egy kis könyvelésre, hivatalos levelek iktatására, Krisztus világa korrektúrájára, honlapfrissítés előkészítésére... Ááá, aludjunk!
20. Gyulafehérváron végig esett, Csíkban viszont már havazott. S azóta is, immár negyedik napja! Hó, hó, hó! Legalább elfedi a sok sarat. Meg a keservesen elkészített járdát... A gépkocsik ráparkolnak.
19. Ilyés Zsolt spirituális meghívására Gyulafehérváron lelkinapot tartottam a kispapok részére, mind a 6 évfolyamnak. Végig borús, esős idő volt, amely mégsem nyomta el a hangulatot. A témák: Kispap a gettóban és a motorbiciklin, Kispap az utcán és a kápolnában, Papság a trónon és a padlón. Az elmélkedéseket az évfolyamonként előadott humoros pantomimjátékok színesítették. A délutáni záró szentmisén (melynek témája: Kiscsalád helyett nagycsalád) együtt koncelebráltunk a szeminárium vezetőségével. A szeminárium honlapja: http://sis.uab.ro. Képeket találsz itt!
15. Átadták egy hónappal ezelőtt az új tornacsarnokot, de odavezető út nélkül. Az olvadásos időben a gyerekek (kb. ezer fő) sárban-latyakban gázoltak oda-vissza, részint kínos kacagással, részint szitkokkal ajkukon. Lábukon-cipőjükön, ruhájukon meg a kilónyi sárkolonc. Jutott belőle bőven házunk tájára is. Egy hittanórát arra használtam, hogy a 12.D osztály elszánt fiúival járólapokat vájtunk ki a fagyott földből és helyeztünk el járda gyanánt. A munka végeztével alig maradt már sár (mivel javarésze ránk kenődött).
11. A Betegek világnapján Emil atya mondta Csíksomlyón a koncelebrált ünnepi szentmisét, számos pap és számtalan hívő körében. Este a csíkszeredai Milleniumi templomban Nagy Attilával segédkeztünk a betegek kenete kiszolgáltatásával egybekötött szentmisén.
10-14. közt látogatott nálunk Nagy Attila, kecskeméti iskolánk igazgatója. A pihenés mellett találkoztunk iskolaigazgatókkal és egyházi vezetőkkel is, de részese volt a diákok körében végzett munkánknak is. Bővebben a kecskeméti honlapon: http://kecskemet.piar.hu/hirek/245/2379
7. Megtörtént az iskolaépület felújított déli szárnyának átadási ünnepsége-felszentelése, egybekötve a Pro Urbe-díjak átadásával, melyet az iskola prominens nyugdíjas tanárainak nyújtott át Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester. Bővebben http://www.szereda.ro/hirek
7. Elkészültek szórólapjaink csíkszeredai munkálkodásunkról, valamint a piarista életről, Sándor atya szerkesztésében és a szeredai Tipographic Nyomda kivitelezésében. Erdélyben terjesztjük, de a káptalanra is jut belőle a házfőnök és igazgató atyáknak.
2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, amely egyúttal a szerzetesi hivatások világnapja is, összejövetel volt Csíksomlyón a kegytemplomban, majd a ferences rendházban, melyen Emil atya képviselte a piaristákat. Ezen a héten Horváth Richárd rendtársunk volt vendége a szeredai háznak és Emil atyának, nagy körutakat téve a környéken.
Febr. első hetében, amely Erdélyben téli szünet, Kecskeméten küzdöttünk Szórád Előd informatikussal a karácsonyi vakációban elkészített szeredai honlap átdolgozásán és frissítésén. A sok képért hála Ruppert Józsefnek, Fodor György konfráterünknek, Nagy Attila igazgatónak, Lukács László atyának.

2011. január

28: Kecskemétre utazván édesanya-ölelésre, rendtársak közti szusszanásra, honlapfrissítésre Sándor atya rövidmegállásban (Renault Twingo nevezetű, 430 ezer km-es múltú, ám még mindig jókedvűen kocogó, kátyúkat és más veszélyes autócsodákat túlélt gépkocsin) meglátogatta Szovátán az iskolanővérek misszióját (Vera nővért és Czakó Gabriellát), majd Kolozsvárt Fodor György konfráterünket. Kolozsváron átutazni még mindig ideg- és életveszélyes. Isten kegyelméből (csodájából?) viszont van egy 50 km-es elkerülő autópálya (Aranyosgyéres és Gyalu közt).
27: A Caritas csíkszeredai önkéntesei számára az Önkéntesség Európai Éve alkalmából Önkéntes nap zajlott a csíksomlyói Jakab Antal Tanulmányi Házban, Róth-Vízi Réka szervezésében: jó hangulatú ismerkedő játék, majd kerekasztal-beszélgetés (melyen különböző szerzetesrendekből voltunk jelen), végül moldvai táncház (a fiatalok számára). Nagy öröm volt látni az önkéntesek közt sok diákomat (a Márton Áron Gimnáziumból, ill. a moldvai Csángó Bentlakásból)! Lásd még: www.caritas-ab.ro
25: Ruppert József erdélyi ügyekért felelős tartományfőnöki delegátus járt nálunk erdélyi körútja alkalmával. Előző nap este érkezett Kolozsvárról, majd 25-én az egész napot arra szántuk, hogy erdélyi ügyeinket átbeszéljük és a jövőt tervezzük. Józan és megerősítő propozíciók készültek a márciusi tartományi káptalanra. Másnap (?) a hajnali vonatindulás csak a vasúttársaságnak nem okozott komoly problémát...
21: A végzős diákok felnőtté nyilvánítása, vagyis Maturandus nap zajlott ezen a pénteken. Az ünnepség a díszteremben kezdődött, Varga László igazgató és Juhász-András Réka aligazgatónő köszöntéseivel, majd az egyes osztálytermekben folytatódott, ahol a 11-es diákok gondoskodtak a műsorról és a szalagtűzésről. Este a szülői bálnak örvendhettek a résztvevők. Bővebben: a www.mag.ro honlapon!
16-23: Az ökumenikus imahetet Csíkszeredában is megtartották a magyar nyelvű, különböző felekezetű keresztény vallások tagjai. Egymás templomaiban tartottunk liturgiákat, majd utána a lelkipásztorok kis agapén vettek részt (szerencsésen elkerülve a "vacsoracsata", azaz Ki mit tud? műfaját).
14: Házi kivitelezésű autófeljáró készült ház fiatalabbik tagja által, szívós (ám a Tízparancsot több ponton is megsértő) árokbetemetés, betonlapok cipelése, kavicslapátolás közben. A helyzet tragikuma már egy hónapja felsejlett, amikor az új tornacsarnok csatornaárkát a ház előtt ásták ki. A (felelőtlenül, de biztatóan megígért) visszatemetést először (az előre látható) többnapos eső, majd a decemberi fagy, utána pedig az enyhülő időben megjelenő sár akadályozta meg. Az új gépkocsifeljáró is parkolási bravúrokat követel a ház két tagjától, de nagy örömükre nem kell gyalog bandukolniuk a házhoz, és a tornacsarnok is szépen megépült.
6: Vízkereszt napján szentmisét tartottunk a Kós Károly Szakközépiskola dísztermében, az iskolaépület területén levő bentlakás érdeklődő diákjai részére (ide költözött a Márton Áron Gimnázium Bentlakása is). Népes csapat vett részt a rendhagyó szentmisén. Minden köztes, második héten filmvetítést is tartunk itt (13-án a Fehér tenyér című, Hajdú Szabolcs által 2005-ben rendezett filmjét, majd 27-én Tamási Áron regényének vidám megfilmesítését, az 1994-es Ábel a rengetegben-t).

A lap elejére